2025-04-03



















Arhiva :
Geoparcul dinozaurilor
(2008-01-25)
Ultima actualizare: 2008-01-25 13:05 EET
În urmă cu 68-65 de milioane de ani, Țara Hațegului era o insulă în Marea Thetys, pe care a trăit o specie de dinozauri pitici din clasa Saurienilor, Europasaurus holgeri, până la dispariția lor, la sfârșitul Cretacicului.

Fosilele descoperite în Țara Hațegului ilustrează o perioadă de peste 300 de milioane de ani din istoria geologică a Pământului și conservă recifuri de corali și rămășițele unei insule vulcanice din Marea Tethys, dinozauri, mamifere primitive, păsări și reptile zburătoare. Primele cercetări asupra dinozaurilor din zonele Densuș, Tuștea, Sâmpetru și Unirea au fost făcute de baronul maghiar Nopcsa Ferenc, in secolul al XIX-lea.

Studiile sale au condus la teoria nanismului insular, adică, datorită resurselor limitate de hrană ce putea fi găsite pe insulele mici, speciile indigene de animale vertebrate și-au redus dimensiunile, pentru a putea supraviețui. Jurnalistul Alexandru Gruian spune că geologii au mai multe variante referitoare la dimensiunile acestor dinozauri:

“Ne-am obișnuit să ne imaginăm că dinozaurii aveau chiar și câteva zeci de metri înălțime… ei bine, acești dinozauri din Țara Hațegului nu depășeau doi metri, nu erau probabil periculoși pentru că erau ierbivori. Ei poartă numele zonei în care au fost descoperite fosilele lor, telmatosaurus transsylvanicus. Ei au fost descoperiți din a doua parte a secolului al 18-lea.”

Elek Nopcsa, sora baronului, a descoperit accidental, în anul 1895, fosilele unor reptile în jurul castelului familiei din Sânpetru. După moartea baronului, studiile asupra fosilelor din Hațeg au fost întrerupte pentru o lungă perioadă și abia în anul 1977 au fost reluate de către profesorul universitar Dan Grigorescu, specialist în paleontologie, studii pe care acesta le continuă și în prezent.
Ce face bazinul Hațegului extrem de important pentru paleontologia mondială, l-am întrebat pe un renumit paleontolog american, profesorul Jack Horner de la universitatea din Montana:

“Acolo este de fapt un loc în care dinozaurii depuneau ouă. Deși ouăle de dinozauri se mai găsesc și în alte locuri din lume, sunt foarte puține locuri în care să fi fost descoperite ouă cu embrioni în ele, cum se întâmplă la Hațeg. Sunt atât de puține locuri în Europa unde poți găsi fosile importante de dinozauri încât un spațiu cum este Țara Hațegului este de mare importanță pentru întreaga regiune.”

O altă descoperire importantă paleontologică din Țara Hațegului, pe lângă dinozaurii pitici, a fost cea a resturilor unui pterozaur (grup de reptile zburătoare care au trăit în aceeași perioadă cu dinozaurii) numită Hatzegopteryx sau „uriașul cu aripi din Hațeg".

Exemplarul descoperit în cătunul Vălioara a trăit la sfârșitul Cretacicului și avea o anvergură de aproximativ 12 metri. Numai capul, cu tot cu cioc, ar fi avut cam trei metri. Cercetările specialiștilor de la Universitatea din București nu s-au oprit la aceste descoperiri, iar siturile din Țara Hațegului sunt considerate o „Mecca" de către profesorii universitari și studenții din întreaga lume care studiază an de an dinozaurii pitici ce populau, în urmă cu 85 de milioane de ani, insula din Marea Tethys, actuala Țara Hațegului, mi-a spus Alexandru Gruian:

“Sunt foarte multe delegații de oameni de știință care vizitează geoparcul, unii dintre ei au fost chiar în luna noiembrie, urmează să fie o reuniune internațională în luna mai. La Sânpetru pot vedea foarte bine și, dacă au noroc, chiar pot găsi fragmente de oase. Trebuie să precizăm că nu s-au găsit schelete întregi, s-au găsit fragmente de la câțiva milimetri până la cel mult 60 de centimetri, un metru. A fost găsit și un femur de dinozaur. La Tuștea se pot vedea locurile unde au fost descoperite ouăle de dinozaur."

Datorită importanței descoperirilor din Țara Hategului, autoritățile și-au propus să construiască un geoparc în aer liber, în vecinătatea Castelului de la Nălat-vad, lângă orașul Hațeg. Jurnalistul Alexandru Gruian spune că finalizarea acestui proiect implică amenajarea a 12 ha din jurul castelului ca parc dendrologic, cu specii rare de arbori, precum și construcția unui muzeu paleontologic acoperit:

“Deși proiectul parcului datează de câțiva ani, nu trebuie ca oamenii să și-l imagineze ca pe o grădină zoologică, cu gard, casierie și o poartă de intrare. Deocamdată este vorba doar de o delimitare geografică a mai multor zeci de hectare de teren. Până la a configura un parc mai sunt destule probleme de rezolvat, multe terenuri aparțin oamenilor… Cel mai dificil este să readuci terenurile în patrimoniul public. Ele sunt valoroase, oamenii știu acest lucru și negocierile sunt dificile. S-a luat legătura cu celelalte geoparcuri din Europa și sper ca în 2-3 ani să fie ceva de văzut pentru cei ce se simt atrași de asemenea parcuri.”

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a intrat pe lista obiectivelor UNESCO, se întinde pe o suprafață de peste 100 de mii de hectare și beneficiază de un patrimoniu natural și cultural unic în lume. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI