2025-04-03



















Arhiva :
Cavalerul Reginei Maria
(2007-11-09)
Ultima actualizare: 2007-11-09 12:46 EET
Tom Kinter este, poate, ultimul cavaler al reginelor României. Un informatician american, pasionat de istorie, a realizat cel mai reușit site al Casei Regale românești, plecând de la “Poveștile Peleșului”, o carte din 1882, semnată de Carmen Sylva, Regina Elisabeta a României. Dar Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg Gotha, mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, nepoata reginei Victoria – este regina preferată a lui Tom.

Câteva cuvinte despre printesa Marie. Nepoată directă a Țarului Alexandru al doilea, s-a logodit la 16 ani cu Prințul Ferdinand de Hohenzollern, succesor al tronului României. Căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892. Maria a României a fost supranumită "Mama ranitilor" și "Regina-soldat", pentru că, în Primul Război Mondial, alături de doamnele de la curte, a lucrat direct pe front în spitale de campanie.

Considerată unul dintre cei mai pricepuți diplomați care au pledat cauza României, nu doar în Europa, ci și în Statele Unite ale Americii, Regina Maria a cucerit multe inimi, nu doar în timpul vieții ci și după zeci de ani de la moartea ei. Destinul “Trandafirului englezesc”, strâns împletit cu cel al țării de care s-a declarat pe veci îndrăgostită, încă fascinează.

Prin intermediul scrierilor Reginelor, Tom Kinter a descoperit România și o întreagă perioadă de istorie contemporană pe care regimul comunist o învăluise într-o negură nemeritată. Tom Kinter:

“Eram interesat de istorie, în special de perioada primului război mondial, pentru că bunicul meu a murit în Europa, pe câmpul de luptă. Din întâmplare, am dat peste o carte în care am găsit ceva despre Maria, Regina României. Nu mai auzisem de ea până atunci. Era o scurtă poveste despre soldații care i-au aruncat flori la o paradă, iar ea părea foarte entuziasmată de gestul lor. Asta m-a uimit, m-a suprins plăcut. În același articol era și o mențiune despre Regina Elisabeta, Carmen Sylva. Nici despre ea nu mai auzisem până atunci. Asta mi-a trezit interesul. Reginele României m-au făcut să fiu și mai interesat de istorie și mi-au deschis mintea spre lucruri pe care nu le știam. Am ajuns să cunosc o perioadă din istorie cu care nu eram familiarizat: începutul secolului 20 până la al doilea război mondial – am aflat foarte multe despre asta. Această pasiune mi-a schimbat viața…”

De la povești și cărți poștale cu fotografii, până la un volum cu semnătura olografă a Reginei Maria, colecția lui Tom Kinter a crescut an de an. După opt ani, Tom s-a gândit să își împartă comoara și cu alți pasionați:

“Mi-a venit ideea să pun undeva pe internet toate informațiile pe care le strânsesem despre regine. De opt ani foloseam internetul să aflu informații, dar nu ofeream nimic în schimb. Așa că am început cu câteva fotografii și câteva povești și am ajuns să mă și întâlnesc cu câțiva oameni care mi-au scris pe adresa de mail de pe site și mi-au spus că le-a plăcut ce au citit și sunt interesați. Asta m-a motivat și mai tare să-mi continui cercetările.”

L-am întrebat pe Tom care este cel mai de preț “exponat” din colecția sa particulară:

“E o carte uriașă numită “România” și prima parte a fost scrisă de însăși regina Maria, sub titlul: Odă României. Este pur și simplu o declarație de dragoste a reginei Maria pentru noua ei țară, scrisă foarte poetic. Este o carte tipărită în ediție limitată și are și semnătura ei pe copertă, sunt poze mari, cu ea și cu regele Ferdinand, și mai sunt și alte fotografii cu opere de artă și peisaje din România. Am fost norocos să găsesc cartea asta pe internet și să o pot cumpăra.”

În 2004, Muzeul de Istorie al Municipiului București a organizat o expozitie cu portretele familiei regale române. Acesta a fost un bun pretext pentru Tom să vină în România, pe urmele Reginei Maria, spre mirarea soției sale și a prietenilor, care nu întotdeauna îi înțeleg pasiunea:

“De multe ori, când oamenii aud că plec în România, mă întreabă dacă vin cu vreo misiune de caritate. Dar misiunea mea este să descopăr România. Am încercat să explic că mă intereasează România pentru că este pasiunea mea și îmi place să călătoresc singur.”

De la București până la Marea Neagră și de la Sighet înapoi în capitală, Tom a ținut să vadă cu ochii lui acele locuri misterioase și îndepărtate despre care doar citise și la care visase. El continuă să viziteze România ori de câte ori are ocazia. Și mesajul său pentru poporul Reginei Maria este simplu și frumos:

“Vă rog, nu uitați cât de mult v-a iubit Regina Maria și ce pasiune a făcut pentru această țară, în care a venit cam înspăimântată, la o vârstă foarte fragedă. Regina Maria a iubit cu adevărat România și i-a iubit și pe români. Trebuie să redescoperiți această poveste de iubire.” (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI