2025-04-03



















Arhiva :
Tribul din Parcul Circului
(2010-09-12)
Ultima actualizare: 2010-09-17 13:07 EET
Tribul din Parcul Circului Tobele pe care le auziți nu bat într-o junglă africană, ci pe o pajiște din centrul Bucureștiului. Așezați în cerc, 60 de oameni care se cunosc unii pe alții de doar câteva minute, țin tobele lipite de trupurile lor și stau cu ochii țintă la cei trei conducători de joc. E august, poate ultima zi frumoasă înainte de toamnă, sub copacii unde au fost instalate bancile pentru cercul de tobe e răcoare și plăcut. La doi metri mai încolo, pe o sârmă ridicată la jumătate de metru de pământ, niște rolleri își pun la încercare simțul echilibrului. În stânga, copiii fac baloane de săpun uriașe, cum n-au mai văzut niciodată în viața lor, folosind doar o panglică legată de două bețe. Fetele mai mari se străduiesc să-și țină pe șolduri cercurile de hula hoop, nu foarte întâlnite pe aici. Alți câțiva temerari încearcă numere de jonglerie cu bețe și poiuri. Nici ei n-au mai pus mâna pe așa ceva până acum.


Suntem în parcul Circului din București, recent renovat și amenajat de Primăria Capitalei. Ați putea crede că artiștii de la circ au ieșit pe aleile de lângă casa lor pentru a-și atrage publicul la noua stagiune. Dar nu e așa. Toate zâmbetele pe care vi le puteți imagina sunt stârnite de un grup de nouă oameni care, sub titlul “Studio Parc” în fiecare după-amiază de miercuri a lunii august au venit aici să transforme promenada în prilej de socializare. Paul Grec este unul dintre cei ce au vrut să scoată din amorțeală plimbăreții de zi cu zi:

“Conceptul vine din Occident, muzică în parc si jonglerii se întâmplă peste tot în Franța, în Germania, și e un lucru obișnuit, nu e ceva ieșit din comun așa cum a fost considerat la noi. Aici oamenii se bucurau dar păreau surprinși și nu se așteptau ca totul să fie pe gratis. Am scris un proiect cu care am aplicat la programul Tineret în Acțiune, care e o axă de finanțare specială pentru tineret și ei ne-au sprijinit financiar pentru a putea derula evenimentul din punct de vedere logistic, să închiriem tobele, să plătim artiștii."


Oricine poate ține un ritm, mi-a spus Paul Grec. Ritmurile de tobă au fost printre primele forme de exprimare muzicală a oamenilor, încă de pe vremea când trăiam în triburi și sunetele tobelor ne ajutau să comunicăm la distanță sau să ținem departe spiritele rele:

“E un mod de refulare foarte bun și prinde bine și ca terapie, ajută să ne descărcăm de energia negativă, prin ritmuri, prin simpla lovire a tobei. În fiecare zi aveam trei traineri. Fiecare ediție a avut tema ei: prima ediție a fost medievală, a doua balcanică, a treia orientală, latino-hispanică și africană. Majoritatea trainerilor nu erau români, ei fac parte din echipa Drum Cafe, ei au fost primii care au adus aceste tobe la București. Sunt din Chile, Columbia, Argentina, din Africa am avut un trainer și chiar și din Bulgaria am avut traineri specializați pe ritmuri africane care ne-au împărtășit din experiența lor.”


Cum s-a ajuns la tobe africane în Parcul Circului? Paul Grec spune că un parc atât de frumos nu putea rămâne inert:

“Plimbându-ne prin parc ne-am dat seama că nu sunt activități, e doar un loc de promenadă. Nu se întâmpla nimic care să stimuleze imaginația și creația. În alte parcuri se mai întâmplă câte ceva, concerte, se închiriază biciclete. Acest concept am vrea să-l promovăm și în alte parcuri, să le oferim și altora șansa să-și exerseze talentul de a bate la tobe. Gestul nostru a fost surprinzător de bine primit. Deși erau la început timizi, oamenii au reușit să intre în eveniment, dar toate părerile au fost pozitive, nu am avut probleme nici cu autoritățile. Lumea care frecventează Parcul Circului este civilizată și ne-am simțit bine și noi, cred că am ales bine locul pentru a organiza acest eveniment. Oamenii interacționau unul cu altul, aveau o oportunitate de a comunica. De multe ori asta lipsește pentru a începe o conversație: un subiect comun, o ocazie. Studio Parc le-a oferit celor ce se plimbau prin Parcul Circului ocazia să se împrietenească.”


Prieteniile legate preț de 20 de minute cât dura o “lecție de ritm” au toate șansele să continue și în absența celor de la Studio Parc. Asta pentru că, deși nu au fumat pipa păcii, cei ce au împărtășit bucuria ritmului au acum amintiri sonore de împărtășit.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI