2025-04-03



















Arhiva :
Vedetele și caritatea
(2007-11-23)
Ultima actualizare: 2007-11-23 13:04 EET
În fiecare an, în luna decembrie, într-una dintre cele mai frumoase săli de recepție din București, înalta societate participă la o licitație a brazilor de Crăciun. Organizată de Salvați Copiii, un ONG prezent peste tot în lume, licitația are în fiecare an o nouă destinație pentru fondurile strânse.

De fiecare dată, vedete, persoane publice, directori si patroni ai marilor companii se întâlnesc cu plăcere într-un spațiu discret pentru un exercițiu de mărinimie. Anul acesta, pentru a pregăti festivalul brazilor de Crăciun, organizația Salvați Copiii a apelat la câteva nume cunoscute, mereu vizibile datorită atenției pe care le-o acordă mass-media.

Andreea Raicu și Amalia Năstase, o vedetă de televiziune și soția cunoscutui om de afaceri și tenisman Ilie Năstase sunt și invitatele noastre la această ediție a emisiunii ”România la ea acasă”. Ambele doamne s-au implicat și în activitățile “extra-sezon” ale organizației. Le-am găsit pe amândouă în mijlocul copiilor de la un Centru Educațional. Andreea Raicu le predă engleza celor cărora li s-a dat a doua șansă de a urma cursurile unei școli primare. Am întrebat-o cum a ajuns de pe micul ecran la catedră:

"Mi-am manifestat dorința de a fi în comitetul de organizare al Festivalului Brazilor de Crăciun anul acesta. S-a tot discutat despre ce se întâmplă în aceste centre și mi-am manifestat dorința de a face mai mult de atât, de a fi implicată în strângerea de fonduri. Mi s-a spus că una dintre variantele pentru care aș putea opta este să fac voluntariat și să predau copiilor ceva. Mi s-a părut oportun să predau limba engleză. E o bucurie foarte mare pentru că în primul rând mie îmi plac enorm copiii, am foarte multă răbdare, chiar mi s-a spus că ar trebui să fac asta pentru că am o răbdare ieșită din comun și de asta e nevoie ca să lucrezi cu copiii, să stai cu ei… Și îmi place să le văd reacțiile: sunt fericiți că sunt acolo și că încerc să îi ajut."

Nu este prima oară când Andreea Raicu își face simțită prezența printre copiii săraci sau abandonați. În urmă cu un an, când împreună cu colegii săi a dus jucării la centrul de plasament Macrina, familia Andreei s-a mărit cu un membru. Maria:

"Toți copiii s-au lipit de mine, numai ea nu. I-am întrebat ce fac de sărbători, ce planuri au… cei mai mulți îmi spuneau că pleacă. A doua zi m-am întors cu alte daruri și am găsit-o pe Maria tot acolo, era singura fetiță care nu venise la mine. Nu a făcut asta pentru că e foarte timidă, i-a văzut pe ceilalți și nu s-a mai apropiat. Am întrebat-o: “tu nu pleci acasă de sărbători?” Ea a zis “Nu.” “Și ce-ai să faci?” “Pot să vin la tine?”… N-am știut cum să reacționez pentru că nu știam dacă am voie să-i promit asta, mi-am îndreptat privirea către preotul care se ocupă de acest centru și mi-a spus “Sigur, dacă vrei poți să o iei acasă.” M-a impresionat foarte tare, mi-aduc aminte că i-am promis că am să o iau seara pe 24 înainte să vină Moșul, să-l întâmpinăm acasă. Și-a făcut un băgăjel mic și mă aștepta… se făcuse foarte târziu și s-a speriat a crezut că nu mai vin, dar am ajuns chiar foarte târziu seara. Am petrecut 3 săptămâni foarte frumoase, să-i dau toate lucrurile de care ea nu are parte, apoi week-end-urile ni le petrecem împreună, o iau cu mine la emisiune, acum face parte din familia noastră."

Cea de-a doua invitată, Amalia Năstase, este cunoscută pentru activitățile filantropice de la care este nelipsită. Ce o motivează?:

“Depinde foarte mult de educația pe care ți-o dă în primul rând familia și apoi școala. Am fost învățată să împart cu cei din jurul meu tot ce am deși nu aveam multe. Am învățat că nu doar din punctul de vedere al imaginii, ci și al moralității, e bine să faci acte de caritate. E imoral să nu dai înapoi din ce ți-au dat viața și societatea. Dacă societatea îți dă posibilitatea să faci o afacere, ești obligat să dai înapoi. Nu faci voluntariat pentru că e la modă, ar trebui toți să dăm ceva înapoi.”

Amalia este și ea mama a două fetițe: Alessia, de patru ani și Emma, de un an. Ea spune că generozitatea se învață de la vârste fragede așa că pentru Alessia, lecția despre “a dărui” începe în luna decembrie:

“Acum, în preajma Crăciunului, vreau să o iau cu mine pe Alessia pentru că ea este mai mare, încerc să o iau să-și ducă din jucăriile ei la o casă de copii de vârsta ei. E un pur noroc că fata mea e fata mea, putea să fie orice alt copil. Eu consider că toți copiii sunt egali cu ai mei și trebuie să aibă aceleași drepturi și nu doar din vorbe. Trebuie să ne asigurăm că toți copiii de 7 ani pot merge la școală. Alessia este mică acum, are doar 4 ani, dar va merge la o școală la care ceilalți copii nici măcar nu visează! haideți atunci să fim siguri că măcar se duc la școală toți copiii.”

Andreea Raicu și Amalia Năstase nu sunt, din fericire, exemple izolate. Din ce în ce mai des auzim că ei, cei frumoși, cei norocoși, cei vizibili, se ocupă și de copiii nimănui, de bătrânii uitați în azile… (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI