2025-04-03



















Arhiva :
Revoluția Eco - proiect educațional adresat elevilor din școli generale și licee
(2010-07-25)
Ultima actualizare: 2010-07-30 14:13 EET
Revolutia eco “Unii vorbesc de necesitatea de a acționa și de a salva planeta cât timp acest lucru mai este încă posibil. Alții vorbesc de comunismul verde, de manipulare și de interese ascunse. NOI vorbim de ceea ce vedem în jurul nostru. Nu știm cu exactitate care este situația reală. Dar, vedem cum totul în jurul nostru este, pe zi ce trece, mai poluat. Nu trebuie să ne spună nimeni că aerul este din ce în ce mai toxic, simțim asta și singuri. Și din păcate nu este vorba numai de aer, de apă sau de pământul care (încă) ne hrănește. Este vorba despre tot ceea ce ne înconjoară. De aceea, Verde Crud Media propune Revoluția Eco.”


Acesta este un fragment din manifestul Revoluției Eco, o mișcare care își propune să schimbe atitudinea și percepția oamenilor asupra mediului înconjurător. Viorel Costea, producător general în cadrul VerdeCrud Media, ne explică mai concret ce este revoluția eco:

“Propunem un alt mod de abordare a conceptului de protecție a mediului, un alt mod de abordare a lumii care ne înconjoară, adresat copiilor. De ce copiilor? Pentru că noi, oamenii mari, adulții, suntem prea obosiți, prea stresați, prea grăbiți și cei mai mulți dintre noi nu prea mai au timp să observe că lumea din jurul nostru se subțiază pe zi ce trece. Ne-am gândit să deschidem acest subiect în fața copiilor, într-un mod acceptabil pentru ei, într-un mod plăcut, care să le dea lor de gândit și asta încercăm să facem în fiecare săptămână: să ne întâlnim cu câte 150 de copii de la câte o școală din București și timp de o oră și jumătate să facem un altfel de școală. O școală pe care o facem și noi cu ei și ei cu noi.”


La întâlnirile organizate în cadrul Revoluției Eco, profesorii și elevii sunt invitați să urmărească documentare pe teme ecologiste, să deschidă “Mini abecedarul Eco” și apoi să intre în concursurile de creație (desen, compunere, poezii) dotate cu premii substanțiale, menite să-i scoată pe copii în natură.
Cristina Mâinea este profesoară la o școală din București care a intrat prima în Revoluția Eco. Am întrebat-o de ce au ales acest program de educație ecologică, dintre toate cele deja existente:

“Ideea ne-a atras pentru că se adresează direct unui număr foarte mare de copii. La nivelul fiecărei școli, prin toate acțiunile noastre extrașcolare, în fiecare școală se desfășoară acest tip de acțiuni, dar sunt foarte mici, la nivel local și nu au amploare, nu sunt cunoscute. Ideea de a-i învăța pe copii, care la rândul lor să devină mesageri pentru adulți, începând cu cei de-acasă, mie mi s-a părut extraordinară. Ne stârnește pe noi, cel puțin să găsim modalitatea de a face ca fiecare elev să aibă un rol în această revoluție”.


Activiștii mișcării ecologice nu sunt personaje întâmplătoare sau rare în școlile românești. Cristina Mâinea însă spune că Revoluția Eco are un program mai potrivit pentru problemele reale ale României:

“Chiar îmi place această tehnică a pașilor mărunți, începând cu lucrurile care poate că nouă ni se par banale. Nu ne gândim să salvăm balenele, până acolo avem foarte mulți pași de făcut și cred că primul este acesta: de a învăța unde să arunci gunoiul, că trebuie să-l arunci și să fii atent la cei din jurul tău, pentru că, altfel, așa cum spunea o fetiță într-una din compunerile de la concurs, vom ajunge într-o lume în care gunoaiele vor depăși numărul gropilor. Tocmai de aceea ne-a plăcut această idee de a ne implica să nu mai fie deloc gunoaie aruncate pe unde nu trebuie ci poate în acele coșuri foarte frumoase, desenate, gândite de copii.”


Diana are 11 ani și este una dintre primele câștigătoare ale concursului de desen organizat în urmă cu două săptămâni în București. Ea a desenat un coș ecologic prietenos, care cere să fie hrănit cu lucrurile folosite. Am întrebat-o pe Diana dacă Revoluția ecologică i se pare doar un lucru la modă, cool, cum ar spune cei de vârsta ei:

“Cool nu e un termen potrivit. Un termen potrivit ar fi "firesc". Este firesc să păstrezi străzile curate, colțul tău de lume pe care îl ai curat. Spunem Revoluție Eco în sensul bun al cuvântului, pentru a deștepta lumea și a-i învăța pe oameni să protejeze pământul.”


Pe 19 martie a avut loc al doilea eveniment din cadrul Revoluției Eco: vedete și oameni din industriile care depind de păstrarea mediului înconjurător s-au întâlnit cu elevii și au discutat despre un ostrov pe care fiecare dintre ei a fost invitat să-și imagineze că îl deține. După fiecare dintre aceste întâlniri, profesorii și organizatorii aleg o “patrulă eco” formată din 15-20 de elevi, care trebuie să meargă mai departe în clasele lor și să povestească despre lucrurile pe care le-au aflat. Producătorul general în cadrul VerdeCrud Media, Viorel Costea, spune că toate aceste acțiuni sunt făcute cu gândul la viitor:

“Facem un germen de bine dacă vreți. Sper ca peste 20 de ani, peste 10 ani să avem o generație de tineri adulți care să gândească mai corect în raport cu lumea din jurul lor. Totul pleacă de la metrul pătrat în mijlocul căruia stăm într-un anumit moment. Din jurul tău. De acolo se începe treaba.”


25 de școli din București au fost invitate să intre în Revoluția Eco în anul 2010. În fiecare săptămână, noi “revoluționari” se vor alătura mișcării. Îi puteți recunoaște după brățările de un verde crud pe care le poartă la mână și după insigne. Și unul dintre mesajele pe care ei le duc peste tot este că lumea nu dispare când închidem ochii.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI