Ce cosmetice punem pe piele este o chestiune de alegere, la fel ca și alimentația, modul de a ne petrece timpul liber sau cărțile pe care le citim. În ceea ce privește cosmeticele, alegerea se limita, până nu demult, la produse pe bază de compuși chimici de sinteză. Mihaela Isac este inginer chimist, absolvent al Politehnicii din București. După ce a terminat facultatea a aplicat la un master de chimie terapeutică în cadrul Universității București la facultatea de chimie. Citise multe etichete de pe ambalajele cosmeticelor, în căutarea unor produse fără adăugiri sintetice, dar a ajuns la concluzia că singura variantă de a avea cu adevărat un produs natural a fost să le prepare ea însăși.
Așa au apărut Mnosmeticele – un cuvânt inventat special pentru a denumi cosmeticele Mihaelei Isac. „Am fost mulțumită de rezultate, mi-am dat seama că am un talent în a prepara aceste produse, în plus, îmi făcea și plăcere acest lucru. Cineva mi-a recunoscut talentul și dorința de a le crea, m-a încurajat și m-a susținut să încep să valorific acest talent și această dorință și astfel am început să prepar aceste produse cosmetice vegetale și pt alți oameni. Toți avem un talent în care ne regăsim, talent pe care îl putem valorifica oferind și altora din darurile cu care am fost înzestrați.
Paradoxul care nu încetează să o uimească pe Mihaela este că mulți oameni urmează diverse diete de detoxifiere, și apoi folosesc produse cosmetice ce conțin substanțe de sinteză. Toți aceia care sunt preocupați de sănătatea lor ar trebui să știe că substanțele din cosmeticele pe care le folosesc sunt absorbite de organism, prin piele. De multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor și ale produselor de îngrijire corporală sunt toxice și au efecte nefavorabile asupra sănătății noastre, spune ea. „Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Este un înveliș viu, care respiră și are o mare capacitate de absorbție. Pielea practic absoarbe produsele aplicate pe suprafața ei. Dacă acestea conțin ingrediente benefice, efectele folosirii lor vor fi benefice. Dar dacă aceste produse conțin substanțe chimice toxice, acestea au efecte adverse atât asupra pielii, cât și asupra organelor interne ale corpului nostru. În special efectele cumulative, care apar după mulți ani de folosire a unui produs.
Produsele pentru igienă și frumusețe nu sunt încă percepute ca având legătură directă cu starea noastră de sănătate. Acestea sunt considerate drept produse pe care le folosim doar extern. Nu realizăm că prin piele subtanțele ajung în organism. În special femeile absorb anual cantități semnificative de substanțe toxice prin intermediul produselor cosmetice uzuale, ne-a spus Mihaela Isac. „Rutina zilnică a femeilor implică folosirea demachiantului, a cremei de față, a produselor de machiaj și a altor produse pentru igienă, multe dintre acestea conținând componente nocive. Există o întreagă listă de substanțe periculoase prezente în cosmeticele uzuale: parabeni, aluminiul care intră în compoziția deodorantelor și antiperspirantelor, hidrocarburi aromatice din petrol sau alte produse derivate din petrol (vaselină sau parafină), plumbul se regăsește în rujuri. Sunt multe alte substanțe nocive. O alternativă la ceea ce se găsește în mod curent în comerț ar fi cosmeticele preparate handmade.”
Am întrebat-o dacă e complicat să prepari cosmetice, atunci când înțelegi care sunt efectele ingredientelor. „Nu este atât de complicat. Eu mă gândesc mai întâi ce vreau să prepar. Să spunem că vreau să prepar un ulei tip mască pentru păr și scalp. Încep să citesc despre ingrediente, le caut pe cele care mi-ar folosi pentru a prepara produsul respectiv, le selectez exact pentru scopul pe care îl doresc. Gândesc rețeta, în ce proporții și în ce cantități ar trebui să pun ingredientele, prepar produsul pentru mine, îl testez o vreme, apoi îmbunătățesc rețeta dacă este cazul.”
Mihaela Isac nu se limitează la a produce creme, uleiuri și balsamuri. Ea face și parfumuri pe care le numește esențe tămăduitoare olfactive. “Parfumurile mele nu sunt utile ca dezodorizante de zi. Destinația lor este de a amplifica trăirile psihoemoționale prezentate în descrierea lor – fiecare parfum este însoțit de o descriere a lui. Pentru aceasta, ele pot fi aplicate înainte de culcare sau chiar în timpul zilei, dacă persoana respectivă dorește să trăiască o anumită stare. Aplicarea se poate face pe septul dintre cele două nări (pentru a simți cât mai mult aroma) și pe unul sau mai mulți centri de forță (de exemplu, în mijlocul frunții și în mijlocul pieptului sau în mijlocul gâtului sau la două degete sub ombilic sau la două degete deasupra simfizei pubiene). Sau se pot mirosi direct din sticluță.”
Mai mult decât să producă și să comercializeze mnosmetice, Mihaela pledează pentru educarea consumatorilor „Oamenii ar trebui să fie mai conștienți de ceea ce folosesc și de ceea ce pun pe piele și ar trebui să se uite dincolo de aparențe, dincolo de reclamele de la TV, dincolo de etichete și de ambalaje, ar trebui să vadă și conținutul produsului. Toate denumirile de ingrediente pe care nu le recunoașteți nu sunt naturale.”
Toate ingredientele folosite la ora actuală (esențele aromate, uleiurile esențiale) au fost inițial folosite cu scop tămăduitor, spune Mihaela. Egiptenii antici au fost primii care au folosit produse aromate pentru scop pur cosmetic. Mihaela și-a propus să repună componenta sănătoasă a cremelor și uleiurilor de îngrijire pe primul loc, acolo unde și trebuie să fie.
(Andreea Demirgian)
|