2025-04-03



















Arhiva :
Festivaluri de toamnă
(2010-10-24)
Ultima actualizare: 2010-10-29 15:01 EET
Festivalul cepei din Jud. Salaj Toamna are culoare, miros de pământ reavăn, iar în România are întotdeauna și gust. Astfel,ne-am permis să vă invităm la Festivalul cepei de la Pericei, iar apoi “Acasă la Nea Mărin”, cum numesc oamenii din Băilești Festivalul Zaibărului și al prazului.

Sătenii din Pericei, localitate din județul Sălaj, au sărbătorit în perioada 8- 10 octombrie produsul care i-a facut celebri:ceapa. În Pericei, cultivatul cepei este un stil de viață, fiecare familie recoltând anual minim câteva căruțe cu ceapă. Am aflat că este o ceapă de apă, produsă prin răsădire și nu din arpagic, ceea ce o face să aibă un gust foarte bun și să nu fie iute deloc. Despre această tradiție, ne-a vorbit Iosza Tibor, vice-primar comuna Pericei: “Este o tradiție la noi, locuitorii comunei Pericei, să ne ocupăm de cultivarea acestei legume. Înainte, copiii satului Pericei au fost porecliți cepoi, asta înseamnă o ceapă subdezvoltată. În 2007, ne-a venit ideea să transformăm această poreclă în brand. Ne-am gândit să realizăm un record cu care să intrăm în Guiness Book. Am reușit să împletim cea mai lungă cunună de ceapă din lume, cu o lungime totală de 4518 metri. Se întindea în tot satul, toate ulițele erau pline cu cununa de ceapă.“


La fiecare ediție a Festivalului cepei, sătenii din Pericei vor să facă ceva deosebit. La prima ediție au realizat recordul mondial și au dezvelit o statuie de 6 metri în curtea școlii, pentru ceapa care i-a făcut celebri. La a doua ediție au fost prezentate mâncaruri și preparate din ceapă și a fost vernisată o expoziție de pictură a pictorului Ioan Tima, fiu al satului.


Ce s-a întâmplat în acest an, la a treia ediție ne spune tot Iosza Tibor: “La ediția din acest an, a fost un simpozion istoric “Pericei de la începuturi până în zilele noastre”. Au fost prezenți reprezentanții Complexului muzeal Sălaj și, în a doua zi am făcut concursul de bicicliști, cu participarea a peste 150 de copii, până în Șimleul Silvaniei și retur.” Locuitorii din Pericei doresc să sensibilizeze autoritățile în privința necesității realizării și aici a unei piste pentru biciclete, pentru a circula în siguranță, după cum ne-a spus vice-primarul. Din festival nu au lipsit gospodinele care s-au întrecut realizând mâncăruri pe bază de ceapă, după rețete adunate de la bătrânele satului, păstrând tradiția locului a gătitului numai cu arome naturale.


Mâncare, băutură și voie bună, au fost și la Pericei, dar și o săptămână mai târziu, la Băilești. Toți, oameni care se bucură de roadele toamnei!


În locul de baștină a lui Nea Mărin, regretatul actor Amza Pelea, localnicii au ajuns în acest an la a treia ediție a “Festivalului zaibărului și prazului”. Și zaibărul și prazul sunt considerate branduri ale locului, devenit celebru grație glumelor pe care le făcea Nea Mărin. Cum s-au organizat băileștenii, ne-a spus Marian Nicola, președintele Asociației pentru turism rural, ecologic și cultural, Oltenia: “De dimineață, în piață, au evoluat ansambluri folclorice ale copiilor din Jalnița și ale tinerilor de la Casa de cultură din Băilești. Toată lumea a aplaudat la scenă deschisă preparatele și bunătățile de toamnă cu care școlile și liceele din localitate au venit pentru o expoziție gastronomică, expoziție a toamnei, pentru că așa s-a și numit festivalul Bogăția toamnei. A fost o simfonie a legumelor: murături de toate felurile, compoturi, dulcețuri, zacuscă, aceste produse pe care toate gospodinele și le fac în casă. Copiii le-au făcut ei de mâna lor, le-au scos la vânzare. Apoi la Casa memorială Amza Pelea, ne așteptau trăsurile, vechi, frumoase, cu niște cai împodobiți. În curtea lui Nea Mărin s-a luat zaibărul, s-a sfințit, s-a pus în trăsură și apoi alaiul a pornit cu chiote prin tot orașul, iar oamenii ieșeau la porți și îi urmau apoi în Parcul Tineretului. Acolo standurile erau deschise, erau foarte mulți meșteri populari, veniți din Harghita, din Gorj. Au fost și surprize din partea Primăriei din Perișor și Primăria Bechet, care au venit cu un regal de preparate culinare, cu dovleac copt, cu sărmăluțe în foi de viță și coapte în vas de lut, cu curcan, cu pâine în țest, pui la ceaun. Concursul Festivalului zaibărului a constat în degustări ale zaibărului. Degustarea a fost la un nivel de profesioniști, care au apreciat calitățile vinului de producător.” Au mai fost și standuri cu pensiuni, care se prezentau cu produse tradiționale preparate în casă, ca invitație să venim în zonă și cu alte ocazii!


Și astfel toamna nu mai este deloc un anotimp nostalgic, ci unul plin de viață, al oamenilor care muncesc și se bucură apoi de roadele muncii lor, în festivaluri ale recoltei.
(Ana-Maria Cononovici)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI