2025-04-03



















Arhiva :
Băcănia Veche
(2010-12-26)
Ultima actualizare: 2010-12-30 13:53 EET
bacania vecheÎn urmă cu trei luni și jumătate, în buricul târgului, mai precis unde se întretaie Ștefan cel Mare cu Barbu Văcărescu, a apărut o băcănie nouă, numită, deloc întâmplător sau contradictoriu „Băcănia Veche”. Fără îndoială, 2010 a fost anul micilor magazine, care au împânzit nu doar capitala, ci și orașele și comunele din jurul Bucureștiului, sub titulatura „Băcanul de la colț”.

Cu toate astea, am ales să vorbim acum, în zi de Crăciun, despre Băcănia Veche și nu despre cele noi. Pentru simplul motiv că spiritul acestei... prăvălioare, până la urmă, amintește de tradiție și de bunici, de lucrurile aduse de la distanțe de neconceput în urmă cu câteva zeci de ani și de o anume aplecare spre frumos, spre exotic, spre natural, spre altceva decât producție de masă și vânzare pe bandă rulantă, conservanți, coloranți, E-uri și ambalaje mai scumpe decât produsul în sine.

Cum a ajuns să existe, aflăm de la Marius Tudosiei, cel ce mai întâi a visat-o, și apoi a deschis-o: „Istoria Băcăniei a început acum doi ani, în perioada în care am devenit din ce în ce mai atent la ce mănânc și la cum mănânc și mai ales la ce-i dădeam copilului de mâncare. A continuat cu o etapă insulară, o vacanță din Grecia în care am intrat într-un contact foarte intim cu modelul de afaceri pe care am încercat să-l reproduc aici, afacerea de familie și apoi cu decizia finală de a-mi părăsi jobul pentru a deschide băcănia veche. Înainte eram director de marketing. Mi se pare un pas mare. Am avut parte de susținerea familiei și a unor prieteni foarte apropiați. Nu știu dacă e neapărat nevoie de curaj, ci de decizia fermă de a vrea să faci ceva anume.
Eu am fost foarte hotărât că îmi doream băcănie și mi-am făcut băcănie. Mie îmi place foarte tare să gătesc, înțeleg și apreciez mâncarea de bună calitate și existau doar două posibile variante. O tavernă grecească sau o băcănie de acest tip. Mi-am găsit un spațiu pentru o băcănie, un spațiu în care am văzut din prima secundă săculeții cu grâu, cu diverse semințe și boabe, mi-am văzut raftul de condimente încă dinainte ca el să existe până și în formă de schiță de arhitect pe o foaie de hârtie. Era acolo! Am visat mult la proiectul ăsta și cred că decizia a fost inevitabilă..”

Băcănia arată ca un loc prietenos, de discuții, ca o cămară a unor bunici pe care unii dintre noi nici nu-i mai au. Găsiți aici mâncare bună de la țară, „beuturi” făcute în casă, dulcețuri și gemuri fine, gândite în ceaune mari, la foc de lemne, afumături de iarnă și legume proaspete care să crănțăne în dinți, apoi condimente și alte lucruri utile în bucătărie. Cu ce se lăuda în prag de sărbători băcanul Marius Tudosiei: „Ne lăudăm cu cozonaci, cu plăcinte, cu o gamă foarte largă de condimente, cu o sumă impresionantă de uleiuri de toate felurile, cred că am depășit 40 de feluri diferite de uleiuri și cred că, de fapt, cel mai mândru sunt de atmosfera pe care am reușit să o creez: o atmosferă suficient de relaxată încât sunt persoane care vin pur și simplu în vizită zece minute să bem un ceai și să mai punem țara la cale.”

Marius Tudosiei este propriul său director de Marketing. Este și omul care desenează direcția în care va merge băcănia, dar mai dă și cu mopul după ora închiderii. Însă cel mai important rol pe care îl joacă la Băcănia Veche este acela de povestitor: ”Le povestesc oamenilor despre lucrurile care sunt pe raft. Lucruri de care sunt foarte mândru, pentru că m-am ocupat personal de calitatea acestora. Nu am produse aduse la întâmplare. Am adus-o și pe mama de la 500 de km să supervizeze și să facă tranșa asta de cozonaci de Crăciun. Deși fiecare este fanul cozonacilor propriei mame, într-un fel sau altul, mama a reușit să adopte foarte mulți copii, pentru că sunt foarte mulți oameni realmente dependenți de cozonacii ei.”

Marius Tudosiei este ferm convins că în medie, jumătate dintre produsele aliniate frumos pe rafturile băcăniei le sunt necunoscute clienților săi. „Pe cele mai multe le-am adus scobind în propria memorie, în sertărașele cu lucruri interesante și bune pe care le-am gustat sau le-am întâlnit de-a lungul vremii. Pe altele le-am descoperit de când m-am apucat de proiectul ăsta. Dar este un magazin pentru toată lumea. Am câteva condimente pentru care, în interval de 3 luni de când am deschis, am avut un singur client. De exemplu, lime afumate și deshidratate, se pun la un fel de mâncare arăbesc. Am adus cinci lămâi care pot sta ani de zile fără probleme, sunt deshidratate și afumate, am vândut una dintre ele, au mai rămas patru...”
Principiul pe care funcționează – și supraviețuiește – Băcănia Veche este clar trasat de proprietar: produsele ce pot fi găsit într-un supermarket sau hypermarket, nu-s de găsit pe rafturile de modă veche. Poate de aceea, coșurile de Crăciun pregătite aici, conțin bunătăți cum n-ați mai gustat sau văzut demult. „Am pus cozonaci, poale în brâu cornulețe cu nucă, nuci, mere, sirop de brad, jeleuri de cătină, confituri făcute cu must de struguri, dulceață de lapte, o murătură de ardei iuți, desigur vinuri de toate felurile. Am încercat să pun lucruri foarte românești în coșurile astea. Dulceața de lapte, murătura de ardei iuți cu morcovi și pătrunjel, confiturile care au un design foarte occidental dar sunt foarte românești îi vor ajuta pe destinatari să intre mai ușor în atmosfera sărbătorilor.”

Băcănia Veche nu e doar un magazin de unde poți cumpăra păstăi de vanilie și pâine cu hribi, ori cozonaci abia scoși din cuptor, e un loc în care îți faci planuri să ajungi, îți rezervi timp și abia apoi îi treci pragul. Asta pentru că a trece pe-acolo, pur și simplu, e o irosire de ocazie... Băcănia Veche e o destinație în sine. N-o ratați, dacă ajungeți la București.
(Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI