Există un poet contemporan ce-și lasă ciornele la vedere pe un site pe unde trec 20 de mii de persoane lunar. Își spune Iv cel Naiv, pentru că asta îl caracterizează cel mai bine. Naivitatea. Și pentru că trebuia să-i dea un nume naivității, și-a spus Iv. Poezia lui a început cu bilețele pe frigider sau vorbe de amor trimise prin sms “iubitei de atunci” care l-a sfătuit să o scoată în lume. Pe dânsa, pe Poezie. Iv spune că la început nu a vrut. “Ea mi-a zis că-s foarte frumoase lucrurile astea și că merită împărtășite altor oameni. Am fost destul de sceptic, am spus că-s lucruri care țin de intimitatea unui cuplu și nu eram foarte încrezător că ar fi mulți oameni interesați de ce îi spun eu, ei. Dar la insistențele ei am făcut un blog.”
La început au fost opt sau zece cititori, apoi din ce în ce mai mulți au venit să citească sms-urile omului ce duce în spate un dram de naivitate. Gândurile pe care autorul le plimba prin lume de ani de zile sau poate de numai cinci minute, gândurile cu miez sau cu subînțeles, micile flirturi și adevărurile lui mascate în glume, ideile pe care le tot dospea înlăuntru au prins la public. Și cum să nu prindă, când ce a vrut să spună poetul e transparent ca dantela unui negligé lăsat deloc întâmplător pe vreo margine de fotoliu, în văzul unui oaspete care știm pentru ce a trecut pragul budoarului... Să-l ascultăm pe Iv, declamând una din poeziile sale.
„Am o nevoie acută de a nu te cunoaște/Nu vreau să știu ce muzică asculți/nu vreau să aflu ce liceu ai făcut/Nu vreau să-mi spui cum te cheamă?nu vreau să aud cum îmi umpli plapuma cu respirația ta/nici să înțeleg divergențele sânilor tăi/nici neuniforma arcuire a sprâncenelor./Nu-mi face cu ochiul, te rog/aș putea înțelege totul despre tine/nu te demachia, nu-ți desface părul/nu-mi arăta pistrui de pe umăr/nu te gâdila, nu roși, nu fi caldă și moale/nu-mi adormi în poală/nu vreau să știu cum dormi/vreau să mă pot îndrăgosti de tine și mâine”.
Spune că nici nu știe dacă e poet sau nu, a fentat cumva critica de specialitate, deși știe că ei, criticii, sunt cei ce validează valoarea operei. A ars etapa asta și s-a aruncat direct în mare, între colții cititorilor, cu care astăzi se joacă frumos.
“Nu sunt un tehnician al poeziei, nici nu știu dacă sunt poet de fapt. Sunt un om care observă lucruri la alți oameni, le trece prin filtrul lui, prin sensibilitatea lui și le dă înapoi oamenilor. Ăsta e motivul pentru care oamenii se bucură și se recunosc și reverberează, vibrează la ce scriu eu pentru că tot ce fac vine de fapt de la ei. De multe ori oamenii găsesc versurile mele surprinzătoare, finalurile poeziilor sau ce se întâmplă în versul următor îi uimește pe oameni.”
Oana Velant este editorul ce a pariat pe Iv. A scos două volume ilustrate superb de Valentin Petridean, prietenul și partenerul de echipă al lui Iv. Cele două mii de exemplare din “Versez”, prima carte a poetului invizibil, s-au topit mai iute decât anticipase editura. Tirajul pentru “Uibesc” – recent lansat în decembrie e și el gata să dispară din librării. De unde curajul acesta de a publica rândurile unui personaj fictiv? Oana spune că a fost o alegere mai degrabă emoțională:
“L-am întlnit pe Facebook pur și simplu, ne-a plăcut foarte mult cum scrie și stilul lui vesel, optimist, glumeț. Ni s-a părut o voce aparte în poezia românească contemporană. Eu personal nu știu pe nimeni altcineva care să scrie în felul acesta și care să reușească să strângă în jurul lui o comunitate întreagă, care să aibă atât de mulți fani și să se bucure de ceea ce scrie. Pur și simplu are o calitate incredibilă: reușește să-i adune pe acești oameni și să-i facă mai fericiți în fiecare zi. Pentru critica românească Iv cel Naiv e o voce ciudată. Suntem obișnuiți cu poezia care vine din tragedie, din probleme, din tristețe, din melancolie. Iv vine dintr-o zonă mai luminoasă. Mulți critici nu știu unde să-l introducă.”
E drept, pe Iv îl cunoaște aproape toată lumea. Femeile spun că Iv este doza lor zilnică de naivitate. „De Iv cel Naiv am auzit prima oara anul trecut de la o prietenă care îmi spunea fericită că a descoperit în sfârșit un poet contemporan care îi place. Acum am și o poezie preferată de la Iv, “Înainte de culcare”. Cartea cea nouă nu am apucat încă să o cumpăr dar cu siguranță e pe lista mea.” Bărbații spun că n-au cum să scape de el. “Iv cel Naiv... Da, soția mea îmi arată în fiecare zi poezii de-ale lui. Site-ul e foarte bun ca sursă de inspirație pentru inginerii în ale exprimării.”
Ai zice că, după trei ani de la lansare, e gata să se bucure de roadele notorietății. Dar Iv nu se arată nici măcar la lansările sale fabuloase, cu brioșe cu răvașe și decoruri anume concepute. „Nu-s pentru mine serile alea”, spune poetul invizibil, „sunt pentru public. Îl trimit pe Vali” Vali Petridean spune că la prima lansare n-a realizat ce amploare luase deja fenomenul Iv cel naiv, dar s-a simțit deținătorul unui mare secret. „Am conștientizat faptul că parcă îl cunosc pe Zorro. Eram singurul care știa și putea să-și dea seama cât de mult se înșelau oamenii care vorbeau despre Iv și cât de multă dreptate aveau. Ei vorbeau de personalitatea Iv on line și bănuiesc că ei o receptează pe bunul lor plac și și-l imaginează exact cum vor ei și aveau dreptate.”
De ce nu vine Iv, de ce nu își dezvăluie identitatea, de ce nu dă autografe pe umerii dezgoliți ai admiratoarelor? „Unul din motivele pentru care nu vreau să public sub numele real și aș vrea să rămân în continuare un personaj fictiv e exact fuga asta a mea de celebritate. Mi se pare că celebritatea vine la pachet cu lucruri bune, dar cu foarte multe lucruri rele, urâte și deformează oamenii. Nu vreau să fiu deformat, eu vreau să rămân la fel. Îi îndemn pe oameni să citească în continuare ce fac eu, să se întrebe foarte puțin cine sunt eu și să se bucure de ce fac. Opera contează și nu autorul, cum zicea Maiorescu și cred foarte tare în asta.”
Ivcelnaiv.ro e site-ul unde vă puteți abona la o doză zilnică de poezie ce nu-și trage seva din tragedii și din dureri ori din deziluzii. Abonați-vă și veți primi și voi o scrisorică al cărei subiect e “Mă bucur că te-ai abonat”, și-n care scrie: “O să vezi, o să fie bine/ că te-ai abonat la mine”.
(Andreea Demirgian)
|