2025-04-03



















Arhiva :
Maramureșul lui Peter Hurley
(2013-03-31)
Ultima actualizare: 2013-04-05 10:47 EET
Cimitirul Vesel de la Sapanta Irlandezul Peter Hurley a venit în România pentru prima oară în 1994, cu un bilet de avion doar dus, și de atunci nu a mai plecat. Fusese fascinat de ideea de Europa de Est, de când vizitase Praga în 1993 și își propusese atunci ca, dacă i se oferă ocazia să vină să trăiască în această parte a lumii, să nu o rateze. Deși nu a întreprins nimic în această direcție, într-o zi un alt irlandez i-a propus să vină în România să-l ajute să-și înceapă o afacere. Aveau pe atunci amândoi cam 20 de ani. Compania se ocupa cu marketing-ul și publicitatea și în timp a devenit un mare succes. Asta l-a ținut ocupat foarte multă vreme. Apoi, prin 2009 s-a desprins de acea afacere și a început să folosească abilitățile de comunicator pe care le căpătase în cadrul companiei pentru a promova lucrurile pe care le consider valoroase la România, o țară de care era din ce în ce mai îndrăgostit. I-a luat destul de mult să ajungă în Maramureș, dar când a ajuns i-a venit greu să mai plece: „Îi auzisem pe alții vorbind despre Maramureș, dar, deși trăiam în România din 1994, abia în 2003 am reușit să-mi fac drum în partea aceea Și-am rămas înmărmurit, cred că ăsta este cel mai bun cuvânt pentru a descrie ce am simțit când am ajuns acolo. Am petrecut 9 zile la Botiza, din ce în ce mai prins de ceea ce descopeream acolo, ceva ce nu credeam că mai există nicăieri pe Pământ: o civilizație rurală ce trăia în armonie cu natura, neproducând nici un fel de poluare, într-un echilibru real în care omul era perfect integrat. M-am gândit că asta este ceva chiar minunat. Suntem mereu în căutarea unor locuri neatinse de om, și aici aveam o întreagă civilizație, ca o grădină întreținută de om, în care fiecare bucățică de pământ era pieptănată în felul ei de proprietar. Asta mi s-a părut incredibil.”


Când ai sub ochii tăi o astfel de minune, spune Peter Hurley, nu poți să nu-ți spui „Doamne, Dumnezeule, ce nemaipomenit e ce aveți voi aici!”. “Dar știți cum este, atunci când ai ceva, nu apreciezi la justa valoare până nu pierzi acel ceva și abia atunci realizezi ce-ai avut și ce-ai pierdut. M-am tot gândit la asta și apoi, după câțiva ani, Nicu Covaci, solistul formației Phoenix, mi-a spus că ar vrea să facă un festival celtic și așa am început să cercetez festivalurile astea, să văd exact ce presupun. Cu cât citeam mai mult, cu atât simțeam nevoia să aflu mai multe. N-am făcut însă nimic concret până când un alt irlandez, Shaun Davey mi-a arătat creația sa muzicală despre Cimitirul Vesel din România: o suită de melodii ale căror versuri sunt epitafurile de pe crucile din Săpânța, cântate în românește de cântăreți de muzică irlandeză tradițională, împreună cu corul facultății de teologie din Sibiu și o orchestra de cameră. Imaginați-vă, deci, 80 de muzicieni urcând pe scenă și dând viață oamenilor din acest sătuc de care n-a auzit aproape nimeni din Nordul Maramureșului. L-am întrebat ce are de gând să facă mai departe cu muzica asta și el mi-a spus „Aș vrea să cântăm asta la Săpânța”. Atunci m-am urcat în trenul de noapte spre Săpânța și am ajuns la prima oră a dimineții, m-am dus la ușa preotului-paroh și m-am prezentat. I-am spus că aș vrea să-i arăt ceva. I-am pus un clip scurt cu unul dintre cântecele lui Shaun și părintele Luțan din Săpânța a înțeles imediat ce încercam noi să facem acolo. I-am lăsat un CD cu muzica lui Shaun – nici nu scosese încă albumul, era doar o înregistrare de la o primă interpretare în public, în catedrala din Sibiu în 2009. Și acolo a început totul.”


Totul înseamnă un festival intercultural de tradiții, intitulat „Lungul drum spre Cimitirul Vesel”, un festival ce se ține anual de Sfânta Maria, pe 15 august, în care tradițiile maramureșene, dar și irlandeze sunt prezentate celor care își iau răgazul de a privi și de a asculta. Un spectacol la Ateneul Român cu „Vocile din Cimitirul Vesel” – muzica semnată de Shaun Davey și interpretată de mari artiști irlandezi. Apoi, Liga Națională a Cimpoierilor, ce-și propune să revigoreze cântatul din cimpoi, deloc străin de tradiția românească și, anul acesta, de Ziua Sfântului Patrick, o paradă cu care alegorice de pe care nu au lipsit crucile de la Săpânța. Pe 15 august, Peter Hurley vă așteaptă la Săpânța la a patra ediție a festivalului intercultural: „Vom avea câteva zile cu ateliere formale și informale și acte artistice. Nu e vorba doar despre muzică, vom avea și dans și tradiții vii. Vom învăța cum se fac căpițele de fân, brânza și pâinea, vom vizita o stână. Dacă intenționați să vizitați vreodată România sau să vă întoarceți, acum este momentul să o faceți, să redescoperiți satele minunate.”


L-am întrebat pe Peter Hurley ce-l motivează să facă toată această muncă de ambasador informal al Maramureșului: „Atunci când ții o oglindă în fața cuiva și-i arăți propria sa frumusețe, asta încurajează acea persoană să-și păstreze frumusețea. Cred că această încurajare este foarte importantă. Nu poți să intri pur și simplu într-un sat și să te aștepți ca sătenii să te distreze. Trebuie să vii cu inima deschisă și cred că asta se și întâmplă cu cei ce vin în Maramureș. Sunt unii care trec în mare viteză printr-un loc, fac poze, cumpără suveniruri și pleacă mai departe. Dar nu așa se face. Trebuie să-ți acorzi timp, să respiri puțin, să-ți lași sufletul să-ți ajungă trupul din urmă și să respire. Oamenii ăștia au fost acolo dintotdeauna și e uimitor că n-au renunțat la curajul și la perseverența de a rămâne pe loc în mijlocul lumii acesteia nebune care le-a invadat casele prin intermediul televizorului și al internetului. Dar ei sunt încă acolo și au nevoie de ajutorul nostru. Ar fi păcat să pierdem acest loc, este poate ultimul loc din Europa cu o moștenire spirituală fantastică.”
(Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI