Societatea Studențiilor în Medicină din București (SSMB), în parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania și Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" organizează lunar caravane de sănătate în zone rurale defavorizate. Doisprezece studenți la medicină, împreună cu medici și rezidenți fac examene clinice, ecografii și analize populației de la sate. Elena Sburlan, membră a SSMB și coordonatoarea proiecului numit “Împreună pentru sănătatea rurală” povestește cum a început această aventură: „Împreună pentru sănătatea rurală este un proiect de sănătate publică, inițiat în aprilie 2011. De atunci avem 18 ediții numărate, am consultat aproximativ 2500 de pacienți adulți și o mie de copii. În aceste ediții am crescut încetul cu încetul. Acum consultăm aproximativ 200-250 de pacienți la fiecare ediție. Inițial organizam caravana mai rar, dar acum am ajuns să organizăm una sau două ediții pe lună, ediții ce durează între 2 și 5 zile. Mergem de obicei în week-end, pentru că atunci sunt medicii liberi, de cele mai multe ori mergem dimineața și până seara, efectiv consultăm aproximativ 100 de pacienți într-o zi și în dimineața următoare o luăm de la capăt.”
La început, Asociația comunelor din România le indica studenților voluntari locurile defavorizate. Acum destinațiile sunt stabilite în funcție de informațiile pe care le primesc de la primari și de la medicii de familie din satele în care nu ajung prea des medicii specialiști: „Sunt medici de familie care au 3-4 sate în grijă, sunt la 10 kilometri de satul respectiv, ajung o dată pe lună sau de cel mult două ori pe lună. E greu. Luăm legătura cu primarul, el se ocupă în general de programări. Când ajungem acolo, avem deja o listă pe care s-au înscris oamenii de 2-3 săptămâni și începând cu ora 8 îi strigăm și ei intră la consultație.”
Mai întâi se recoltează sânge pentru analize, apoi se intră la examenul clinic, efectuat de către studenți, mi-a explicat Elena Sburlan: „Avem o foaie de observație pe care o respectăm și, în funcție de patologia găsită, sunt trimiși către medicii de diferite specialități care îi așteaptă: ginecologie, dermatologie, ecografie, consult cardiologic. Avem nevoie de medici reumatologi. Am reușit să mergem într-o singură ediție și cu medici reumatologi. Cardiologia ne însoțește de fiecare dată. Avem eco-cardiograf, facem EKG-uri tuturor pacienților în 2 exemplare. Unul rămâne la pacient. Ecografia se face de către medicii cu competență ecografică, chiar dacă sunt medici de diferite specialități. La dermatologie și la ginecologie suntem însoțiți de medici rezidenți. Se face testul Babeș Papanicolau gratuit, cu sprijinul spitalului militar. Rezultatele se întorc la primărie. Ceea ce pe mine m-a impresionat foarte mult este că deja am găsit femei care au leziuni displazice și pentru care s-a instituit un tratament cu ajutorul primăriilor locale."
Cincizeci de medici și 100 de voluntari asigură, prin rotație, funcționalitatea caravanelor. O companie farmaceutică sponsorizează proiectul cu banii pentru consumabile – aproximativ 80 de milioane pentru fiecare ieșire din București. Am întrebat-o pe Elena cum s-a simțit la prima caravană la care a participat: "M-am îndrăgostit. Mi-a plăcut foarte mult. Am văzut ce înseamnă să ajuți, poți să ajuți dacă vrei. Atât de puțin cât putem noi face, important e că putem. Am văzut bunătatea oamenilor și ce înseamnă pentru ei un consult. Sunt oameni care n-au mai fost consultați de 10 ani, de 20 de ani, oameni care știu că au probleme de sănătate dar nu ajung în oraș să facă un consult. Am văzut multe lucruri care m-au impresionat. La ultima ediție, la o ecografie banală am văzut două mânuțe mișcând. Viitoarea mămică nu știa că este însărcinată și a fost o surpriză atât pentru ea cât și pentru noi. Este greu, dar nu este imposibil. Este frumos, la sfârșitul zilei nici nu ne dăm seama când a trecut timpul. Se face ora trei și după aia, se face opt și noi rămânem cu datele pacienților, avem o bază de date în care introducem toate datele, rezultatele analizelor și constatările consultului. Ei rămân cu o scrisoare medicală și trimiteri către specialități. Noi atât putem face, să le oferim un punct de plecare. Vorbim la telefon cu ei, dar nu ne întoarcem ca echipă."
Adelina Toma, vicepreședintele SSMB, spune că locul cel mai impresionant dintre toate cele vizitate de caravana mediciniștilor a fost Delta Dunării. Acolo oamenii trebuie să meargă 7 ore până la cel mai apropiat spital: "Inclusiv noi, cu caravana am ajuns acolo trecând o parte din Dunăre cu barca, vă puteți imagina că acolo realmente nu există conceptul de urgență, de ambulanță... Dacă Dunărea e înghețată, oamenii sunt blocați acolo, accesul la serviciile medicale este inimaginabil de greu."
Studenții care organizează caravana își doresc să achiziționeze un ecograf performant, cu care să poată face ecografii de sân și de tiroidă. Și sunt dispuși să muncească pentru acest ecograf, mi-a spus Elena Sburlan: „Momentan facem ecografii abdominale dar consultația medicală ar fi extraordinară din punctul nostru de vedere dacă am putea face rost de un ecograf. Și vom munci pentru el. Vrem să facem strângeri de fonduri, trimitem mail-uri, căutăm sponsori, oameni care să ne audă. Un ecograf costă undeva la 15.000 de euro. Am mai fost ajutați de-a lungul vremii de companii farmaceutice, de persoane fizice, dar niciodată cu îndeajuns de mult încât să putem îndeplini această dorință.”
Nu este nevoie de donații foarte mari din partea unei singure persoane, spun cele două studente. Dacă un număr mai mare de oameni ar dona câte puțin s-ar strânge suficient cât să poată organiza caravane mai dese și să poată achiziționa ecograful de care au atâta nevoie cei ce locuiesc în zonele defavorizate. Suntem convinși că vor reuși tot ce și-au propus. Poate și cu ajutorul dvs.
(Andreea Demirgian)
|