2025-04-03



















Arhiva :
Bucureștiul meu drag - orașul prin ochii celor ce îl iubesc
(2013-02-24)
Ultima actualizare: 2013-03-01 10:12 EET
Andrei Bîrsan se ocupă în viața de zi cu zi cu marketing-ul pentru una din cele mai mari bănci din România. Este genul de om matinal care profită de orice moment pentru a mai citi o pagină dintr-o carte, fie ea și pe o tabletă ce încape ușor în geantă. În 2007 a înființat asociația „Bucureștiul meu drag”, care îi adună la un loc pe toți cei ce vor să cunoască îndeaproape capitala României, vizitând-o la pas și contribuind la realizarea unei cronici vizuale a prezentului. L-am întrebat cum i-a venit ideea: „Îmi place Bucureștiul. Sunt Bucureștean. Când eram mic îl colindam tot timpul, mai ales că tata nefiind născut aici a vrut să-l învețe și mergeam cu el prin oraș. După Revoluție am început să fac fotografii mai des Bucureștiului, mai ales că era într-o dinamică foarte rapidă, anii ’90, 2000 au schimbat complet Bucureștiul, au apărut clădiri noi, magazine, reclame. Mie îmi place că e al meu. E casa mea, e familia mea. E adevărat că e poluat și murdar, dar în același timp este un oraș al speranțelor, foarte, foarte mulți membri ai Asociației Bucureștiul meu drag nu sunt bucureșteni, sunt la prima generație, au făcut facultatea aici și au rămas aici. Până la urmă pentru ei e un oraș al speranțelor, ca un fel de El Dorado, America a României. E adevărat, poate pentru unii e doar o etapă în dezvoltarea lor, poate se mută în altă parte dar foarte mulți au rămas aici. Chiar dacă noi, bucureștenii, îl considerăm murdar și zgomotos, pentru alții este o bucurie și o realizare că au rămas aici.”


L-am întrebat pe Andrei Bîrsan pe unde ar plimba pe cineva dacă ar trebui să fie un ghid ad hoc prin București: „Din păcate Bucureștiul nu are niște trasee turistice bine stabilite, are câteva puncte de belvedere la care trebuie să ajungi. Depinde ce vrea acea persoană să vadă. Aș putea să-l plimb de exemplu printr-un oraș vechi, orașul din jurul bisericii Silvestru, de lângă Armenească sau de lângă Foișorul de Foc, un oraș foarte interesant, foarte plăcut, cu case din perioada interbelică. Sau, de ce nu, la Casa Poporului. Ne place sau nu, prin asta suntem cunoscuți în lume. E un kitsch pe care alții nu-l au. Este „mai kitsch-ul”. Am la mine o carte a Bucureștiului din 1984, dedicată orașului, în care era și o hartă. Pe acea hartă e o zonă albă, acolo unde se construia Casa Poporului. Era o pată albă pe vremea aia. Acum e o pată neagră pe istoria Bucureștiului.”


Ce face Asociația Bucureștiul meu drag, mai concret? „În primul rând ne ocupăm cu cunoașterea orașului. Ne bucurăm să-l cunoaștem cu pasul. Facem excursii o dată la două săptămâni prin oraș, avem o serie de trasee, dar și în funcție de evenimentele momentului ne adaptăm. Facem expoziții în care vrem să arătăm orașul așa cum îl vedem noi. Excursiile le facem în toate zonele, și bune și rele, și-n Ferentari, și-n centru și în nordul orașului. În expoziții arătăm numai partea lui frumoasă și luminoasă. Suntem conștienți de partea lui neagră dar nu vrem să ne lăudăm cu ea. Avem o revistă care se cheamă Bucureștiul meu drag, o revistă electronică. O dată pe an scoatem un almanah tipărit. În această revistă punem și partea neagră a orașului. Îl fotografiem, îl arătăm, îi păstrăm memoria vizuală și participăm și la acțiunile de curățat. Chiar dacă nu le inițiem, participăm cu bucurie. Ultima acțiune a fost în toamnă, în Delta Bucureștilor, care s-a format în lacul Văcărești. Suntem un fel de cronicari vizuali ai orașului.”


Ce se întâmplă în excursiile organizate de Asociația lui Andrei Bîrsan? „Excursiile astea nu sunt o simplă hoinăreală, ne punem aparatul de gât și o luăm hai-hui. Ne oprim în anumite locuri, sunt oameni care vin cu noi și ne explică sau știu istoria locului, intrăm prin curțile oamenilor, s-a întâmplat să fim invitați să dansăm cu miresele... Noi interacționăm cu orașul în aceste excursii, nu e o excursie simplă de turist străin care vrea și el să vadă ce-i pe aici. Pur și simplu socializăm cu orașul. Mulți oameni sunt altfel decât credem noi, mai ales în zonele mai puțin bogate ale orașului. Sunt mult mai prietenoși. În Ferentari am fost primiți cu plăcere, în Primăverii am fost goniți.”


Asociația „Bucureștiul meu drag” are o expoziție permanentă la stația de metrou Unirii, pe pasarela ce leagă două magistrale. Se cheamă Galeria din Galerie. Pe un perete lung de 40-50 de metri sunt expuse imaginile realizate de membrii asociației. Expoziția actuală centralizează cele mai frumoase fotografii ale orașului, cele mai interesante. E orașul pe care l-am putea vedea noi zi de zi, dacă ne-am propune să ridicăm mai des ochii și să privim în jur, pe drumul nostru spre serviciu sau spre casă. L-am întrebat pe Andrei Bîrsan dacă s-a schimbat ceva în ultimii 6 ani, de când se plimbă cu scop prin București: „Cred că s-a schimbat în sensul că oamenii sunt mai conștienți că trăiesc în el, nu doar trec prin el. Cei care vin cu noi în excursii învață să-l vadă altfel, să fie atenți la detalii chiar dacă au sau nu aparat de fotografiat. Nu e obligatoriu să ai un aparat foto la tine. Văd altfel orașul și sper să îl și poată schimba.”


Fotografiile realizate de membrii asociației „Bucureștiul meu drag” pot fi văzute și pe site-ul „orașul.ro”. Ultima întrebare pentru îndrăgostitul de București a fost puțin neașteptată. Dacă orașul ar fi o femeie frumoasă, ce i-ar spune Andrei Bîrsan? Răspunsul a fost pe măsura întrebării. „Mă bucur că mă trezesc cu tine zi de zi.” (Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI