2025-04-03



















Arhiva :
Nou record mondial la baschet - un meci de 80 de ore. Rădăuți - Capitala Europeană a Voluntariatului
(2007-09-07)
Ultima actualizare: 2007-09-07 10:42 EET
La începutul lunii august, la Sibiu (oraș din centrul României), o echipă formată din 24 de jucători de baschet neprofesioniști, majoritatea studenți, au încercat să doboare recordul Guiness Book de 72 de ore de baschet neîntrerupt. L-am invitat la microfon pe domnul Claudiu Hila, cel care a inițiat acest mega-meci:

"Ideea mi-a venit în urmă cu un an, când asociația noastră, “Al șaselea jucător”, se gândea cum să promoveze baschetul în România. Una dintre idei era cea de a organiza o tentativă de record mondial. Acum șase luni am început să ne pregătim. Recordul mondial de la acel moment era de 60 de ore și le aparținea unor japonezi. Am organizat o selecție a jucătorilor, am anunțat în presă și în facultăți, am avut inițial 45 de jucători care în timp s-au triat singuri, unii au renunțat, s-au mai și accidentat… Pe candidații finali i-am testat fizic la un cabinet medical sportiv și i-am testat și psihologic.”

Înainte de meciul propriu-zis, organizatorii au testat reacțiile organismului uman la efortul de mare durată, într-o simulare care a durat 24 de ore. Repetiția pentru recordul mondial s-a bucurat de o mediatizare foarte intensă, întrucât a reprezentat un record național: nu mai încercase nimeni până la acel moment să joace un meci atât de lung. Ce au spus jucătorii după simulare? Alfăm de la Claudiu Hila:

"După simulare, toți au spus că a fost mai greu decât și-au imaginat, dar că or să fie în stare să joace cele 72 de ore cât era obiectivul nostru la momentul respectiv. Cu două săptămâni înainte de meci am aflat că în Anglia au bătut recordul și noul record este de 72 de ore. La momentul respectiv am avut un mic șoc, dar, după ce am analizat la rece lucrurile, nu ni s-a mai părut așa o mare problemă. Dacă tot eram pregătiți din punct de vedere psihologic să jucăm 72 de ore, puteam să-l depășim cu oricât. Nu ne-am mai fixat un alt obiectiv, ne-am propus pur și simplu să-l depășim pe cel de 72 de ore."

Meciul a început în data de 2 august, la ora 11 dimineața, și s-a încheiat pe 5 august seara, după 80 de ore de joc neîntrerupt. Jucătorii intrau în teren pentru 10 minute apoi se odihneau timp de alte 5. La fiecare 8 ore fiecare dintre jucători a avut dreptul să se odihnească patru ore, dar au fost nevoiți să doarmă pe marginea terenului, pentru că nu aveau voie să părăsească sala. După 80 de ore, scorul meciului între “echipa în roșu” și echipa în negru” căpătase proporții astronomice: 5040 la 5000. Care a fost atmosfera în timpul meciului? Claudiu Hila spune că poate fi cuprinsă într-un singur cuvânt; efervescență:

"Au fost două momente de bucurie maximă: la 72 de ore, când s-a depășit recordul. Ne-am bucurat atunci să vedem că sala era aproape plină. Făcusem programul în așa fel încât la 72 de ore să se ia una dintre pauzele de 15 minute, pentru toți jucătorii. În ora 71 și pe la 79 de ore din nou, jucătorii au mărit ritmul jocului. Chiar dacă erau obosiți, pe măsură ce se apropia un prag, prindeau aripi, jucau în ritm de meci de divizia A."

Meciul a fost transmis live pe internet și a putut fi urmărit în toată lumea. După acest meci, unii dintre ei au devenit mai maturi… majoritatea au vârste între 17-19 ani. Unul dintre jucători și-a serbat majoratul pe teren, în ziua recordului. Echipa de pe marginea terenului era formată din 45 de persoane: stewarzi, medici, nutriționiști, maseuri, arbitri, martori. Dar pentru că unul dintre martori a urmărit meciul cu 17 minute mai mult decât era necesar și unul dintre arbitri a fost nevoit să părăsească sala ceva mai devreme, Guiness Book a declarat vicii de procedură și a refuzat să omologheze recordul. Doar recunoașterea venită din partea omologilor americani ai instituției britanice, cei de la World Records Academy, le-a mai îndulcit pilula sibienilor. Claudiu Hila:

“Am fost foarte dezamăgiți, credeam că s-a terminat totul, dar să nu uităm că scopul principal a fost să mediatizăm în România acest sport și Asociația “Al șaselea jucător”. Și asta am reușit să facem. Chiar și acum, la mai bine de o lună de la eveniment, continuăm să primim mesaje de felicitare pentru ceea ce am reușit.”



Timp de 5 zile, Rădăuți a fost Capitala europeană a voluntariatului. Aproape 650 de voluntari au construit 27 de case pentru familiile nevoiașe, fiecare casă reprezentând o țară membră a Uniunii Europene. Casele construite aici nu sunt dăruite, ci se transferă în proprietatea familiilor nevoiașe printr-un împrumut ipotecar. Rata lunară pentru o locuință Habitat se ridică la suma de 65 de Euro. Aceste rate lunare sunt de 2 până la de 4 ori mai mici decât chiria pentru o locuință similară, pe piața imobiliară locală. Ratele sunt adunate în contul organizației și acești bani sunt folosiți pentru construcția sau renovarea unor noi locuințe pentru alte familii nevoiașe. Familiile beneficiare sunt selectate în mod transparent și nediscriminatoriu de către comitetul de selecție, pe baza a trei criterii: nevoia de locuință, existența unui venit, chiar și a unuia foarte modest, și dorința de a munci (pâna la 1.500 de ore) la propria locuință și la cele ale altor familii care au nevoie de ajutor pentru a locui în condiții decente.

Șantierul Euro 2007 Habitat Build din Rădăuți a fost inaugurat oficial, luni, în prezența ambasadorului Donato Chiarini, șeful Reprezentanței Comisiei Europene la București. Ambasadorul a declarat cu această ocazie că, deși poate părea mic în comparație cu nevoia de locuințe din România, proiectul Habitat are o mare semnificație, pentru că stimulează atât societatea civilă, cât și autoritățile locale, să contribuie la rezolvarea problemelor oamenilor în nevoie. Proiectul Euro 2007 Habitat Build este realizat în colaborare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor și sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România. La microfon, primarul Rădăuțiului, Mihai Frunză:

“O astfel de casă costă în jur de 16.000 de euro plătibili în 20 de ani de zile, fără dobândă. Se compune din trei camere, bucătărie și baie. Municipalitatea, primăria, consiliul local au venit în parteneriat cu pământul – se dau 300 de metri pătrați teren pentru construcția casei, 200 de metri pătrați pentru grădină și toate utilitățile.”

În avanpremiera acestui proiect, personalităti ale vieții sociale, politice si mass-media s-au constituit într-o echipa de voluntari care, în numai o zi, au construit „Casa Europa” – un spațiu de joacă destinat copiilor provenind din familiile nevoiașe de la Rădăuți. O caravană purtând această casă s-a oprit la Buzau, Bacău si Suceava pentru a le da locuitorilor posibilitatea să doneze jucării pentru copiii beneficiari ai locului de joacă.

În România, Habitat for Humanity a ajutat mai mult de 650 de familii ale căror locuințe au fost distruse de inundații să se mute în case simple, decente și sănătoase. Familiile beneficiare lucrează la construirea propriilor locuințe alături de voluntari români și străini. La nivel internațional, Habitat a construit peste 225.000 de locuințe în 100 de țări ale lumii, pentru un număr de peste un milion de oameni. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI