2025-04-03



















Arhiva :
România văzută din caiac
(2008-02-15)
Ultima actualizare: 2008-02-15 13:57 EET
Viorel Gheorghe, un tânăr fotograf profesionist, și-a propus să inițieze o serie de expediții de cunoaștere a României într-un mod neconvențional: călătorii pe râuri cu caiacul. Proiectul lui vrea să pună bazele unui program anual ce va atrage atenția asupra problemelor bazinului hidrografic al României. Noua sa pasiune s-a născut din prima sa iubire: din fotografie, mi-a spus Viorel Gheorghe:

“Am ajuns la ideea cu caiacul pe Dunăre pornind de la fotografie. Mi-am propus să ajung în Deltă pentru câteva fotografii și am cautat o metodă mai ieftină de deplasare pe apă. Anul trecut, în iulie, la Vama Veche, am testat mai multe caiace înainte să mi-l cumpăr pe al meu. Am avut niște prieteni care m-au ajutat să mă hotărăsc să cumpăr unul în loc să închiriez. Am găsit un caiac mai ieftin și am plecat într-o expediție fotografică. Am întâlnit pe traseul meu doi polonezi care-și petreceau vacanța în Deltă pentru a cincea oară consecutiv. De la ei am aflat foarte multe: despre locuri, despre canale, pe unde să o iau… Am rămas uimit de câte știau și mi-am zis că nu se poate să învăț de la altcineva pe unde să mă plimb în Deltă, la mine acasă. Așa am ajuns să derulez acest proiect care se numește Descoperă România din caiac.”

Fotograful și-a propus să organizeze câte două expediții pe an, pe principalele râuri din România, dar și pe Dunăre și pe Marea Neagră. Întregul proiect este împărțit în mai multe etape; fiecare etapă va viza un râu ori un lac al României sau alte puncte de interes, chiar și locuri mai puțin cunoscute. Viorel Gheorghe:

“Este frumos, ar trebui sa incercati, esti foarte aproape de apa, e liniste. Un caiac nu are motor, ai timp să te bucuri de frumusețile din jurul tău. Sunt pescării care apar pe hartă ca niște puncte, locuri care odinioară erau pline de viată și acum sunt date uitării, părăsite, oamenii o duc foarte greu acum. Sunt destule râuri și lacuri, dar nu sunt cunoscute.”

Spre deosebire de alte țări, în România nu există o tradiție a călătoriilor pe râuri, în scopuri turistice. De aceea, nici caiacele nu sunt disponibile chiar în orice magazin, mai ales că simpla imagine a unei “bărcuțe” atât de mici este neobișnuită pentru România, mi-a spus Viorel Gheorghe:

“E foarte puțin cunoscut caiacul în România. Cineva mi-a spus că nu pot să fac acest lucru, că e periculos, că am să mor. Dar nu e adevărat. Nu este un caiac sportiv - caiacul sportiv este mai subțire și îți trebuie o anumită abilitate pentru a-l manevra. Dar caiacul de tură are o stabilitate destul de mare, plus că nu poți să pleci fără vesta de salvare. Un pescar, în Deltă, mi-a spus că el nu s-ar urca într-o coajă ca asta și așa i-a rămas numele caiacului meu. E un caiac din fibra de sticlă, l-am comandat… l-am adus acasă, a stat o săptămână în țiplă și apoi m-a purtat cam 200 de kilometri pe brațul Sfântul Gheorghe - a fost prima etapă a expediției de anul trecut, din august. Am avut câțiva parteneri până la Sfântu Gheorghe dar de acolo am mers pe mare până la Cetatea Histria, singur.”

În luna ianuarie a acestui an a avut loc prima etapă pe lacul Vidraru, o traversare solitară realizată de Viorel Gheorghe într-o singură oră, urmărit de pe mal de jeep-ul care transportase caiacul până la lac:

“O oră mi-a fost de-ajuns. Am crezut că o să îngheț, nu știam starea lacului, mă așteptam să fie înghețat, dar nu are cum să înghețe lacul Vidraru, este foarte mare și foarte adânc, atinge în zona barajului și 155 de metri. Când stai într-un caiac e același lucru - că ai un metru sau 155 sub tine. Se spune că dacă ai veste de salvare e bine, dar în ape reci e periculos, trebuie să fii foarte echipat pe timp de iarnă.”

Ideal pentru o expediție cu caiacul este să nu mergeți singuri, ci însoțiți. Aveți nevoie de parteneri cu spirit de aventură, dispuși să-și petreacă măcar o săptămână pe ape. Viorel Gheorghe și-a propus să strângă impresii, material foto și video, pentru site-ul care promovează expedițiile. Camparea se face la cort pe toată perioada unei expediții, iar hrana va fi procurată și din pescuit. În fiecare zi, participanții vor străbate un număr bine calculat de kilometri, în funcție de starea vremii, a apelor precum și de starea fizica a echipajului.

Traseele vor fi stabilite pe baza unor hărți oferite de autoritățile de resort. Organizatorii fiecărei expediții vor cere sprijinul instituțiilor specializate pentru obținerea tuturor informațiilor cu privire la toți factorii ce pot influența expedițiile în zonele respective. Virel Gheorghe:

“În Deltă ai nevoie de autorizații, trebuie să plătești o taxă la Rezervația Biosfera Deltei Dunării. Sunt niște trasee stabilite, nu poți s-o iei de capul tău... Pe alte râuri, apele pot fi învolburate… de exemplu Jiul anul trecut era foarte agitat din cauza unor inundații pot apărea viituri din senin... Sunt cursuri speciale pentru cine are teamă de așa ceva. Dar trebuie să te urci în caiac ca să-ți dai seama că, de fapt, nu e așa de periculos. Caiacele sunt simple și-ți oferă siguranță… Poate de acum încolo o să vedem mai multe caiace pe Olt, pe Jiu, pe Dunăre.…”

A doua etapă a expedițiilor gândite de Viorel Gheorghe se va desfășura pe Dunăre, de la intrarea în țară până la vărsarea în mare, pe brațul Sulina, în luna iunie a acestui an. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI