La începutul lunii martie, în București, într-un subsol generos de pe strada Foișorului s-a deschis primul Spitalul de jucării din România. Aici sunt primite jucării din toată țara, care au nevoie de îngrijire sau recondiționare, jucării uitate de copiii mai norocoși sau care le-au rămas mici adolescenților ce nu se mai joacă de-acum cu plușuri decât pe 14 februarie. „Doctori” pricepuți le redau strălucirea și apoi le pun frumos pe raftul cu jucării gata să bucure alți copii. Iulia Ghiță este una dintre inițiatoarele proiectului. Ea povestește cum a fost înființat Spitalul de jucării: „Este o inițiativă a Primăriei Municipiului București și a Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și s-a născut din nevoia unui centru de reparare a propriilor jucării. Avem în subordine centre de îngrijire și educație timpurie pentru copii cu vârste între 0 și 3 ani, în care jucăriile se strică foarte, foarte repede. Ne-am trezit cu multe jucării care trebuiau reparate. Am căutat un centru de reparare a jucăriilor, nu am găsit, din nefericire, și am încercat să îl facem pe al nostru. L-am denumit Spitalul de jucării. Medicul șef este colegul meu, Valentin Dinu, care se ocupă în primul rând de primirea pacienților, de sortarea lor. Le pune pe categorii. Jucăriile electronice, într-o parte, cele ce trebuie spălate sau cusute în altă parte. Cele de spălat merg la spălătorii și sunt dezinfectate și date apoi către copiii în nevoie. La cusut și la reparat suntem ajutați de către beneficiarii centrelor noastre, în mod special persoanele care nu au adăpost și sunt cazate în centrele noastre. Având în vedere că mulți sunt vârstnici și își doreau să facă o activitate au fost foarte încântați, mai ales că toată ziua și-o petrec printre jucării. Valentin Dinu e foarte entuziasmat de tot ce avem în spitalul de jucării. A salvat foarte multe jucării, chiar dintre cele electronice, cărora nu le mai dădeam șanse de viață, se pricepe și are îndemânare și chiar îi place ceea ce face.”
L-am întrebat pe „medicul-șef”, Valentin Dinu, dacă a fi doctor de jucării e complicat: „Nu este complicat, chiar e frumos. Oricărui om, indiferent de vârstă, îi face plăcere să vadă atâtea jucării în jurul lui, să le aranjeze... să le sorteze. Cu toții păstrăm o parte a copilăriei noastre în noi, care ne face să ne simțim fericiți când suntem în preajma jucăriilor.”
Cum au recționat oamenii la vestea că există un astfel de centru, aflăm de la Iuliana Ghiță: „Am demarat acest proiect la începutul lunii martie, deocamdată suntem foarte la început și merge foarte bine. Lumea este foarte receptivă, primim jucării de peste tot, și din țară. Am primit colete și de la Suceava și de la Iași, lumea a auzit de noi și a înțeles ideea de a face o bucurie și celor ce nu își permit să cumpere jucării. Programul este non-stop, e în permanență acolo cineva care primește jucării. Ca recompensă pentru că ne oferă o părticică din copilăria lor, copiii primesc din partea noastră mici cadouri: niște reviste pentru fetițe și pentru băieți niște cutiuțe pentru mâncare.”
DGASMB intenționează să înceapă o serie de ateliere lunare de lucru pentru voluntarii care vor să repare jucării. Iuliana Ghiță spune că, momentan, Spitalul funcționează cu 10 voluntari: „Cei mai mulți sunt angajații instituției noastre, care, după orele de program, mai stau o oră sau două în plus să ne ajute să mai reparăm jucăriile, să le spălăm, să le îmbrăcăm. Cele care nu pot fi reparate vor fi sortate pe categorii și date către operatorii de salubritate pentru a fi reciclate. Asta e și ideea spitalului. Pe lângă faptul că dăm viață unor jucării care și-au pierdut din frumusețe, le reînviem, mai e și un centru de reciclare. Conform statisticilor, o mie de tone de jucării ajung anual la gropile de gunoi și nu sunt reciclate.”
Multe din jucăriile donate de copii încă au etichetele pe ele și asta spune ceva despre cât de des cumpără adulții jucării ce rămân uitate prin colțuri de cameră. Unele trebuie doar să fie scuturate de praf sau spălate. Dar faptul că spitalul a primit deja donații importante de jucării este un semn bun. Au fost implicate și școlile din București, spune Iuliana Ghiță: „Am fost deja la câteva școli, am strâns foarte multe jucării frumoase, chiar jucării aproape noi. Copiii au înțeles și nevoia altor copii care nu-și permit să-și cumpere jucării că trebuie să împartă și cu cei nevoiași. Toată luna aprilie vom avea foarte multă treabă, chiar de pe 1 aprilie suntem aproape în fiecare zi la câte o școală să colectăm jucării.”
80% dintre beneficiarii cantinelor sociale din București sunt copii. Ei sunt destinatarii acestor jucării. Medicul Valentin Dinu spune că jucăriile recondiționate vor ajunge la ei cu ocazia zilei de 1 iunie: „Ne-am gândit să organizăm un eveniment la care să chemăm copiii beneficiarilor de la cantinele sociale, să facem o tombolă cu surprize, ca fiecare copil să plece cu o jucărie-cadou dintre cele recondiționate de noi. Sunt foarte multe plușuri și plușurile merg și pentru fetițe și pentru băieței. Până atunci se vor strânge foarte multe jucării.”
Ne despart mai puțin de două luni de Ziua Internațională a Copilului. Suficient timp pentru a salva de la moartea prin uitare o mulțime de jucării. (Andreea Demirgian)
|