2025-04-03



















Arhiva :
Tabăra medievală – o alternativă la societatea de consum
(2010-06-27)
Ultima actualizare: 2010-07-02 14:03 EET
Tabara medievala Se poate trăi și altfel. Fără calculator sau televizor și fără supermarketuri. Fără stăzi aglomerate și poluate, într-un loc în inima munților, un loc în care zgomotul claxoanelor e înlocuit de imaginea flamurilor medievale, de foșnetul copacilor, de voie bună și de spiritul drept. Asta încearcă fundația Medieval Praxis să le demonstreze copiilor între 5 și 14 ani, care se înscriu în tabăra medievală. Laurențiu Constantin, inițiatorul acestei tabere, aflată la a doua ediție, ne oferă amănunte:

“Este un demers în primul rând educațional și într-o bună măsură spiritual. Considerăm această tabără o alternativă la urâțenia și la lipsa de repere a vremurilor pe care le trăim. Tabăra durează din iunie până în august. Condițiile de cazare și masă sunt cele obișnuite pentru o facilitate turistică de 4 stele. Spațiul acestei pensiuni este pe culoarul Rucăr-Bran pe un platou montan încântător. Probabil că într-un astfel de loc au apărut versurile pe un picior de plai pe o gură de rai. Este undeva la granița dintre Țara Românească și Transilvania. Noi închiriem spațiul respectiv și îl transformăm într-un spațiu medieval, prin steaguri, decoruri, ateliere.”


În tabăra medievală, aspiranții la titlul de cavaleri și tinerele domnițe poartă costume corespunzătoare perioadei medievale, în care se transpun cu ușurință, fiind atât de familiară vârstei lor din cărțile de povești. În această ediție a taberei funcționează cinci ateliere: pictură și heraldică medievală, tir cu arcul, spadă, realizare a hârtiei, teatru și improvizație medievală. Tabăra durează șase zile, un timp destul de scurt pentru a pătrunde în profunzimile spiritului epocii, dar, spune Laurențiu Constantin, în șase zile te poți îndrăgosti, ceea ce spun eu că e mult mai important decât să afli:

„Când te îndrăgostești se cheamă că te-ai așezat la începutul unui drum care îți poate schimba destinul. Încercăm să le insuflăm copiilor spiritul cavalerismului medieval. Asta înseamnă să fii bun, să faci bine și să eviți răul. Să fii altruist și generos. Principiile cavalerismului medieval sunt și principiile esențiale ale creștinismului. Dacă acești copii se întorc în școlile lor, la familiile lor și merg pe o direcție pe care încercăm să le-o imprimăm la această vârstă, când copiii sunt ca plastilina, considerăm că ne-am îndeplinit scopul.”


Ce spun copiii când se întorc din această tabără? Ce înțeleg ei despre cavalerism? Aflăm din cartea de oaspeți a taberei:

„În următoarele cuvinte voi explica ceea ce cred eu că înseamnă a fi un cavaler adevărat:
Dacă esti un cavaler adevărat ai încredere în cel de lângă tine, dar pe deasupra îl respecți și încerci să îți îndeplinești promisiunile. „ Dacă vrei să fii un cavaler trebuie mai întâi să fii om”
crede Sandro la 13 ani.


Ce spun fetele?

"Cavalerii știau să se lupte cu sabia și să tragă cu arcul, iar cu acestea învingeau (sau mureau) în războaie. Cavalerii respectau domnițele și oamenii de rând, pe care îi apărau în războaie. Era o rușine ca ei să fie dezonorați în luptă.” Spune Lara, la 10 ani.


“În această tabără am învățat că un cavaler nu înseamnă să fii neapărat cel mai bun, cel mai viteaz și cel mai puternic dintre toți. Un cavaler este o persoană nobilă care îi respectă pe oamenii din jur și îi apără pe cei slabi. ..... Chiar dacă sunt fată îmi plac mult mai mult cavalerii decât domnițele deoarece cavalerii aproape în fiecare zi aveau parte de acțiune pe când domnițele, mai ales prințesele, stăteau în patul lor împodobit cu aur și diamante și se pieptănau cu un piaptăn din cristal sau vorbeau la telefonul medieval ...”
crede Sânziana, de 10 ani.


Epoca medievală, transpusă în contemporaneitate, oferă, deci, o altă perspectivă asupra valorilor și a relațiilor între oameni. Dar, ce șanse au aceste perspective să le fie utile copiilor din ziua de astăzi? Laurențiu Constantin spune că nu și-a propus o revoluție:

“Noi glumim adesea spunând că încă nu am renunțat la visul de a schimba fața lumii în bine. Nu ne propunem o revoluție ci să sădim semințe. Ce se întâmplă cu semințele pe care le sădim nu putem controla. Principiile cavalerismului nu sunt decât principii morale esențiale turnate într-o formă adecvată epocii istorice. În fiecare epocă au existat maniere de punere în practică a acestor principii. Nu e nimic nou sub soare. Avem de ales între a coborî standardele pentru a fi precum majoritatea sau a le păstra. Dar e o falsă majoritate, eu nu cred că suntem o națiune de maneliști. Cred doar că maneliștii, oamenii care au un anume fel de evoluție socială, de comportament, cei ce sunt mereu gata să se muleze după șmecheriile imediate ce le aduc beneficii, sunt doar mai vocali și eventual mai obraznici. Eu refuz să cred că orașul acesta care are peste 2 milioane de locuitori și în care pe vremuri se dădea șpagă pentru a obține un roman de Marin Preda s-a aplatizat cu totul.”


Problema, spune Laurențiu Constantin, este într-o mare măsură a celor care organizează acest tip de evenimente, care nu au mereu abilitatea de a se face destul de cunoscuți sau forța financiară de a ajunge la public, care, însă, există. Tabăra Medievală este pentru copii o experiență memorabilă. Și aceasta este cea mai bună dovadă în sprijinul afirmațiilor de mai sus.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI