2025-04-03



















Arhiva :
Tramvaie de epocă restaurate la Iași
(2007-04-18)
Ultima actualizare: 2007-04-18 8:49 EET




La începutul istoriei transportului în comun, pe la 1889… tramvaiul electric a fost văzut ca o minune a lumii. În acea vreme, până și împărații circulau cu tramvaiul, desigur în vagoane speciale. Spre exemplu, pentru kaiserul Austriei, Frantz Josef, meșterii vienezi au pregătit un vagon cu schelet din stejar și structură din lemn de trandafir. Avea patru fotolii mari, decorate cu capete de leu, îmbrăcate într-un pluș cu ornamentații extraordinare. Avea încălzire cu sobe din fontă, cu elemente florale și mânere din fildeș și multe sisteme de ventilație pentru a crea confort în interior.



Cele patru geamuri laterale erau fumurii, pentru ca privirile iscoditoare ale mulțimilor să nu deranjeze plimbarea împăratului. Și acesta era doar unul dintre cele câteva mii de vagoane construite foarte rapid după acceptarea de către oameni a noului mijloc de transport. Desigur, nu erau toate la fel de minuțios împodobite ori de bogat decorate, nu erau toate făcute din esențe rare, dar cele câteva vagoane care au supraviețuit timpului sunt încă o încântare pentru noi, cei obișnuiți cu plasticul tare și grafitti-urile de neînțeles, care ne “decorează” modernele tramvaie…



La Iași, o echipă de 12 oameni, aleși dintre cei mai calificați, reușesc să le redea viața unor vagoane splendide, pe care mai avem bucuria să le vedem alunecând pe șinele anului 2007. Dorian Geba, șeful secției de restaurare spune că la Iași “frumoasele vremurilor” renasc: În 1997, în ideea de a sărbători cei 100 de ani de când s-a înființat Direcția de tramvaie și electricitate Iași, s-a hotărât recondiționarea unui vagon care a circulat în anii respectivi. Documentația a fost destul de subțirică, mai mult am restaurat după o fotografie. În felul ăsta am făcut vagonul nr. 1 AEG model 1898, care a circulat și la Viena, la Paris, la Barcelona, la Berlin și în alte orașe ale Europei și chiar ale Americii de Sud.



În mai 1998, la București a fost restaurat un tramvai pentru Austria și au fost invitate toate regiile din țară la probarea acestuia. Le-am spus atunci austriecilor că vagonul de la Iași e mai frumos decât cel de la București. În august, reprezentantul austriecilor a venit la Iași, a văzut vagonul, i-a plăcut și a încheiat un contract cu noi pentru restaurarea a 4 vagoane: primul vagon electric care a circulat în Viena, care avea și o remorcă: un vagon utilizat anterior cu tracțiune cabalină, construit în 1873. Acest tandem este celebru în Viena ca primul mijloc de transport electric care a circulat prin piețe. Am restaurat apoi primul vagon închis complet, în care vatmanul era apărat de intemperii și apoi am făcut vagonul L din 1918, vagon care a apărut după primul război mondial, primul vagon modern care a circulat în Viena până în 1984.



Chiar și esențele rare de lemn sunt mâncate de carii. Chiar și plușurile cele mai bogate sunt roase de molii. Uneori, nu se mai poate vorbi despre restaurare, ci despre reconstrucție, mi-a spus Dorian Geba: “Au fost vagoane la care am avut doar elemente componente. Nu discutam practic de o restaurare, ci de o reconstrucție, folosind doar în proporție de 50% piesele originale ale anilor 1900. Restul se refac. Lemnul din care sunt construite aceste vagoane e de cele mai multe ori putrezit. E un șasiu metalic pe care sunt prinse motoarele, sistemul de frânare și alte sisteme ale vagonului. Partea de lemn de deasupra trebuie reconstruită.



Austriecii au păstrat extraordinar de bine toate documentele tehnice ale acestor vagoane. Au unele în care dau lux de amănunte: chiar și dimensiunea holtzșuruburilor. Pe șasiu se face o construcție din lemn de stejar, toate holtzșuruburile sunt din alamă, pentru că alama nu ruginește și nu pătează lemnul în timp. La vagonul A de exemplu, primul care a circulat în Viena, esențele de lemn erau deosebite. Un astfel de vagon nu arată ca un tramvai de azi, cu trei folii de plastic pe lateral, ci era un obiect de artă, cu elemente sculptate, cu furnir de înaltă calitate – arțar canadian care arată cum e coada păunului.. este o splendoare. Toate băncile pe care stăteau oamenii erau făcute din mahon alternat cu arțar. Partea de materiale deosebite ne-a fost pusă la dispoziție de partea austriacă.



Pentru a salva “trecutul” de la moarte, e nevoie de specialiști în restaurare, de minuțiozitate, de capacitatea de a respecta specificații tehnice vechi de peste 100 de ani și mai ales de pasiune pentru frumosul unei epoci apuse. Atunci când se întâlnește cu experți în domeniu, inginerul Geba este întrebat unde găsește modelele după care lucrează. El le spune că trebuie uneori făcută proiectarea tehnologică, apoi fiecare piesa componentă în parte este creată din nou. Se muncește la sute de desene. Se lucrează după fotografii. Ce nu reușesc să înțeleagă experții străini este cum reușește o mână de oameni să facă munca de restaurare la care în alte țări se lucrează în echipe cu profesori universitari și doctori…Dorian Geba:



“Suntem 12 oameni care lucrăm la restaurare, toți sunt cu categorii înalte de calificare și până acum, după ce am terminat 10 vagoane pentru Austria, austriecii sunt foarte mulțumiți de ceea ce rezolvă la Iași. Acum avem un contract de încă 11 vagoane. Partenerul austriac a încercat să pună mâna pe noi să nu cumva să deviem spre alte muzee din Europa. Europa are 169 de muzee de tramvai. Ce i-a încântat pe austrieci a fost faptul că la Iași s-au păstrat utilajele originale ale anului 1900. Institutul de conservare și muzeistică al UE recomandă ca restaurarea să se facă pe cât posibil cu utilajele originale și cu metodele anului 1900. Adică să nu folosim utilaje ultramoderne în realizarea acestor vagoane.”



Un luxos vagon restaurat la Iași, circulă acum în Viena. Are o ornamentație extraordinară, realizată cu foiță de aur, furnirul este din răchită rusească, iar băncile sunt din mahon amestecat cu paltin. Tramvaiul straluceste pe dinafară, foița din aur este protejată de un lac transparent care îl transformă într-o bijuterie pe șine.



Are storuri la geamuri, ce pot fi trase de mânere ornamentate. Curelele de care se țin călătorii sunt din piele, iar toate piesele funcționale din vagon – mânere de acționare a ușilor, elementele de prindere a geamurilor – sunt din bronz șlefuit. Până la sfârșitul acestui an, echipa inginerului va repune în circulație alte 4 vagoane, la fel de frumoase. Le veți putea întâlni la Viena și la Paris sau chiar în România, dacă aveți drum pe la Iași. (autor Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI