2025-04-03



















Arhiva :
Paștele la cea mai mică mânăstire din România
(2013-05-03)
Ultima actualizare: 2013-05-03 12:56 EET
De Paște românii stau acasă. Sau se întorc acasă de pe unde au fost plecați de la Crăciun încoace. Nu este o sărbătoare pentru prieteni, e mai degrabă o sărbătoare pentru familie, pentru regăsire, o bornă de noi începuturi. Românii întâmpină sărbătoarea aceasta în haine noi, cu lumină sfințită, cu bucurie și speranță. Poate nu merg mereu la biserică, e posibil ca nici măcar postul să nu-l fi ținut cu regularitate, dar în noaptea de Înviere, sâmbătă spre duminică, chiar și cei mai puțin vrednici își amintesc să se ducă la slujbă. De aceea, bisericile gem de lume, e complicat să parchezi pe lângă marile catedrale, comerțul cu lumânări și candele înflorește într-o singură noapte, iar străzile sunt adevărate râuri mișcătoare de lumină, preț de câteva minute după miezul nopții.

Sunt însă și persoane care fug de oraș în special pentru această sărbătoare. Fie se întorc în satele unde mai au rude, sperând la o masă tradițională, cu bucate gătite de mama și de bunica, fie aleg să plece în pelerinaje la una dintre mânăstirile din țară, care sunt pregătite să primească turiști. Nu toate pot găzdui foarte mulți mireni, altele își deschid porțile doar pentru slujbă și apoi oamenii merg la casele lor. Vă invităm în minutele următoare să poposiți alături de noi la cea mai mică mânăstire din România. Se numește Icoana și este așezată la poalele muntelui Parâng, județul Gorj, la aproximativ 40 de km de Târgu Jiu. Maica Teodora Ilie este stareța acestei mânăstiri de maici, cu doar cinci viețuitoare. Ea mi-a spus istoria așezământului monahal.

“A fost înființată în anul 1996, avându-l ca fondator pe părintele Ioan Popescu, fiu al satului care a avut dorința să construiască un așezământ monahal pe terenul moștenit de la părinții săi. Hramul mânăstirii este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare ce se cinstește pe 24 iunie.”

Părintele Ioan Popescu, amintit de Stareța Teodora, este din 1979 preotul paroh al Bisericii Icoanei din București, fondatorul unei asociații filantropice menite să-i ajute pe nevoiași. Deși și-a clădit o viață nouă în capitală, părintele Ioan Popescu n-a uitat de unde a plecat. De aceea, după moartea tatălui său, cu aprobarea Sfântului Sinod, a ridicat mânăstirea Icoana, spre folosul oamenilor din satul său natal. Am întrebat-o pe Maica Stareță cum se pregătesc maicile pentru sărbătoarea pascală.

„Pregătirea pentru așteptarea Sfintelor Paști este în primul rând duhovnicească, în sensul că slujbele sunt mai bogate, mai profunde, perioada de post este mai aspră față de celelalte posturi din cursul anului. Bucuria primirii sfintei Învieri este o bucurie duhovnicească. Slujba Învierii de la miezul nopții din Sâmbăta Mare începe cu o procesiune care are loc după ora 12 noaptea. Această procesiune se desfășoară astfel: ieșim din biserica neluminată cântând, purtând steaguri, icoane, lumânări și evanghelii. Procesiunea se oprește în fața bisericii și se citește Evanghelia care spune că mormântul lui Iisus este gol. Apoi se cântă pentru prima dată Troparul pascal: „Hristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.” Apoi procesiunea se întoarce în biserica acum luminată și împodobită cu flori. Preoții poartă veștminte albe, simbolizând hainele strălucitoare ale învierii de obște, la a doua venire a Mântuitorului.”

Dacă orășenii se grăbesc să se întoarcă acasă de la biserică pentru a se înfrupta din bucatele bogate ale mesei de Paște, la sat sărbătoarea nu se oprește după ce oamenii au luat lumină și au adus-o acasă. Maica Teodora spune că la ora trei dimineața, în satul unde este mânăstirea, mai începe o slujbă la biserica parohială: Sărindarele – rugăciunile de pomenire a morților, pentru iertarea păcatelor și pentru cei bolnavi. Maicile de la mânăstirea Icoana se roagă și ele pentru sănătatea și iertarea păcatelor lumii. Abia apoi ciocnesc oul roșu, simbolul reînvierii lui Iisus. Nu este ușoară viața la mânăstire, nu e pentru oricine mi-a spus Maica Teodora Ilie.

„Este o viață frumoasă, dar dură, nu mai faci ceea ce dorești tu. Trebuie să ai o lepădare totală de sine. Și acesta este un lucru foarte greu. Majoritatea ținem la personalitatea noastră. În viața de mânăstire, voia ta este voia celui mai mare. Ascultând de cel mai mare asculți de Dumnezeu. Nu avem nimic personal, masa este de obște, tot ce avem nevoie este dat tuturor în egală măsură. Avem regulile destul de precise și dacă ne organizăm cum trebuie, cu ajutorul lui Dumnezeu depășim orice greutate. Mulți vin la mânăstire pentru că nu se descurcă în viața lumească, acum fiind foarte greu pentru toți caută să supraviețuiască într-un fel. Dar fără o pornire duhovnicească nu rezistă nimeni în viața de mânăstire.”

Pentru acei care doar poposesc preț de câteva clipe sau câteva ore la mânăstire, liniștea și pacea pe care le simt în preajma locului sfânt e prilej de reîncărcare a bateriilor. Liniștea și pacea sunt însă construite în fiecare zi de cei ce viețuiesc în mânăstiri, prin rugăciune și credință.
(Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI