2025-04-03



















Arhiva :
Trenduri de sărbători
(2007-12-21)
Ultima actualizare: 2007-12-21 11:15 EET
De pe la jumătatea lunii noiembrie, Crăciunul ne-a invadat. O mulțime de podoabe, oferte speciale de Crăciun, ocazii nebănuite, destinații exotice, sfaturi pentru cina de Crăciun și decorarea bradului… totul învăluit în colinde și în sunete de zurgălăi… Nu mai departe de începutul secolului 20, românii serbau Crăciunul în cu totul alt fel decât se serbeaza astazi. Crăciunul era o sarbatoare în mers.

În cele două nopți de dinainte de Crăciun lumea românească trăia în ritm de “du-te – vino”: tinerii si copiii umblau prin sat cu Steaua sau colindau la fetele tinere, preotul satului umbla cu icoana și binecuvânta din casă în casă; femeile frâmantau pâinea și cozonacii cu vecinele de peste drum… Masa de Crăciun se pregătea cu o zi sau două înainte, la așezarea mesei nimic nu era lăsat la întâmplare: sub fața de masă erau puse boabe de grâu, pentru belșug; la colțurile mesei se puneau crenguțe de brad așezate în cruce pentru protecție, totul avea un rost!

Astăzi, pregătirile pentru Crăciun înseamnă mai degrabă stat la coadă: mai întâi în trafic, în blocaje incredibile, apoi la casele de marcat ale hipermarketurilor, a constatat Ioana Popescu, cercetător la Muzeul Țăranului Român:

“Toată perioada dinaintea Crăciunului, în loc să fie o perioadă de curățenie aplicată, gospodărească, de post, o perioadă în care să-ți fie greu – că de fapt asta e ideea, să te gândești, să te pregătești și apoi de sărbători să trăiești explozia aceea de bucurie, de bucate… s-a transformat în febra cumpărăturilor. Obsesia cadourilor de Crăciun nu este obsesia noastră, românească, este una european-occidentală. La noi darul era mai puțin darul către celălalt, era darul către Dumnezeu: colinda era darul nostru către Dumnezeu, eram răsplătiți pentru colindă cu un colac, un covrig, eventual un pahar de vin… Nu era vorba de cadouri ambalate strălucitor, cu fundițe înflorite ș.a.m.d… Acum important este să faci cadouri la cât mai multă lume, împachetate cât mai strălucitor. Asta este o viitură globală. Am intrat în ea. Magazinele își prelungesc programele, lucrează până la 12 noaptea în fiecare zi, traficul e blocat în fiecare după-amiază când lumea iese de la serviciu și începe isteria cumpărăturilor…”

În lumea satului nu exista Bradul de Crăciun. Se folosea bradul la nuntă, la înmormântare, la o construcție nouă, dar niciodată de Crăciun. Bradul de Crăciun a venit din Germania, însoțit de “O Tannenbaum” și un anume tip de podoabe, mai întâi la oraș, și încet-încet, prin boierii care pendulau între vilă și conac, la sat.. Podoabele stralucitoare ale bradului german s-au transformat în lumea româneasca, la început, în mere aurite, în nuci învelite în poleială și lumânări. Încet, încet, podoabele de sticlă din lumea occidentală au ajuns și la noi. Mai nou, există o modă a împodobirii bradului care se schimbă de la an la an și moda asta o stabilesc magazinele. Ioana Popescu:

“În funcție de ceea ce ne oferă economia de consum, bradul își schimbă fasonul de la un an la altul. La noi în familie, bradul întotdeauna a fost împodobit altfel, dar într-un an era împodobit numai cu turte dulci, în alt an numai cu mere aurite sau era doar argintiu, doar auriu… Într-un an am avut chiar un brad patriotic: era perfect tricolor, cu globuri roșu galben și albastru, cu beteală roșie galbenă și albastră și cu o stea roșie în cinci colțuri în vârf. Dar asta e o joacă. O modă, europeană, prelungită și în România, a împodobirii bradului este un fenomen firesc.”

Prinși în vâltoarea cumpărăturilor, orbiți de strălucirea ambalajelor și a celor două milioane de becuri din cel mai înalt brad metalic din Europa construit în București, ce șanse avem să nu uităm cum era sărbătoarea de Crăciun? Ioana Popescu spune că reacția firească e să ne agățăm cu disperare de micile noastre obiceiuri de familie, de ceea ce am moștenit de la părinți, de la bunici. Și când spunem moștenire nu ne referim strict la globuri și beteală. Ioana Popescu:

“Lucrurile astea pot fi: o anume rețetă de cozonac, de la tanti Nina și nu alta, în care se pun stafidele într-un anume fel și nu cum pune vecina de la etajul trei. Este a noastră, de familie, pe aia o facem, pe aia o recunoaștem. Poate fi un anume tip de a-ți mura varza, refuzi să o cumperi din piață și o murezi cum ai învățat de la mama sau de la bunica. Este un anume repertoriu de colinde, cântat de oricine, care într-o anume famile se cântă într-o anume succesiune… Eu cred că lucrurile se vor păstra din ce în ce mai tare, punctual, fragmentar, ca reacție la globalizare. Ne tentează să avem bradul împodobit ca al lui Brigitte Bardot, dar, după ce ne lăsăm luați de val, reacția următoare este să spunem: stai puțin, dar eu parcă fac niște lucruri mai ale mele, pe care le simt mai interesante și mai emoționante pentru mine pentru că așa am crescut.” (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI