Sfârșit de ianuarie, 2013. Este puțin trecut de ora 17 și stația de metrou Pipera începe să se aglomereze. Pe aici trec în fiecare zi câteva mii de oameni spre clădirile din București ale unor companiil multinaționale. Dar cei care se adună acum pe pasarela ce duce spre peron nu par să fie corporatiști. Sunt tineri, sunt veseli, au megafoane și pancarte cu mesaje optimiste. Unii dintre ei derulează un covor roșu la capătul treptelor ce coboară la metrou. E clar că au un plan, pentru că niciunul dintre angajații companiei de transport subteran nu pare să fie luat prin surprindere. Suntem pe cale să asistăm la o întâmplare mai puțin obișnuită. Pregătirile se fac sub coordonarea lui Andrei Tudose de la Delivering Life, un ONG ce-și propune să le amintească oamenilor că trebuie să mai și zâmbească: “Ca de obicei întrerupem oamenii din momentele de rutină, de când pleacă de la birou până intră în metrou, pentru a-i face să se simtă bine, să conștientizeze că sunt și ei oameni și că pot fi iubiți și apreciați pentru simplul motiv că există.”
Ca să mă asigur că am înțeles bine scopul agitației de dinainte de ora de vârf, iau deoparte o tânără voluntară și o întreb ce face aici: „Am venit să împart bucurie. Eu sunt un om vesel. Nu îmi place când merg în metrou și văd tot felul de oameni obosiți, care, după o zi de muncă, nu mai vor decât să se ducă la ei acasă. Împreună cu colegii mei vom sta pe scări și îi vom aplauda pe oameni și vom încerca să îi binedispunem, să le arătăm că există și oameni fericiți, să-i molipsim cu bucuria noastră. E molipsitoare veselia, toată lumea o să zâmbească.”
Apar camerele de televiziune, fotografii, atmosfera este de Gala Oscar deși contextul nu are nimic de a face cu filmul. Ca prin magie, stația de metrou se transformă în punct de întâmpinare al unor celebrități. „Te iubim”, „Ești eroul nostru”, „Ne place de tine!” „Zâmbește, ce naiba!”. Asta scrie pe pancarte. Acum suntem gata... nu mai trebuie decât să vină corporatiștii. Când în sfârșit încep să coboare scările, din difuzoare izbucnesc aplauze și urale. La început sunt mirați, se feresc să calce pe covorul roșu, sar peste el sau îl ocolesc, sunt câțiva care se prefac că nu-l văd și calcă pur și simplu fără să-l privească, unii se grăbesc, alții se încruntă, câțiva zâmbesc, se opresc și vorbesc cu reporterii TV, se lasă fotografiați, câțiva înjură... Cu un microfon de carton în mână, Andrei Tudose face pe reporterul: "Cum vă simțiți?" "Obosit un pic după serviciu, dar îmi place atmosfera asta degajată" "Vă simțiți mai bine decât vă simțeați în momentul în care ați intrat?" "Da." "Perfect, ăsta este scopul."
Florentina Ciobanu nu se oprește, nu vrea să intre în joc, trece mai departe la brațul unei prietene. A fost mai puțin încântată de acțiune, spune că i se pare că se face mult zgomot pentru nimic: „Probabil că în mintea lor a fost o idee originală. Mie nu mi s-a părut foarte originală, cred că e copiată de afară. Eu nu prea am încredere în chestiile astea, mi se par așa, niște evenimente inventate de ong-uri, ca apoi să aibă activitate și să ia bani europeni pentru alte activități... Sunt cam suspicioasă de obicei.”
L-am întrebat pe Andrei Tudose cine a sponsorizat evenimentul, cine a suportat costurile: „Nu există costuri. Sau, dacă există, sunt costuri minore. Pe care le-am suportat noi ca echipă: baterii, 2 metri pătrați de covor roșu, pancarte... Oamenii ni se alătură pentru că sunt inspirați de ce facem, pentru că se simt bine și vin să ofere ceva altora.”
În ciuda suspiciunilor, întâmplarea face ceva vâlvă, se vorbește despre seara aceea când la metrou oamenii din corporații au dat autografe și le-au mulțumit părinților și profesorilor lor că i-au ajutat să ajungă acolo unde sunt. Apoi au plecat spre casă, puțin mai veseli decât intraseră la metrou cu doar trei minute în urmă.
Asemenea mici evenimente, gândite să întrerupă rutinele oamenilor-rotițe ale economiei de piață, sunt bune pretexte pentru cei implicați dar și pentru privitori să se gândească la ce e în spatele momentului. Andrei Tudose mi-a spus că, din punctul lui de vedere, a fost un experiment reușit: „Lumea a intrat în jocul nostru. Corporatiștii au intrat în jocul nostru, au semnat, au râs, au ridicat mâinile spre noi. Eu cred că viața în sine este un cadou și o tratez ca atare. Caut acele lucruri care mă fac pe mine să mă simt bine și cu ajutorul cărora pot influența viața celor din jurul meu. Am observat că eu însumi sunt prins într-o serie de lucruri de făcut și că trec zile, săptămâni, luni, ani... Apoi am primit o invitație la întâlnirea de 20 de ani de la terminarea liceului și mi-am zis, Doamne, ce-a trecut timpul. Cred că e esențial să fii cât mai prezent, să trăiești momentul ăsta, de acum. Așa a apărut ideea.”
Următoarea întâlnire cu cei de la Delivering life: pe 26 februarie, dar la aeroport. Sau într-un mall aglomerat. Sau poate în altă parte. Oriunde vă așteptați mai puțin. Vor răsări de după niște coloane, cu pancarte și megafoane și vor face tot ce le stă în putință să vă smulgă un zâmbet. Zâmbiți, ce naiba! (Andreea Demirgian)
|