2025-04-03



















Arhiva :
Nadia Comăneci și proiectele ei în România
(2008-01-18)
Ultima actualizare: 2008-01-18 12:39 EET
Fundația Romanian Angel Appeal a lansat, la începutul lunii decembrie, o serie de cursuri gratuite adresate părinților care așteaptă primul lor copil. Printre vedetele care au inaugurat această școală a părinților, intitulată First Bebe, Nadia Comăneci a strălucit prin grație și dedicație. Considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile, Nadia Comăneci a fost prima care a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976.

La acea olimpiadă, Nadia a obținut nu mai puțin de 6 note de 10 și a câștigat 5 medalii, una de bronz, una de argint și trei de aur, reușind să întrerupă supremația sovietică asupra gimnasticii mondiale. Nadia a confirmat și la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de la Moscova, în 1980, unde a câștigat alte 4 medalii (două de argint și două de aur), intrând definitiv în istoria sportului mondial. Anii au trecut, iar Nadia a ajuns în Statele Unite unde l-a cunoscut pe fostul gimnast și campion olimpic american Bart Conner, care i-a devenit soț. Împreună au înființat o școală de gimnastică în Oklahoma City.

Revenind la proiectul Fist Bebe, să menționăm că Nadia este mămica unui copilaș de un an și jumătate și că a ținut să le încurajeze pe mamele românce să se informeze înainte de a naște, să ceară ajutor pentru a depăși cu bine primele momente acasă cu bebelușul. La microfon Nadia Comăneci:

"Acest proiect, First Bebe este foarte important. Ca tânără mămică am văzut că este foarte mare nevoie de acest gen de informații. Eu am avut ocazia să urmez foarte multe cursuri împreună cu soțul meu, cursuri care mi-au fost de mare ajutor.”

Nadia a declarat că, în prezent, atât ea cât și soțul ei, Bart se descurcă de minune în meseria de părinte:

"În primele luni după ce se naște bebelușul nu știi ce să faci, totul se oprește. Mama mea a fost cu mine doar o lună de zile la început, mama lui Bart nu mai este de cinci ani de zile, a decedat. Treci prin această perioadă în care nu știi ce se va întâmplaAcum este totul bine, mă bucur că am revenit la proiectele pe care le-am început și am multă energie când știu că vin de foarte multe ori în țară și îmi văd prietenii și mă simt foarte bine aici."

Am profitat de acest prilej pentru a o întreba pe Nadia Comăneci exact în ce proiecte și activități caritabile mai este implicată ilustra sa familie. Am aflat că a avut o contribuție importantă pentru susținerea proiectelor Special Olympics România, atunci când și-a folosit capitalul de imagine pentru a promova aceste competiții dedicate copiilor cu dizabilități:

“Cu toate că programul exista în România de câțiva ani, lumea nu știa despre ce e vorba. După ce eu am purtat flacăra olimpică la o ceremonie și a fost totul mediatizat, în momentul de față, România are cel mai bun program din Europa în cadrul Special Olympics. E nevoie de cineva care să vorbească despre această cauză. Noi am donat acum doi ani o jumătate de milion pentru această organizație Special Olympics România, însă trebuie să scoatem fonduri de aici, de la sponsorii noștri, pentru că lumea dorește să ajute și trebuie să știe pentru ce.”

Cu sprijinul său, gimnastele de la Clubul Sportiv Școlar nr. 2 din București și de la liceul Nadia Comăneci din Onești au beneficiat de fondurile necesare desfășurării activității sportive. În 2007, Nadia a inaugurat fundația care îi poartă numele:

"Mă bucur foarte mult de această fundație care îmi va purta numele în România, este o fundație care va avea ca scop coordonarea și finanțarea proiectelor de caritate în care sunt deja implicată."

Concret, fundația își propune să ajute tinerii sportivi, dornici să atingă cele mai ambițioase standarde de performanță, dar și să vegheze la respectarea drepturilor mamei și copilului în România, să se implice în activități sociale și umanitare care au în centrul lor familia. Nu în ultimul rând, Nadia speră că, în acest an, spitalul pentru copii care îi poartă numele va fi inaugurat, în sfârșit. El va avea 17 camere de consultații, o farmacie cu medicamente pentru saraci, orfani și copiii străzii. Tot aici, pacienții vor primi și asistență spirituală din partea unui preot. Construcția spitalului este finanțată exclusiv din donații care vor însuma un milion și jumătate de dolari, dar Nadia este puțin dezamăgită de faptul că banii nu se strâng atât de iute cum s-ar fi așteptat:

"E un proiect la care ne-am gândit de câțiva ani, care a început acum 4 ani de zile, este foarte frumos și sper cât de curând să fie gata. Eu am toată aparatura pregătită, am vorbit în State pentru niște donații de aparatură, dar clădirea nu este terminată. Este lângă biserica Sfântul Spiridon. Părintele merge personal să ceară de la persoane pe care le știe câte zece mii, câte cinci mii, câte cincisprezece mii de dolari. E o clinică pentru copii, pentru orfanii care nu au pe nimeni, se îmbolnăvesc și nu au unde să se ducă."

De Crăciun, Nadia le-a împărțit cadouri copiilor de la un cămin de copii din București. Nu este prima oară când gimnasta aduce puțină bucurie în inima orfanilor. Și de fiecare dată este întâmpinată cu exclamații de admirație chiar și din partea celor mici. Anul 2008 este foarte important pentru familia Nadiei. Pe lângă generoasele sale planuri ce-i vizează pe copiii români, Nadia speră să se finalizeze și construcția casei sale din București. Până atunci, trăind pe două continente în același timp, Nadia și Bart nu renunță la planurile lor americane. Pentru viitorul apropiat, fundația pe care o conduc în Statele Unite și-a propus să realizeze un adevărat altar al gimnasticii:

“În Oklahoma, noi avem o fundație care sprijină copiii și tineretul și care se numește Bart Conner Educational Program. Avem în vedere și construirea unui muzeu al gimnasticii, se numește International Gymnastics Hall of Fame unde vom putea depune toată istoria gimnasticii pentru ca generațiile viitoare să poată afla ce s-a întâmplat atunci când ei nu erau de față. Acest proiect sperăm să fie finalizat cam în doi ani și va costa aproximativ șase milioane de dolari.”

În final, să mentionăm că Nadia Comăneci este vice-președinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vice-Președinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. Ea a primit două distincții cu Ordinul Olimpic din partea CIO. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI