2025-04-03



















Arhiva :
“Biblioteca Vie” de la Târgu Mureș
(2010-07-04)
Ultima actualizare: 2010-07-09 14:13 EET
Biblioteca Vie “Viața mea e un roman” ar putea fi motto-ul fiecăreia dintre cărțile ce au putut fi citite preț de cinci zile în luna martie la Târgu Mureș. Au fost toate ediții princeps și rare, destinate celor ce au curiozitatea de a afla mai multe lucruri despre personaje de obicei marginalizate sau supuse oprobriului public. Poate cel mai interesant aspect al bibliotecii temporare de la Târgu Mureș a fost acela că toate cărțile erau de fapt oameni. Oameni dispuși să-și povestească viața. Cum ar fi putut suna o astfel de poveste? Cam așa:

"Sunt editat în '79 de Ion și Floarea. Arestat în 2005 pentru trafic de droguri. Sunt tatuat pe întregul corp. Am absolvit școala profesională. Am vândut droguri de mare risc. Am venit să-mi spun povestea la Biblioteca Vie".


Astfel de “cărți”, ce nu au probleme în a-și dezlipi paginile în fața “cititorilor”, sunt rare și pot fi împrumutate de doar șase ani și în România. Modelul Bibliotecii vii a fost împrumutat din Danemarca și îmbrățișat de mai multe organizații din România. Iulia Sara a fost coordonatorul Bibliotecii Vii de la Târgu Mureș. Am întrebat-o de ce era nevoie de un astfel de eveniment:

“Noi oamenii avem diverse preconcepții și stereotipii față de anumite categorii de persoane și cred că e important să trecem peste asta și să comunicăm ca niște oameni ce suntem. Nu este un concept inventat, metoda a fost adusă în România de un ONG din București, Art Fusion, cu care am fost parteneri și noi în acest proiect. Am auzit de “biblioteca vie” de la ei anul trecut, când am avut și eu rol de carte în cadrul unei “biblioteci vii” la Miercurea Ciuc. Mi-a plăcut foarte tare ideea, mi-a plăcut metoda în sine, deschiderea pe care publicul o are față de astfel de metode nonformale de educație și impactul. Pentru că ajungem să înțelegem diferențele dintre noi și să înțelegem că putem interacționa cu mici atenții la detalii și la nevoile fiecăruia. Eu am fost vegetarian și consilier în carieră, niște cărți mai ușurele. Cele mai intense experiențe de viață sunt cele ale tinerilor infectați cu HIV, ale persoanelor cu dizabilități, ale foștilor dependenți de droguri, persoane nevăzătoare și așa mai departe.”


Ce cărți au fost date spre împrumut? Află de la Iulia Sara:

„Ne-am dorit să acoperim o gamă cât mai largă de categorii vulnerabile la discriminare și astfel a rezultat lista cărților pe care le-am avut "pe raft", să spunem așa: rom, fotograf de nuduri, fost dependent de alcool, palestinian musulman, persoană cu dizabilități, persoană nevăzătoare, deținuți, surdomuți, vegetarian, tânăr infectat cu HIV, american, consilier în carieră, student moldovean, psiholog. Acestea au fost câteva dintre ele. Am avut 17 cărți în prima ediție. Raftul a fost locația în care ne-am desfășurat practic, am amenajat o poziție în care să stea "cărțile" pe raft. Cărțile erau de fapt persoane care nu au interpretat un rol, ci practic ele sunt în rolul pe care îl trăiesc. Tânărul infectat de HIV chiar este infectat, deținutul chiar a fost adus din penitenciar, și așa mai departe.”


Au fost aproape 100 de cititori în cele cinci zile de bibliotecă. Exista un catalog cu prezentarea cărților, descrierea fiecăreia dintre ele. Cititorul alegea ce dorește să citească și era îndrumat spre sala de lectură, pus în contact cu cartea vie și avea loc discuția. Iulia Sara ne spune care au fost cele mai solicitate cărți:

„Deținuții, persoanele cu dizabilități, fostul dependent de alcool și tânărul infectat cu HIV, acestea au fost cele mai citite. Și pentru cărți a fost o experiență interesantă, li s-a părut că avem curaj să facem așa ceva, ne-au spus că este nevoie, cu siguranță, de așa ceva. Ne dorim să continuăm inițiativa, cel puțin două “biblioteci vii” pe an vrem să facem la Târgu Mureș. Au fost interesante și unele întrebări care au venit din partea publicului: pentru fostul dependent de alcool de exemplu, întrebările tinerilor au fost: când știi că ai atins limita de la care devii dependent. Asta pare ciudat în sensul că nu știi că ai atins limita, când știi deja ești dependent. Fostul nostru dependent de alcool era uimit de întrebările care i se puneau.”


Dincolo de căștigurile evidente de fiecare parte, Iulia Sara spune că important e să fim deschiși și să înțelegem că trebuie doar să fim puțin atenti pentru a ne înțelege mai bine:

„Suntem oameni și putem interacționa, chiar și cu nevăzători, chiar și cu surzi, chiar și cu palestinieni musulmani, dar trebuie să fim atenți la momentul în care etichetăm pe cineva și avem o prejudecată pentru că nu avem dreptul să punem o persoană într-o anumită categorie fără să dăm șansa să cunoaștem acea persoană.”


La Festivalul Peninsula de la Târgu Mureș, în această vară ar putea fi organizată o nouă ediție a evenimentului “Biblioteca vie”. Nu ratați ocazia de a-i cunoaște pe cei dispuși să se deschidă ca o carte.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI