2025-04-03



















Arhiva :
Lut Ars 2007. Cel mai mare crescător de păuni din România
(2007-07-06)
Ultima actualizare: 2007-07-06 10:37 EET
La mică distanță de București, comunitatea de olari din satul Piscu e pe cale să se stingă. Dacă la începutul anilor ’80 ardeau regulat 120 de cuptoare în acest sat, astăzi doar trei mai sunt aprinse ocazional. Satul își pierde specificul, se transformă într-o banală așezare de câmpie. O fundație locală însă încearcă să-i conserve spiritul și meșteșugul. Adriana Scripcariu, coordonatoarea proiectului Lut Ars 2007, ne povestește ce vânt a stins flacăra din cuptoarele de la Piscu:

“Olarii trăiesc în continuare aici, sunt aceiași, problema lor a fost invazia produselor de plastic și metal care a făcut ca oamenii să nu mai caute ceramica. Aici se producea ceramică utilitară, fără foarte mari virtuți estetice. Acele centre care au mers mai mult pe latura estetică au reușit să supraviețuiască. Centrele care produceau obiecte de uz comun mai greu au făcut față situației. Meșterii care mai olăresc, trei familii, reușesc la limită să supraviețuiască din treaba asta și să o ducă mai departe.”

Când familia Scripcariu (alcătuită dintr-un sculptor, o absolventă de arte frumoase și doi copii) s-a stabilit la Piscu, în urmă cu doi ani, au fost repede acceptați în comunitate. Când au început însă să militeze pentru reaprinderea cuptoarelor pentru ceramică, oamenii i-au privit cu suspiciune. Adriana Scripcaru spune însă că speră să le atragă atenția localnicilor că încă dețin ceva unic: arta olăritului:

“Este un meșteșug destul de rar. După acest proiect, sperăm să reușim să recalificăm un grup de 10-20 de oameni din Piscu, pe de o parte, să reînvețe într-un mod profesionist partea practică, dar și să se prezinte unui investitor sau pe un loc de desfacerea mărfii. Există o categorie de oameni care au crescut cu olăritul, părinții lor au trăit din asta foarte bine, în schimb și-au descurajat sistematic copiii să se apuce de olărit, tocmai pentru faptul că ei au trăit falimentul acestui meșteșug. Acești oameni în momentul de față trăiesc de pe o zi pe alta. Între ei cred că vom găsi persoanele care să reinvestească și afectiv și profesional în acest meșteșug și cărora să încercăm să le găsim breșele de ieșire pe piață cu produse de acest fel.“

Fundația înființată de familia Scripcariu organizează o tabără de vară pentru copiii din sat, dar și pentru cei din București, tabără în care meșterii satului îi vor învăța pe copii să modeleze lutul. În curtea Muzeului Țăranului Român din București, a fost ridicat un cuptor care va fi un prilej și pentru întâlniri ale olarilor cu copiii și turiștii. A început și o cercetare antropologică pe tema jucăriilor de lut făcute la Piscu. Coordonatoarea proiectului Lut Ars 2007 e de părere că și în epoca de plastic, în care trăim astăzi, oalele de lut mai sunt necesare:

“Cred că avem încă nevoie de aceste oale chiar și la nivelul cel mai pragmatic. Încercați să faceți iaurt într-un vas de plastic și veți vedea că e mult mai complicat decât într-un vas de lut. Bine, probabil că nu sunt mulți cei care fac iaurtul în casă, dar poate că or să reînceapă… Cred că oala de lut, față de vasul din plastic, are niște virtuți ecologice. Este materie care trăiește…”



Viile de la Jariștea, din județul Vrancea sunt renumite pentru strugurii din care iese un vin faimos nu doar în România, ci și în Europa. Dar nu despre vii și vinuri vrem să vă povestim în continuare, ci despre un viticultor care s-a gândit să scoată bani și altfel decât din storsul strugurilor… În 1999 Viorel Coforea a defrișat bucățica de vie din spatele casei, a împrejmuit-o cu un gard înăltuț, a acoperit o bucată din noua curte cu tablă ondulată și a adus două perechi de păuni:

“I-am cumpărat din țară, dar am umblat foarte mult după ei, pentru că nu prea erau, pe atunci. Am luat o pereche dintr-un loc, o păuniță de la altcineva, apoi am mai găsit un păun… erau cam bătrâni, cam degenerați, omul îi avea de ani de zile acolo, îi ținea de frumusețe. S-a dovedit a fi o afacere foarte bună și rentabilă. Depinde și cu câte perechi începi, dacă începi cu o singură pereche trebuie timp mai mult, dar dacă începi cu 4-5 perechi și din primul an ți-ai scos banii.”

Ai crede că e nevoie de instalații speciale care să-l slujească pe Adonisul păsărilor și pe regina lui. Viorel Coforea însă spune că nu e mare filosofie:

"Trebuie o îngrijire specială, mai ales la început când sunt mici. Când sunt mari, le dau mâncare, apă, le fac curățenie cam la 2-3 săptămâni și cam asta e toată munca. Le fac un concentrat din porumb și grâu, orz, ovăz, semințe de floarea soarelui, le amestec și le macin mai mari, nu chiar mărunte de tot… Păunii trebuie ținuți în voliere. Dacă e o fermă mare și sunt mulți păuni, obligația e să-i ții în voliere, ca să nu zboare pe la vecini, ar însemna să stai toată ziua să-i numeri. Dacă sunt doar 2-3 perechi pot fi crescuți liberi fără probleme, se adaptează și nu pleacă. Nu trebuie spații mari, nu necesită multă cheltuială, se poate face o construcție din materiale ușoare, nu trebuie ridicat zid de cărămidă sau din prefabricate. Sunt păsări care s-au adaptat la noi, s-au aclimatizat, trec fără probleme peste iarnă, sunt păsări mature, au toți fulgii pe ei. Poate nu reușesc să treacă de iarnă dacă sunt aduși din India, din Pakistan, din Sri Lanka, dacă aduc zece perechi poate trăiesc doar două, trei, dar dacă au ieșit din ou aici, sunt adaptate…"

La opt ani după ce a început afacerea, Viorel Coforea nu mai are “decât” 50 de perechi de păuni. Pe restul, i-a dat. Pe cine interesează păunii? Cine sunt clienții lui ?:

"Sunt oameni cu bani… În toată țara se fac vile cu curți mari, cu iarbă. Sunt oameni care au tot ce le trebuie și mai vor și ceva frumos, plăcut ochiului, la care după 8-10 ore de muncă, după stress, să se uite și să se relaxeze. Păunii au ritualurile acelea foarte frumoase mai ales în perioada de împerechere și te liniștești așa când le vezi foarte frumoase.”

Puii se vând cu 300 de euro perechea, păsările mature, capabile să se reproducă (la 3 ani masculul și la 2 ani femela) costă de la 500 de euro în sus. Penele căzute din cozile majestăților lor, se vând și la bucată, cu un euro, le cumpără în special bistrițenii care și le pun la pălăriile tradiționale, sau pescarii, pentru plute de undiță. La început, Viorel Coforea ieșea pe piață în prima zi de primăvară, cu mărțișoare făcute din pene de păun. Ouăle de păun nu le vinde însă, pentru că spune că și-ar vinde profitul. Din 1999 până astăzi i-au trecut prin voliere peste 700 de înaripate. Investiția s-a dovedit a fi una foarte bună, care-i aduce un venit anual cuprins între 10.000 si 25.000 de euro. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI