O echipă de profesioniști de televiziune, specialiști în film documentar consideră că orice om are o poveste de spus celor dragi, fie că este vorba despre istoria unei familii sau despre amănunte legate de viața familiei înainte de apariția unui nou membru. Cei filmați devin astfel vedete sau naratori într-un film ce va fi prezentat în fața unei audiențe selecte.
„În urmă cu zece ani eu și tatăl tău ne-am cunoscut. După trei ani ne-am căsătorit iar în 2012 familia noastră a devenit completă, când te-ai născut tu cel mai frumos cadou la care noi am fi putut visa vreodată. De când ai apărut, trăim și ei și tatăl tău niște emoții intense pe care nu le-am mai trăit niciodată dar pe care vrem să le imortalizăm, pentru ca peste ani, când vei fi mai mare, să poți și tu să le cunoști uitându-te la acest video.”
Marilena Rață inițiatoarea acestui proiect, numit Storiette, povestește cum i-a venit ideea să propună acest serviciu, existent deja de ceva vreme în străinătate, și românilor: „Inițial am vrut să facem asta doar pentru persoanele în vârstă, apoi ne-am extins la mai multe feluri de public. Eu sunt din Iași, sunt în București de 5-6 ani, merg destul de rar acasă, cam de două ori pe an, și mai am o singură bunică. Împlinește 93 de ani în curând. Bunica îmi tot povestea cum s-a cunoscut cu bunicul care nu mai e printre noi, cum au apărut copiii familiei, cum a fost în timpul războiului, tot ce a trăit bunicul meu pe vremea lagărului. Mi-am dat seama că avem lângă noi fiecare dintre noi bunici, unchi, părinți, care inevitabil îmbătrânesc și care poate că nu au spus încă tot ce au de spus. Poate nu le-au povestit celor apropiați toate lucrurile prin care au trecut. Atunci m-am gândit ce-ar fi să o înregistrăm pe bunica și să rămână acel filmuleț pentru noi și de fiecare dată când ne este dor, poate să ne uităm la acel film cu ea. Atunci a răsărit ideea și de aici am îmbogățit-o. Ceea ce oferim noi este următorul lucru: îi ajutăm pe oameni să-și spună povestea, așa cum este ea, reală. Mai mult decât atât îi ajutăm pe oameni să se deschidă în primul rând în fața familiei și prietenilor.”
Cei ce se hotărăsc să își spună povestea, contactează echipa și, la o primă întâlnire, se schițează decupajul viitorului film. Marilena Rață consideră că nu oricine știe să filmeze cu telefonul poate spune o poveste așa cum o face echipa ei: „Oamenii ne contactează, noi îi înregistrăm într-o filmare de foarte bună calitate: mă refer la calitatea imaginii și a montajului, apropiată de calitatea unui documentar, așa cum vedem la Discovery sau la alte posturi de acest gen. Oameniiîși înregistrează povestea iar filmul editat de noi, finalul îl vizionează împreună cu familia și prietenii, de regulă la un eveniment special. Noi asta le propunem, să aibă loc vizionarea la o aniversare, la ziua de naștere a cuiva. De obicei a celui care-și spune povestea.”
Uneori, cei ce intenționează să creeze o astfel de poveste vor să facă o surpriză cuiva sau să lase un mesaj pentru viitor: Este o dovadă de recunoștință, de dragoste, de apreciere a familiei către un apropiat. Familia îi poate face o surpriză celui care își poate aniversa ziua de naștere. Să spunem că avem 5, 6. 7 persoane pe care noi le înregistrăm cu povești, istorioare despre aniversat. Aniversatul fără să știe se trezește la ziua lui de naștere cu acest film în care apropiații vorbesc despre el, în cuvinte elogioase. Și asta cred că îi va produce o mare bucurie. Povestea asta cred că spune foarte multe despre ceea ce putem noi oferi dincolo de filmarea propriu-zisă și de lucrurile pe care le spunem oamenilor în acel filmuleț și anume sentimentul pe care îl ai atunci când îl vezi pe cel de lângă tine spunându-ți toate lucrurile astea și de față cu ceilalți.”
Poveștile durează între 15 minute și o oră. Au fost deja filmate două documentare și alte patru sunt în lucru. Marilena Rață spune că reacțiile celor ce află despre acest proiect sunt surprinzătoare: „Până acum am avut foarte multe reacții bune, primim e-mail-uri, mesaje pe pagina noastră de facebook. Oamenii ne mulțumesc, încă nu am înțeles pentru ce, pentru că foarte mulți dintre ei nu concretizează într-o filmare comunicarea cu noi însă ne mulțumesc și ne spun că facem un lucru extraordinar. Cei cu care am lucrat până acum au fost foarte mulțumiți. Am cunoscut oameni foarte frumoși, care ne-au dovedit că românii, chiar dacă ne e greu să credem asta, sunt foarte atașați de valorile de familie. Ceea ce ne propunem este să aducem sentimentul că oamenii sunt apreciați și că trebuie să le spunem și să le arătăm oamenilor în toate felurile posibile că îi apreciem.”
Storiette înseamnă „istorioară”. Fiecare om are o poveste, pe care e important să o spună. Pentru că atunci când vorbim despre ceea ce ni se întâmplă sau ni s-a întâmplat, atunci când ne povestim viața, cineva cu siguranță află ceva nou sau învață ceva ce avea nevoie să știe.
(Andreea Demirgian)