Recent, o companie de telefonie mobilă și una dintre marile edituri de la București au organizat prima sesiune de autografe virtuale acordate de unul dintre cei mai bine vânduți autori români. Mircea Cărtărescu a dat dedicații olografe pe ediția electronică a volumului său “Ochiul căprui al dragostei noastre” care strânge cele mai valoroase texte publicate în presă în ultimii ani. A fost un bun prilej pentru a sta de vorbă cu Iustina Croitoru, coordonatorul departamentului ce se ocupă de cărțile digitale la editura Humanitas, despre eveniment dar și despre apetitul românilor pentru cititul pe tablete sau pe computer. S-o luăm cu începutul. Am întrebat-o mai întâi cum a fost la sesiunea de autografe digitale.
„Domnul Cărtărescu a fost foarte fericit să ajungă la acest eveniment, fiind, cum cu surprindere am constatat, un cititor de cărți electronice. Ca autor cărțile sale se vând și în variantă digitală. Ne-a arătat cu câtă măiestrie mânuiește nu numai condeiul ci și tableta. A fost un eveniment foarte interesant prin ineditul lui. De obicei autorii acordă autografe pe hârtie, pe formatul print al cărții și cartea respectivă capătă o valoare nu doar sentimentală. Uneori, cărțile cu autograf ajung să se vândă la niște prețuri considerabile. De data aceasta, e-book-urile au fost înobilate cu semnătura unui autor de mărimea domnului Cărtărescu. Practic, a scris pe o tabletă autograful personalizat pentru fiecare cititor în parte, iar cititorul a primit pe mail varianta digitală a cărții, cu autograful respectiv și cu dedicația domnului Cărtărescu. Sala a fost plină de cititori, admiratori ai domnului Cărtărescu, evenimentul avea toate șansele să aibă audiență și exact asta s-a și întâmplat.”
Editura pentru care lucrează Iustina Croitoru nu deține monopolul cărților digitale în limba română. Și Polirom-ul din Iași, un alt colos al cărții, oferă câteva sute de titluri, atât semnate de autori autohtoni cât și traduceri, cărți ce pot fi cumpărate la un preț mai mic decât varianta lor tipărită. Iustina Croitoru explică varianta pe care o oferă editura sa.
„Cărțile noastre electronice sunt în format PDF; formatul care reproduce varianta de tipar a cărții și într-un format ce poate fi modificat după dorința fiecărui cititor, descărcat pe o tabletă, pe telefon, pe calculator, pe laptop și poate interveni nu atât asupra conținutului textului ci asupra formei sale. Noi scoatem aceste formate care pot fi descărcate pe majoritatea device-uri-lor, deci orice cititor poate avea acces la ele, nu trebuie să ai un telefon deosebit sau vreo tabletă scumpă, pot fi citite și pe laptop.”
Cartea digitală câștigă teren. Ai zice că editurile sunt primele care să se teamă de o supremație a volumelor electronice asupra celor tipărite. Dar Iustina Croitoru spune că, dimpotrivă, nu au nici un motiv de îngrijorare
„Cu fiecare lună care trece, câștigăm tot mai mulți cititori. Am ajuns la concluzia că nu e o competiție între ebook-uri și cartea tipărită, așa cum pesemne se tem mulți editori, dimpotrivă, cartea digitală e un mod, zic eu, lucrativ de a promova cartea tipărită, cred că e o variantă foarte bună de a face promovare cărții și astfel. Am publicat toți marii autori români, vă spunem cu bucurie că aceiași autori care vând edițiile tipărite sunt cei ce se mențin în topul vânzărilor de carte digitală. E o demonstrație pertinentă care ne arată că nu există o concurență între cele două tipuri de carte.”
În plus, cărțile electronice au o piață uriașă, însetată de citit în limba română: diaspora. „Mai greu ajunge cu poșta o carte fizică, în vreme ce cu un simplu click oricine din străinătate poate să-și cumpere varianta ebook. Cărțile în varianta electronică sunt uploadate pe mai multe platforme și atunci pot fi cumpărate din orice colț al lumii, în mai multe monede. Varianta digitală costă cam 60-70% din prețul variantei print pe bună dreptate, pentru că deja costurile editoriale sunt absorbite de varianta tipărită care apare mai întâi. În vreme ce varianta digitală le preia cu totul și atunci cititorul nu plătește încă o dată traducere, editare șamd. De aceea sunt mai ieftine și mai accesibile.”
La ce ne mai putem aștepta? Deja cărțile digitale conțin și metatext, informații suplimentare ce pot fi accesate cu ajutorul funcțiilor aparatului care le decodifică: e-reader-ul. Iustina Croitoru spune că nu există limite, totul depinde de imaginație. „Noutățile în zona cărților digitale sunt date nu atât de editorii care pot avea idei care mai de care mai interesante cât sunt date de evoluția tehnicii și de ceea ce ne poate oferi în continuare orice producător de e-readere. Cu cât e-readerele sunt mai performante, cu atât asta ne obligă să inventăm fel de fel de lucruri. Cartea va deveni interactivă pe semne, deja este, sunt o mulțime de aplicații pe piață, în momentul în care răsfoiești o carte dacă dai click pe un cuvânt te duce la un dicționar sau dacă dai click pe un nume propriu, să zicem al unei localități, poți găsi poze cu localitatea respectivă. Cărțile pentru copii sunt absolut fascinante, personajele din carte, mai ales dacă e o carte ilustrată, ajung să se joace. E o tehnică de vârf care ne va duce la cititul interactiv.”
Se spune despre cărți că sunt ferestre spre lume. În curând, aceasta s-ar putea să nu mai fie o simplă metaforă.
(Andreea Demirgian)
|