O întreprindere socială lansată în 2011 își propunea să atragă atenția orășenilor asupra unei alternative la stilul de viață citadin. „Village life” a fost înființată de o economistă și un IT-ist, ea româncă, el american, atunci când au ajuns la concluzia că nu mai doresc să trăiască în Vancouver, Canada, ci vor să-și crească în România copiii. Alexandra Vasiliu și Greg Bugyis au fondat Village life cu un dublu scop. Ce doresc ei să facă, aflăm de la Alexandra: „Village Life își dorește dezvoltarea comunităților rurale într-un mod oarecum inovativ. Prin punerea la un loc a două medii sociale și economice foarte diferite, cel rural cu cel urban, astfel încât oamenii de la țară, în mod natural, să înceapă să-și valorifice mai bine propriile resurse, iar orășenii, dacă vin și apreciază anumite lucruri, să înțeleagă că ele au o valoare și eventual să aibă și o idee despre ce ar putea să facă pentru a le susține. Ce face organizația este că aduce aceste două medii sociale la un loc astfel încât sătenii să se inspire de la orășenii care vin acolo și apreciază ceea ce ei au, iar orășenii să se îndepărteze un pic de universul acesta semivirtual în care ei trăiesc. În afară de faptul că orășenii se relaxează, au ocazia să-și amintească de unde le vine mâncarea, cum se îngrijesc animalele, activități în care ei se pot implica atunci când sunt în vizită la familiile noastre din sate. Noi nu vrem să facem lucruri pentru oameni, vrem doar să impulsionăm oamenii să facă lucruri pentru ei înșiși.”
Alexandra și Greg organizează ateliere în care vizitatorii învață să altoiască pomi, să mulgă animalele, învață diversele tipuri de frunze din pădure, cum se colorează, ce forme au, cum se face brânză, asistă la venirea pe lume a iezilor și a mieilor, participă la diverse obiceiuri și evenimente ale satului. Al doilea tip de activitate implică grupuri mai mari, de maxim 20-30 de persoane care participă la evenimente mai ample. O șezătoare, de exemplu, sau tunsul oilor – în care se implică și vizitatorii. Pentru ambele tipuri de activități se percepe o taxă de participare, din care 25% revine întreprinderii sociale, iar restul sătenilor, pentru resursele consumate, iar cazarea se face în gospodării țărănești tradiționale. Al treilea tip de activitate este voluntariatul care se poate face doar atunci când membrii comunității au un proiect pentru care au nevoie de expertiză sau de o mână de ajutor atunci când nu pot face unele munci de unii singuri. Poate fi un expert, atunci când e un proiect local, sau cineva care vrea să facă muncă fizică și atunci taxa de participare e mai mică. Grupurile nu pot sta mai puțin de 10 zile. Profitul Village Life este reinvestit în activitățile sale, pentru că asta e regula întreprinderilor sociale. Alexandra spune că își dorește dezvoltarea comunităților rurale într-un mod oarecum inovativ: „Prin punerea la un loc a două medii sociale și economice foarte diferite, cel rural cu cel urban, astfel încât oamenii de la țară, în mod natural, să înceapă să-și valorifice mai bine propriile resurse, iar orășenii, dacă vin și apreciază anumite lucruri, să înțeleagă că ele au o valoare și eventual să aibă și o idee despre ce ar putea să facă pentru a le susține.”
Vizitatorii sunt atât străini, cât și români, majoritatea cu venituri medii. Sunt încântați, în special românii care încă au nostalgia verilor petrecute în copilărie la bunici. Cât despre sătenii care intră în acest joc cu orășenii, lucrurile s-au schimbat, din punctul lor de vedere, și, spune Alexandra, schimbarea nu e neapărat în bine: „Oamenii sunt foarte suspicioși la început. Nu era așa în satul românesc, românii sunt cunoscuți pentru ospitalitate. De când cu televizorul și cu toată informația negativă care vine prin el, oamenii sunt din ce în ce mai speriați, le e teamă să bage străini în casă și oricât de mult și-ar dori de fapt asta și oricât de mult și-ar da seama că îi ajută, au inițial o reținere. Trec peste faza asta și dacă unul capătă încredere în noi, ca organizație, primesc oameni, văd genul de oameni cu care noi lucrăm și apoi sunt foarte încântați. Cumva starea asta de încântare se răspândește în comunitate foarte repede și apoi din ce în ce mai mulți își doresc să intre în program.”
Până acum, Village Life a adus oaspeți în trei sate din județele Argeș, Dolj și Prahova, dar vrea să-și extindă activitatea în alte comunități din Vâlcea și Sibiu. Unul din scopurile proiectului este să încurajeze indirect mici inițiative în zona rurală. Sătenii pot să-i aștepte pe vizitatori cu târguri de produse locale, organizate special pentru ei, și să vadă astfel ce produse merg mai bine pe piață.
Pe site-ul Village Life, Alexandra scrie: „Înainte de a pleca în Canada, satul românesc, mereu la îndemâna mea, nu era printre destinațiile mele de călătorie preferate. Pacea lui, armonia dintre oameni, animale și natură mi se păreau firești și de la sine înțelese. Totuși, trăind în Vest și călătorind prin lume, am înțeles și am început să îl apreciez la adevărata lui valoare. Așa că m-am întors în România, încercând să împac două nevoi. O nevoie serioasă a satului românesc, de a se dezvolta dpdv social și economic și propria mea nevoie de simplitate și autenticitate, într-o lume nebună.”
Această nevoie de simplu și autentic pare să fie experimentată de tot mai mulți oameni. Alexandra și Greg nu sunt singurii care au redescoperit viața la țară. Am întâlnit și alți astfel de români, născuți aici sau alegând traiul în acest colț de lume. Și despre ei veți mai afla povești la „România la ea acasă.”
(Andreea Demirgian)
|