2024-05-19



















Arhiva :
Succesiunea la domnie în Evul Mediu românesc
(2007-08-13)
Ultima actualizare: 2007-08-13 14:23 EET
Coroana, sceptrul și tronul au fost simboluri ale puterii dintotdeauna. Ele au fost rîvnite deopotrivă de succesori și pretendenți pentru a accede în fruntea unui stat, pentru a satisface ambiții. Nu de puține ori în istorie, diverși regi, prinți și dinaști și-au cîștigat puterea prin înlăturarea rivalilor. Nici principii români în Evul Mediu nu au făcut excepție de la regulă.

Desele schimbări de domnie, lupta dintre familii sau ramuri ale familiilor domnești au adus instabilitate politică și incoerență în administrarea celor două principate Moldova și Țara Românească. Istoria Țărilor Române de la începuturi și pînă în prima jumătate a secolului al 19-lea a fost marcată de puține domnii lungi, cu durata a zeci de ani. Basarab I, Mircea cel Bătrîn, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Matei Basarab, Vasile Lupu și Constantin Brâncoveanu sînt domnitorii care au avut domnii neîntrerupte de cel puțin două decenii. Ștefan cel Mare a avut o domnie de circa o jumătate de secol, 47 de ani, fapt remarcabil pentru vremea sa, în a doua jumătate a secolului al 15-lea. Ceilalți principi au domnit fie cu întreruperi, fie prea puțin pentru a-și dovedi realele calități de lideri.

Principala cauză a instabilității instituției monarhice în Principatele Române a fost absența unui principiu care să reglementeze succesiunea la tron. În timp ce în Occident și în Europa Centrală succesiunea la tron avea la bază un principiu foarte clar, dreptul primului născut al suveranului în funcție, în partea răsăriteană a Europei succesiunea era ceva mai complicată: de la ocuparea tronului nu era exclus nici un membru masculin al familiei din care se trăgea principele în funcție.

L-am invitat la microfon pe istoricul Ștefan Andreescu, specialist în istorie medievală românească, pentru a clarifica principiul succesiunii la domnie în Țările Române. Ștefan Andreescu stabilește originea acestui principiu în dominația politică mongolă a estului Europei începînd cu a doua jumătate a secolului al 13-lea și pînă în primul sfert al secolului al 15-lea:

“Noi am preluat sistemul mongol de succesiune dat fiind că statele medievale românești s-au format în secolul în care în întreaga zonă extracapartică se afla sub dominație mongolă (sec. 13-14). Asta a și facilitat de altfel crearea statelor românești deoarece a blocat expansiunea regatului maghiar spre Marea Neagră, astfel coagulîndu-se acele prime formațiuni politice românești. Sistemul acesta de succesiune se numește ereditar-electiv. În loc ca la tron să urmeze primul născut, cum se întîmpla în statele sedentare, mongolii foloseau acest sistem care însemna că din cadrul familiei imperiale, gingins-hanide, era ales un cîrmuitor, cel mai în vîrstă, nu primul născut, ci fratele defunctului han care devenea astfel suveranul mongol.”

Sistemul de succesiune ereditar-electiv a avut ca mare defect, așa cum spuneam, instabilitatea politică. Aceasta era favorizată de faptul că sistemul ereditar-electiv nu recunoștea descendența feminină. Astfel, se puteau strecura și pretendenți nelegitimi. Ștefan Andreescu:

“Am preluat acest sistem care este plin de efecte colaterale. În sensul că oricine era os de domn, un descendent pe linie masculină dintr-un domn al Moldovei sau Țării Românești, indiferent dacă era în interiorul sau în afara căsătoriei, dacă găsea o bază politică, o grupare boierească pentru susținere și al unei puteri străine, el putea ajunge la cîrma țării. Un impostor și un aventurier ca Despot Vodă, care nu putea să susțină cu nici un chip că părinții lui erau membri ai familiei domnești, a proclamat în formula lui de intitulare că este nepot al lui Ștefan cel Mare. Acest sistem creează dificultăți și pentru istorici să stabilească cînd e vorba de descendenți autentici sau nu. Pe de altă parte, s-au format și ramuri dinastice ce se confruntau între ele. Izvoare ca acelea de la mijlocul secolului al 15-lea ne vorbesc de lupta dintre Drăculești, descendenții lui Vlad Dracul, adică ramura lui Mircea cel Bătrîn, și Dănești, descendenții fratelui lui Mircea, Dan I. În cursul veacului al 16-lea asistăm la alte lupte dinastice perpetuate în cadrul acestei familii. Apărea deci și efortul din partea unor domni nou-veniți de a-și impune familia ca ramură dinastică la cîrma țării.”

În răsăritul Europei, în spațiul ortodox, Biserica nu a reușit să se impună în învestirea domnilor și să contribuie la stabilirea unor reguli clare în privința ordinii succesorilor așa cum a făcut Biserica Romano-Catolică. Ștefan Andreescu arată în ce a constat rolul Bisericii Ortodoxe în legitimarea principilor și cum a contribuit la legiferarea practicii asocierii la domnie:

“Biserica nu putea impune reguli de succesiune. Singurul lucru pe care ea îl putea face, pe care l-am moștenit, a fost acea asociere la domnie. În Imperiul bizantin, cînd un împărat își desemna succesorul, un favorit de obicei, el putea fi sfințit, putea primi consacrarea prin intermediul Bisericii și astfel devenea co-împărat. La fel și la noi. Avem situații în care în Țara Românească Mihail, fiul lui Mircea cel Bătrîn, a fost domn asociat. În Moldova asocierea chiar a fost o soluție pentru rezolvarea unor adevărate crize dinastice, așa cum au fost frații Ilie și Ștefan, descendenți din fiii lui Alexandru cel Bun. Mai întîi ei s-au confruntat, după care au împărțit Moldova în cea Superioară, unde domn era Ilie, și cea Inferioară, unde domnea Ștefan. Este clar că avem de-a face cu o asociere la domnie. Foarte intersant este momentul Mihai Viteazul, cînd el devine stăpîn în Transilvania și pe urmă în Moldova. Mihai îl numește pe tronul Țării Românești pe fiul său Nicolae Pătrașcu și pe cel al Moldovei pe un nepot de frate Marcu. Este evident că aceștia erau, potrivit tradiției bizantine, domni asociați.”

De slăbiciunile sistemului ereditar-electiv a profitat Imperiul otoman care a menținut acest sistem. În ce fel profita Imperiul ne spune istoricul Ștefan Andreescu:

“Imperiul Otoman a profitat de acest sistem, cum a profitat de altfel și în cazul Hanatului Crimeii, încurajînd tocmai sistemul ereditar-electiv pentru a putea controla mai bine situația din interiorul Țărilor Române. La Poartă erau mereu găzduiți și ținuți chiar în condiții cît se poate de onorabile, cu subvenții, diverși pretendenți. Era foarte ușor, în cazul în care nu convenea un domn din Moldova sau Țara Românească, ca unul dintre acești pretendenți să fie sprijinit.”

Sistemul de succesiune ereditar-electiv, care a permis numeroase lupte pentru ocuparea tronului Principatelor Române, a dispărut definitiv în 1866, la instaurarea dinastiei Hohenhollern-Sigmaringen. Nu întîmplător, politicienii români din secolul al 19-lea au văzut în el unul din marile pericole ale destabilizării și ale frînării modernizării. Astfel, cererea pentru o dinastie străină, europeană, pe tronul României a fost o rupere cu o tradiție veche de secole, dar o tradiție care a fost mai degrabă nefastă. (autor Steliu Lambru)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI