2025-04-03



















Arhiva :
Libearty – cea mai mare rezervație de urși din Europa
(2007-10-19)
Ultima actualizare: 2007-10-19 15:13 EET
In localitatea Zărnești din județul Brașov, este în curs de amenajare cea mai mare rezervație pentru urși, intitulată “Libearty”, înființată de asociația “Milioane de prieteni” cu sprijinul masiv al asociatiei britanice World Society For The Protection Of Animals (WSPA). Urșii “chiriași” ai rezervației sunt confiscați din circurile ambulante, din gospodăriile particulare sau din curțile restaurantelor, unde nu pot fi ținuți în condiții de viață decente. De cele mai multe ori, fiecare caz este semnalat de cei ce îi văd întâmplător.

Maria Bota este unul dintre cei 10 oameni care se ocupă de urșii salvați din captivitate. Ea spune că, de multe ori, cei ce se consideră proprietarii animalelor refuză să-i elibereze și să-i lase să meargă în rezervația Libearty:

“Am asistat și la confiscări, am fost la grădini zoologice, am fost în niște locuri de unde foarte greu am putut să aducem urșii, pentru că stăpânii nu voiau să îi lase, îi considerau proprietatea lor și nu voiau să renunțe la ei, chiar am avut probleme din punctul acesta de vedere…”

Proiectul "Libearty" a demarat anul trecut, în luna august, când primăria Zărnești a semnat un contract de asociere cu asociația “Milioane de prieteni” prin care a pus la dispoziție câteva hectare de pădure de stejar pentru rezervația de urși. Potrivit declarațiilor Cristinei Lapis, președinta asociației, urșii aduși la Zărnești vor sta în carantină pentru a se obișnui cu zgomotele pădurii, iar apoi vor fi lăsați liberi în rezervația propriu zisă.

In noua viață animalele vor avea la dispoziție mii de metri pătrați și bârloguri săpate în pământ pentru adăpost și pentru hibernare. Hrana va fi ascunsă în diverse locuri, pentru ca urșii să se obișnuiască să trăiască independenți de grija oamenilor. Animalele vor fi sterilizate întrucât înmulțirea lor în condiții de semicaptivitate nu este indicată. Marius Tița a stat de vorbă cu Victor Watkins, unul dintre consultanții organizației WSPA:

“Lucrez la acest proiect de protecție a urșilor de mai bine de 15 ani și de trei ani lucrăm cu organizația “Milioane de prieteni” din Brașov pentru a crea acest prim sanctuar al urșilor în România. Scopul acestui sanctuar de lângă Zărnești este să salveze toți urșii care acum sunt ținuți ilegal în cuști dărăpănate, peste tot prin România. Mai mult decât atât, sunt multe grădini zoologice care trebuie să-și închidă porțile din cauza noilor reglementări UE și vrem să luăm urșii de la aceste grădini zoologice și să-i aducem în sanctuar, ca nu cumva urșii să fie omorâți după închiderea grădinilor.”

Rezervația este încă în curs de amenajare. Organizatorii speră ca până la jumătatea anului 2008, ea să poată fi deschisă pentru public. Atunci speră să atragă nu doar turiști ci și elevi care vor putea vedea aici urșii trăind în libertate, în zone forestiere vaste. Victor Watkins este încântat de pădurea donată de municipalitatea Zărnești:

“Este o pădure de stejari superbă și toți urșii care sunt confiscați vor fi eliberați în această pădure imensă, să-și trăiască viața în mod natural, să mănânce mâncare naturală și nu resturi și chiar să hiberneze în timpul iernii. Vrem ca oamenii să înțeleagă de ce ar trebui să le pese de animalele sălbatice, de ce trebuie îngrijite, de ce urșii trebuie să fie protejați chiar și în sălbăticie și de ce nu mai trebuie să îi ținem nici pe ei, nici alte animale sălbatice, în condiții de captivitate improprii. Când îi aducem aici au poate 20 de ani, au fost închiși timp de 20 de ani… După ce îi lăsăm în pădure, se adaptează foarte repede și își amintesc ce înseamnă să fii urs adevărat: se cocoață în copaci, înoată, sapă în pământ, deci e uimitor să vezi cum se adaptează și cum redevin urși în adevăratul înțeles al cuvântului. E grozav să vezi urșii care au fost ținuți în cuști cum se schimbă după ce sunt eliberați. Sunt cu totul alte animale: mănâncă mai bine, devin mai puternici, iau în greutate. E o plăcere să-i privești. E un proiect foarte important și chiar funcționează.“

La întrebarea “De ce în România”? răspunde tot Victor Atkins:

“Pentru că autoritățile române au fost foarte cooperante, Municipalitatea din Zărnești ne-a ajutat foarte mult și pentru că avem un foarte bun partener în organizația nonguvernamentală, “Milioane de prieteni” care este condusă de Cristina și Roger Lapis. Ei ne-au fost de mare ajutor. Și-apoi sunt foarte mulți urși în România, așa că e locul ideal pentru a construi acest sanctuar. Va fi cel mai mare sanctuar din Europa.”

Câțiva susținători britanici ai proiectului Libearty au fost printre primii specialiști care au vizitat rezervația încă închisă pentru publicul larg. Kerry Hudson, coordonatoarea grupului spune că sunt absolut încântați de ce au văzut:

“Suntem aici într-o expediție în Carpați, al cărei punct final este cu o vizită la sanctuarul fondat de WSPA. Cei 22 de participanți la această expediție au strâns peste două mii de lire sterline și au donat această sumă așa că astăzi au venit aici să vadă exact ce se face cu acești bani. E un loc superb pentru urși și ne bucurăm că se construiește acest sanctuar în care sperăm să poată fi aduși și urși din alte părți ale Europei.”

Janina Smith: “E extraordinar. Iar urșii sunt nemaipomeniți, sunt frumoși, sunt fericiți, i-am văzut înotând și jucându-se, încăierându-se în joacă și mi s-a părut fantastic.”

Rosie Mapplebag: “Eu lucrez cu animalele tot timpul, mă ocup de animalele cu probleme comportamentale și mă interesează foarte tare să văd cum evoluează acești urși care își revin după experiențe foarte traumatizante. Par să fie foarte fericiți. Urșii par relaxați, fericiți și, mai mult decât atât, unii dintre ei nici nu se arată, ceea ce mi se pare grozav. Sunt urși normali și asta vreau să văd. Deși unii dintre ei au fost prinși de când erau foarte mici, își revin foarte repede: caută ghinde, învață să hiberneze și apoi dispar toată iarna: e perfect.”

Libearty va deveni și un mic centru de cercetare a vieții urșilor, centru în care vor fi invitați biologi, specialiști, studenți, cercetători, nu doar din România ci și din străinătate. Cei interesați vor putea studia viața animalelor sălbatice și se vor putea face și studii veterinare.

În prezent, patruzeci de urși se reacomodează cu traiul în pădure, atent urmăriți de echipa rezervației Libearty. Libearty este cea de-a zecea rezervație pentru urși din lume și totodată „cea mai mare și mai bună“ din Europa. Alte rezervații de urși mai există în Turcia, Grecia, India, Thailanda, Pakistan, India, SUA. (Andreea Demirgian, Marius Tița)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI