2025-04-03



















Arhiva :
Livada de fotografii
(2010-06-20)
Ultima actualizare: 2010-06-25 13:33 EET
Livada de fotografii Cum ar fi dacă ne-am urca azi într-un taxi în capitala României și l-am ruga pe șofer să ne ducă la Predoleanu? Ne-ar înțelege oare că vrem să mergem la magazinul de fierărie de la Obor? Cum ar fi dacă i-am da întâlnire unei tinere la intrare pe Ulița Mare? Am găsi-o oare la capătul Lipscaniului? Ce ar zice un om de afaceri dacă i-am propune o întâlnire la restaurant în București lângă Gara Târgoviște?


Ar zâmbi oare cu înțeles știind că ne referim la Gara de Nord? Ne drămuim zilnic timpul între birou, familie, prieteni, școli, Mall-uri, hipermarketuri, restaurante și câteodată reușim chiar să furăm un pic de timp pentru un teatru sau o expoziție de pictură. In rest nu mai avem timp de nimic. Nu mai avem timp să ne gândim că în drumurile noastre zilnice prin oraș călcăm pe pământuri pline de istorie. Merită să descoperim pentru noi toți și pentru copiii noștri farmecul locului, oamenii și tradițiile care l-au construit, care i-au definit spiritul și care într-un fel sau altul interferează zilnic cu prezentul nostru. Vrem să spunem împreună povestea orașului nostru, așa cum îl iubim, așa cum îl trăim în fiecare zi, așa cum ni se schimbă sub priviri! Să o spunem pentru noi, pentru copiii noștri, pentru cei care trec grăbiți prin oraș sau pentru cei care vin să-l viziteze pe îndelete.”


Acesta este Motto-ul Asociației “Bucureștiul meu drag”, condusă de Andrei Bîrsan. Fotograf și iubitor de București, Andrei vrea să păstreze ceva din sufletul orașului în care s-a născut. “Îmi plac mahalalele Bucureștiului, cele cu case mici și vecini binevoitori care la sărbători fac schimb de dulciuri și mâncare. Îmi aduc aminte cu plăcere de mirosul de lemne arse în sobă. Când au băgat gaze la bunică-mea, iarna mirosea a mere și coji de portocale.” - spunea el într-un interviu mai vechi. L-am întrebat ce anume îi mai place în aglomerarea urbană numită azi București:

„Atmosfera, zbuciumul orașului, contrastul dintre vechi și nou, dintre murdar și curat. Aici m-am născut, aici trăiesc, e casa mea și chiar dacă are și părți negative, trebuie să ții la orașul ăsta pentru că doar așa te simți bine, iubindu-ți casa.”


Andrei Birsan și Muzeul Municipiului București au organizat mai multe expoziții de fotografie în cadrul cărora se făceau paralele între orașul vechi, din anii ’40 - ’50 și cel din zilele noastre. Andrei a observat un amănunt demn de subliniat: imaginile peste care au trecut anii surprind arhitectura orașului și nu sufletul lui:

"Căutând fotografii vechi din acele perioade, am găsit foarte puține imagini care să reflecte atmosfera acelor ani. Nu avem nevoie numai de fotografii cu clădiri, ci și de fotografii cu copii, de exemplu. Noi încercăm să păstrăm atmosfera, chiar și Motto-ul asociației noastre este “Trăiește clipa, păstrează clipa”.


Pentru a păstra clipa, Asociația “Bucureștiul meu drag” i-a invitat pe orășeni să-și fotografieze orașul așa cum este el în 2010. Scopul? O bucățică de nemurire:

“Vrem să fie un fel de frescă a orașului actual, la realizarea căreia să participe cât mai mulți bucureșteni. Aceste fotografii expuse până pe 11 iunie la stația de metrou Piața Unirii 1, vor intra în arhiva Muzeului Municipiului București. Pentru noi e o mândrie să ne regăsim în arhiva orașului, astfel încât peste ani și ani de zile, poate copiii noștri și copiii copiilor noștri se vor bucura de imaginile Bucureștiului în 2010 făcute de noi. Vrem imagini de toată ziua, chiar și viața noastră, întâlnirile cu prietenii la restaurant, la o librărie, la serviciu. Vrem să redăm cât mai fidel viața actuală, chiar și criza, grevele care sunt acum, reducerile de prețuri și etichetele pe care scrie “preț de criză”. Vrem o frescă a zilelor noastre. Avem trei urne unde pot fi depuse aceste imagini sau pot fi trimise în format electronic. Noi le tipărim și le expunem. Aceste fotografii costă 80 de bani bucata. Cumva, cineva de la asociație se va întâlni cu cei ce trimit fotografiile și va recupera costurile. Mergem pe încredere, cei cărora ne adresăm sunt altfel de oameni, țin la București, țin la imaginea lor, se bucură că vor fi expuși, sunt oameni de încredere.”


Andrei Bîrsan speră să adune cel puțin 3000 de imagini într-o expoziție numită Livada de fotografii. După expunerea de pe stâlpii metroului, va exista un album pe internet, pe site-ul asociației, orasul.ro și cine știe, poate în viitor, în colaborare cu muzeul Municipiului București va apărea și un album tipărit. Cât la sută din visul fotografului bucureștean s-a împlinit, veți afla la Radio România Internațional, într-o altă ediție a rubricii România la ea acasă.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI