2025-04-03



















Arhiva :
Confesiunile unui cafegiu
(2013-03-17)
Ultima actualizare: 2013-03-29 12:03 EET
Gheorghe Florescu Gheorghe Florescu este unul dintre cei mai cunoscuți comercianți și preparatori de cafea din București, și asta nu de ieri, de azi, ci de mai bine de 40 de ani. Pentru el, cafeaua este un elixir al inteligenței, al iubirii, care prelungește viața și limpezește mintea. „Cred că savurarea unei cești de cafea este cea mai frumoasă clipă din zi”, ne-a spus când l-am întâlnit în magazinul său de cafea, într-o dimineață gri de martie. Mirosul cafelei prăjite inundase aerul din încăpere. Mirosul acesta, fierbinte, inconfundabil, capabil să te trezească din somnul cel mai greu l-a urmărit pe Gheorghe Florescu din copilărie: "Primul contact cu cafeaua l-am avut la 8 ani, în curtea familiei nașului meu de botez, Gheorghe Georgescu. În curtea respectivă, aveau un magazin de cafea, cu ieșire la stradă, o familie de armeni. Din această familie făcea parte unul din cei mai celebri armeni ai lumii, Baruir Nersesian, un faimos cafegiu ce a cucerit inima New York-ului, cu cafelele sale fabuloase. Eram lângă mașina de cafea, acolo am venit în contact cu aroma propriu-zisă, luam câte o boabă de cafea, de curiozitate și zicea armeanul: „Gicuță, ia cu zahăr”. Eu preferam fără zahăr, mie nu mi se pare amară, cafeaua e dulce ca dragostea. Armeni cafegii erau numeroși când eram copil. Erau cel puțin 40 de cafegii în funcțiune după război, probabil că între cele două războaie mondiale erau în jur de 100.”


Ce este un cafegiu, poate vă întrebați? „Un cafegiu este un degustător și un preparator de cafea, un specialist în prepararea și servirea cafelei. Trebuie să știi ce bei, între cafele sunt diferențe. Sunt cafele mai bune, sunt cafele rare, cafele deosebite, cafele dumnezeiești.”


A învățat meșteșugul pregătirii cafelei de la un celebru cafegiu armean, Avedis Carabelaian, unul dintre puținii care mai trăiau la București la sfârșitul anilor '60. Maestrul i-a predat ștafeta magazinului de cafea și delicatese din str. Hristo Botev 10, unde-și făceau cumpărăturile mari literați, actori sau medici bucureșteni, dar și personaje importante din Securitate și Miliție ori alți privilegiați ai regimului. Avedis îi dăduse în primire nu doar gestiunea, ci și rețetele sale și arta de a-și păstra clienții: „Dețineam deja recordul în București, eram cel mai cunoscut, aveam cea mai bună cafea, o combinație pe care ne-o puteam permite atunci. Acum avem lumea întreagă la dispoziție. Dar atunci aveam cafele din Columbia, Guatemala, Salvador, Ncaragua, chiar și Mexic. Pe astea le amestecam eu. Pe vremea aia erau mulți lacomi și vindeau cafea proastă, într-un dispreț total față de consumator. Pe mine domnul Carabelaian m-a sfătuit: „Stai pe locul tău, cât timp vei prăji cafeaua ca mine, vei avea clienții tăi.” Și îi am până în ziua de azi.”


Florescu „Armenașul”, cum i se spunea, este astăzi unul dintre mărturisitorii vieții, așa cum am trăit-o românii în comunism. A fost unul dintre cei ce făceau să circule produsele care azi ni se par banale, dar care atunci erau monedă forte: cafeaua, alcoolurile fine, țigările occidentale și orice alte produse „din import“ – tot ce lipsea de pe piață și reprezenta, pe atunci, plăcerile interzise mulțimii, rezervate câtorva privilegiați. A stăpânit cu succes mecanismele care făceau să funcționeze acea societate: relațiile, complicitatea, șpaga. Istoria sa și a magazinului său de cafea se intersectează cu istoria României anilor '60-'70-'80, istorie scrisă de personaje încă în viață. La mijlocul anilor '80 face cunoștință cu pușcăria de drept comun din perioada târzie a dictaturii. „La schimbarea generalilor, pier soldații”, spune el, ridicând din umeri. Grațiat în 1988, și-a reluat activitatea de cafegiu după 1990. La îndemnul câtorva clienți celebri și cu contribuția hotărâtoare a fiicei sale, Vali, a scris “confesiunile unui cafegiu”, o carte de memorii în care sunt scuturate de praf imagini dintr-o epocă pe care mulți dintre noi s-au grăbit să o uite: „Fiica mea a vrut să facă un film și mi-a zis „Tăticule, pune mâna și scrie”. Am scris cartea „Confesiunile unui cafegiu” pentru ea, să fie material documentar pentru film. Am căutat să fiu cât mai clar, cât mai precis, și să nu fie greșeli, pentru că imediat atragi critici. Dar nu am primit critici deloc, nici măcar din partea celor pe care i-am cam încondeiat, ba dimpotrivă se bat să ia cartea cu autograf. În sfârșit, după ce au pierdut puterea, îi mai bagă și pe ei cineva în seamă. În 2009 s-au vândut 20 de mii de exemplare numai în diaspora. Diaspora e foarte dornică să știe ce s-a întâmplat, în special diaspora mai veche, cei care au plecat înainte de a veni Ceaușescu la putere au vrut să știe ce s-a întâmplat. Această carte lămurește destul de clar ce s-a întâmplat în perioada respectivă.”


Cartea s-a lansat pe 22 noiembrie 2008. Cu banii din vânzarea cărții, povestește Gheorghe Florescu, a reușit să-și realizeze visul de o viață: refacerea magazinului de cafea: „În momentul de față avem o afacere de familie, cu câțiva angajați și trei puncte de desfacere și am deschis și o cafenea. Cred că nicăieri în lume nu se găsește cafeaua pe care o puteți bea la Băneasa, e cea mai bună cafea din lume.”


Astăzi, Gheorghe Florescu prăjește cafea într-un mic magazin din centrul Bucureștiului. Aduce în România soiuri exotice, cafele bio, cafele bune, cafele divine. Bonom, curtenitor, deținătorul rețetelor marelui Carabelaian este mereu bucuros de oaspeți, chiar dacă nu toți cei ce-i trec pragul mai și cumpără un pachet de cafea sau vreo ciocolată fină.


Nu ne-am putut despărți de marele cafegiu fără a-i cere rețeta cafelei perfecte, pentru publicul RRI. Iat-o: „Se ia ibricul. Un ibric de aramă, neapărat. Se măsoară apa cu ceașca din care se bea cafeaua. O ceașcă, două, dacă e o cafea pentru două persoane. Domnul trebuie să o facă, doamna trebuie să o bea. Se pune apa la fiert. Dacă o beți cu zahăr, se pune o linguriță rasă de zahăr în apa rece. Dacă nu se bea cu zahăr, ci cu miere, atunci mierea se pune la sfârșit. Se pune apa la fiert. Când apa devine călduță, călâie, se pune cafeaua. Două lingurițe cu vârf pentru fiecare ceașcă. Această ceașcă de cafea nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea mare, să aibă cam 50 de ml. Să nu fie o stacană. Când cafeaua fierbe, așteptați să devină fiertura mai vârtoasă, dar nu neapărat să dea în clocot. Atunci se mai ia o linguriță, cam jumătate de linguriță de cafea și se presară ca o ploaie, așa cum ai pune zahăr pudră peste prăjitură. Acea jumătate de linguriță dă aroma cafelei, nu mai fierbe. Se face un caimac extraordinar. Puneți o linguriță sau două de caimac în fiecare ceașcă și lăsați să fiarbă în continuare apa. Iese o cafea pe care o beau cele mai mari doamne, servite la pat de către bărbații lor.”(Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI