2025-04-03



















Arhiva :
Povestea viorii Stradivarius Elder Voicu
(2007-09-14)
Ultima actualizare: 2007-09-14 11:19 EET
Una dintre ultimele zece viori din lume create de celebrul lutier Antonio Stradivari se află în România. Realizată în 1702, într-una dintre cele mai bune perioade ale maestrului, vioara a fost cumpărată în 1956, prin ordinul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru unul dintre cei mai mari violoniști români, Ion Voicu. Hotărârea lui Dej a fost luată după ce câțiva artiști români i-au atras atentia că marele violonist nu are un instrument pe măsura talentului său. Ion Voicu a plecat în Elveția și a comandat la casa de lutieri Verrault o vioară Stradivarius Elder.

La acea vreme, valoarea viorii era de 1,2 milioane de lei dar astăzi ea ar depăși 3 milioane de euro, dacă ar fi scoasă la licitație. Deși atunci când a fost cumpărată, pe actul de proprietate a fost trecut numele lui Ion Voicu, statul român, cel care a plătit banii, l-a pus pe acesta să facă un contract de comodat pe durata vieții sale. Cu câțiva ani înainte de căderea regimului comunist, între 1984 și 1985, Nicolae Ceaușescu, la rugămintea Elenei Ceaușescu, i-a dat ordin Suzanei Gâdea, președintele Consiliului Culturii și Educației Socialiste, să-i ia vioara lui Ion Voicu și să o dea spre păstrare Muzeului Național de Artă.

Vioara a ajuns înapoi în mâinile maestrului Ion Voicu abia în 1990, după căderea regimului comunist. Instrumentul i-a rămas până la moartea sa, la 24 februarie 1997. Actele și vioara au rămas familiei și Fundației Internaționale 'Ion Voicu' până în zilele noastre. L-am invitat la microfonul RRI pe unul dintre cei mai importanți lutieri români, Silvian Rusu. L-am întrebat pe domnul Rusu ce anume face o vioară Stradivarius atât de valoroasă:

“Multă lume mă întreabă: o vioară Stradivarius cântă singură? Nu, nu cântă singură și nici nu face dintr-un violonist mediu un violonist fantastic, dar ajută foarte mult violonistul, pentru că este o vioară perfectă în sunet: are un sunet foarte puternic, are un timbru perfect, o mare facilitate în cântat și pe lângă toate acestea este și farmecul timpului, multe dintre aceste instrumente au peste 300 de ani. Stradivarius are un sunet foarte cald și cristalin. Sunt viori cu sunet foarte puternic și de asta sunt și celebre pentru că ele au fost concepute de acum 300 de ani dar se adaptează foarte bine cerințelor actuale: săli mari cu 2-3000 de spectatori. Alte viori, chiar construite în aceeași epocă, nu fac față la cerintele actuale sonore. Secretul unei viori Stradivarius este de fapt o multitudine de secrete. Stradivarius a știut să facă fiecare element să sune la capacitate maximă, de aceea sunt aceste viori celebre. Sunt multe instrumente foarte bune care au câteva dintre elementele descoperite de Stradivarius dar nu toate, încă nu a fost egalat.”

Pe data de 7 septembrie, un juriu internațional, întrunit în cadrul festivalului George Enescu, i-a acordat vioara Stradivarius Elder Voicu lui Alexandru Tomescu. La 30 de ani, Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponenții de marcă ai scolii violonistice românești. Solist al Formațiilor Muzicale ale Societății Române de Radiodifuziune, a sustinut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări, în compania unor dirijori renumiți. Atunci când Ministerul Culturii și Cultelor din România a anunțat concursul pentru încredințarea celei mai valoroase viori din România unui tânări violonist cu vârsta de până în 35 de ani, Alexandru Tomescu a fost unicul candidat înscris. Asta nu l-a împiedicat să-și pregătească repertoriul de concurs cu mare grijă:

“Pentru mine a fost o premieră să concurez de unul singur. Am participat la multe concursuri dar nu mi s-a întâmplat până acum să fiu singur în concurs și a fost într-adevăr o experiență inedită. Dar faptul că nu au mai fost alți candidați nu a influențat pregătirea mea de concurs, am sacrificat toată vacanța de vară pentru această pregătire. Am știut din iulie, de când a fost publicat concursul pe site-ul Ministerului Culturii, și de atunci am început o pregătire foarte serioasă. În august, au fost și zile în care am studiat până la 1 noaptea. Trebuie să le mulțumesc vecinilor mei. Eu locuiesc la bloc și am norocul să am niște vecini melomani care chiar m-au rugat să studiez cât mai mult, pentru că le place muzica.”

Se spune că un violonist bun se cunoaște de la primele măsuri pe care le interpretează. Dar un instrument bun în mâna unui violonist talentat este o combinație perfectă. L-am întrebat pe Alexandru Tomescu ce înseamnă pentru el faptul că va putea cânta la această vioară:

“Reprezintă o mare onoare, nu este puțin lucru să îi urmezi lui Ion Voicu la comenzile acestei viori. Apoi va reprezenta o foarte mare bucurie pentru mine pentru că îți oferă niște posibilități tehnice și de expresie nelimitate. Am mai avut ocazia să cânt pe viori Stradivarius sau Guarnieri și într-adevăr este o experiență uluitoare datorită lipsei limitărilor. Dintr-o dată, devii un alt violonist și toate lucrurile pentru care ai muncit din greu, te-ai chinuit zile întregi, săptămâni întregi ca să le obții cu o vioară obișnuită, pe un Stradivarius pot fi făcute instantaneu, fără nici cel mai mic efort.”

Noua viață a viorii Stradivarius, aflată în perfectă stare de funcționare, va începe printr-un concert de inaugurare pe care Ministerul Culturii și Cultelor îl va organiza în curând. Apoi, Alexandru Tomescu are planuri mari:

“Sper să o primesc la timp pentru a putea să o folosesc în turneul național Music On pe care îl organizez împreună cu colegii mei Horia Mihail și Răzvan Suma, e deja al doilea an în care organizăm acest lucru și anul acesta vom merge în 25 de orașe din România: 5 dintre ele care au filarmonici: Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara și București, iar celelalte 20 nu beneficiază de o viață culturală organizată și mă gândeam că ar fi chiar o ocazie perfectă pentru ca toți melomanii din România să asculte și să vadă pe viu această vioară. Apoi, fiind angajat la Radio, primul gând a fost acela la înregistrările care se pot face, mă gândeam că ar fi frumos să refac toate înregistrările pe care le-am făcut până acum și să mă ocup mai serios de această latură de fixare a muzicii, mai ales că acum chiar e o vioară care merită imortalizată.”

Dacă veți avea ocazia să îl urmăriți pe Alexandru Tomescu, cântând la vioara ce-i va intra în posesie peste aproximativ două luni, nu-l ratați. Se spune că între un violonist pasionat de muzica sa și vioară, există o iubire specială. Tomescu vorbește deja despre vioara sa ca despre o iubită: așteaptă cu emoție să o atingă pentru prima oară:

“Până acum nu am văzut-o niciodată, necum s-o mai și ating. Sigur că este emoționant să ții în mână o parte a istoriei muzicii românești și a istoriei muzicii universale, dar sper să convertesc această emoție în emoție artistică…” (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI