2025-04-03



















Arhiva :
Incubator 107 – locul unde oricine poate învăța orice pe oricine
(2013-03-03)
Ultima actualizare: 2013-03-08 13:16 EET
Într-o mansardă din București, oricine poate deveni Meșter cu Ucenic și învățăcei. Trebuie doar să convingă publicul consumator de cursuri și ateliere, la o întâlnire nocturnă, că lucrurile pe care știe să le facă sunt valoroase și demne de aflat și de alții. Mansarda se numește Incubator 107 și, în luna trecută, cei care voiau să își umple timpul, sufletul și mintea aveau de ales între diferite ateliere, după cum urmează: luni - cititul în cafea, marți - o introducere în meditația budistă, miercuri - recrearea unei idei, joi - teoria iubirii, vineri - un atelier despre cum să ne prezentăm în mediul on line și să avem grijă de imaginea noastră, sâmbăta - un atelier despre declinul consumerismului și noua abundență – cum ne influențează limitarea resurselor în condițiile în care populația tot crește, dar și un atelier de cosmetice home made, antreuri de party și limbajul semnelor. De toate pentru toți...


Lavinia Cârcu este plănuitor la Incubator, se ocupă de organizarea atelierelor și de „meșterii” care vin să le țină: “Incubatorul a pornit în aprilie 2011, în mansarda unei case din București, la Hala Traian. Am pornit de la un grup de prieteni, inițial eram șase. Căutam oameni pasionați de ceva să vină să ne țină ateliere. În mai bine de un an și jumătate, aproape doi, în fiecare lună am avut și avem un nou set de ateliere. Oricine e pasionat de ceva poate să vină și să împărtășească alături de ceilalți ceea ce el știe să facă. Noi încurajăm oamenii să-i învețe pe alții și să învețe de la alții. Definiția incubatorului este „locul în care oricine poate învăța pe oricine orice.”


Incubatorul 107, numit astfel pentru că se află pe Calea Călărașilor, la numărul 107 a reușit să adune o comunitate de entuziaști. Apoi organizatorii lui au căutat și în alte orașe echipe care să preia ideea și deja el există în Iași, Cluj, Timișoara și Brașov. Incubatorul a crescut organic. Am întrebat-o pe Lavinia cum selectează meșterii care țin ateliere: „Acum sunt oameni care vin la noi și ne spun că ar vrea incubatorul în alte orașe și îi încurajăm pe toți cei care simt că ar avea energia și entuziasmul de a prelua ideea la ei să ne contacteze. În plan avem și ca ascultători din afara țării să se intereseze mai mult, să ne contacteze, să vorbim puțin despre proiect și să îi pregătim să preia incubatorul la ei. Avem foarte multe ateliere din foarte multe domenii, există șase bresle creative: avem mișcătorii, care se ocupă de dans și de tot felul de sporturi, avem făuritorii care fac accesorii handmade și ne învață cum să transformăm spații, să le renovăm, avem hedoniștii care predau masaj și arte culinare și alte ateliere... sunt foarte multe ateliere pe care le găzduim din orice domeniu, de la tehnic la dezvoltare personală, improvizație... Ne bat ei la ușă, ne scriu mail: uite, aș vrea să țin un atelier despre masculinitate în dans, aș vrea să țin un atelier de citit în cafea sau de teoria iubirii. Ne bat ei la ușă și noi îi programăm. În fiecare lună există un nou set de ateliere, lansăm luna printr-o nocturnă.”


Alina Ciotârnel a fost una dintre persoanele ce au venit la Incubator să învețe. După ce a participat la o serie de ateliere, s-a alăturat echipei și acum este „purtător” – prezintă incubatorul la festivaluri și târguri, la evenimentele mari și în lumea corporatistă. Ea mi-a explicat mai pe larg ce înseamnă nocturnele: „Nocturnele sunt un eveniment cultural alternativ. De obicei avem cam 200 de invitați, durează 10-13 ore, o noapte întreagă în care avem un maraton de ateliere. Prezentăm luna care urmează, cu meșterii, cu ucenicii, sunt toți acolo și lucrează și își prezintă workshop-urile. Mai sunt și două concerte pe seară și alte evenimente dedicate comunității. Am lansat porumbei călători într-o dimineață, am făcut baloane uriașe de săpun, am luat micul dejun împreună în curtea incubatorului. Este evenimentul unde se simte cel mai mult comunitatea care stă în spatele acestui proiect. Chiar dacă ești nou și vii pentru prima oară la incubator e imposibil să nu te simți ca acasă și să revii.”


Am întrebat-o pe Lavinia Cârcu care este scopul acestui Incubator unde oricine poate învăța orice pe oricine: „Vrem ca oamenii să experimenteze, să se descopere, să fie generoși. Funcționăm pe bază de donație și încurajăm ca oamenii să dea ei singuri valoarea a ceea ce primesc din atelier.”


Alina Ciotârnel spune că, deși sună utopic, cei care se întâlnesc la atelier, indiferent că sunt meșteri, ucenici sau participanți donatori, vor o lume mai liniștită și mai bună: „Vrem ca atât copiii cât și părinții, adolescenții, orice persoană să își găsească pasiunea și un fel de a trăi. Că vine la zece ateliere și încă nu și-a găsit pasiunea, dar s-a simțit extraordinar de bine, e mai mult decât ne putem dori. Că a descoperit că vrea să danseze de mulți ani, dar nu a făcut asta până acum și se va duce la dans în urma atelierului nostru este iarăși un câștig imens. Vrem să vedem oamenii atât de serioși și încărcați de problemele zilnice că-și mai descrețesc un pic frunțile, în special cei care lucrează non stop în firme și în companii mari și parcă au uitat o parte din ei.”


În scurt timp, Incubatorul va avea, poate, sedii și în alte capitale europene. Ați putea chiar dumneavoastră să preluați ideea și să deschideți un astfel de spațiu interactiv. Pentru mai multe detalii, puteți consulta site-ul incubatorului la www.incubator107.ro (Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI