2025-04-03



















Arhiva :
Moș Crăciun & Co. – un roman maraton, demn de Cartea Recordurilor
(2012-12-30)
Ultima actualizare: 2013-01-04 15:00 EET
MOS CRACIUN & CO La mijlocul acestei luni, 53 de scriitori români s-au întâlnit în laboratoarele Facultății de Matematică de la Universitatea București și au scris cel mai rapid roman maraton, intitulat Moș Crăciun & Co. Romanul a fost scris în 9 ore, cinci minute și opt secunde, sub supravegherea atentă a unui arbitru internațional de fotbal care a cronometrat întreg procesul și a reprezentanților de la Guiness Book of Records, fericiți să se afle în România pentru a omologa un record al inteligenței colective.


“Dorim să atragem atenția asupra acestei bresle, a scriitorilor români, a cărei condiție este incomparabil mai grea decât a colegilor din Occident” declara Gabriel H. Decuble, președintele Asociației Culturale Aedificatio, inițiatorul acestui demers inedit. Marius Chivu, unul dintre cei mai cunoscuți critici români, povestește cum s-au desfășurat lucrurile: „A fost un experiment, dar unul cât se poate de plăcut. Literatura este o îndeletnicire privată pe care o face scriitorul în intimitatea camerei lui, numai că literatura poate fi și joc, convenție, poate să-și impună singură niște reguli, niște constrângeri, poate să fie într-adevăr și genul acesta de experiment. Împreună cu scriitorii Florin Iaru, Răzvan Țupa și Gabriel Horațiu Decuble a trebuit să punem la cale subiectul, să dezvoltăm personajele. Am fost un narator omniscient care a supravegheat de deasupra toată această muncă. Romanul va apărea, va fi pe piață în aceste zile, aveam nevoie de o zi ofertantă din punct de vedere narativ, iar ziua aceea este Ajunul Crăciunului, acțiunea romanului se petrece în jumătatea a doua a zilei de 24 decembrie și implică o serie de întâmplări și de momente mai mult sau mai puțin neașteptate în schema pregătirii Crăciunului, unde există foarte mult stres, multă agitație, aglomerație pe străzi. E Ajunul Crăciunului la câteva zile după ce sfârșitul lumii nu a venit.”


La sfârșitul zilei, “Moș Crăciun and Co” a fost paginat și primele zece exemplare au văzut lumina tiparului în doar o jumătate de oră, cu ajutorul Editurii ART. Adela Greceanu este unul dintre cei 53 de autori ce vor fi trecuți pe coperta romanului. Am întrebat-o cum s-a văzut din perspectiva scriitorului această minunată întâmplare: „A fost amuzant, de fapt fiecare a avut de scris foarte puțin, a trebuit să se concentreze pe o anumită scenă, știind câteva detalii dar nu foarte multe, despre personaje și mai puțin despre tot romanul. E până la urmă un joc. Nu trebuie luate lucrurile foarte în serios, dar nici bagatelizate. A fost un efort totuși, un efort colectiv și o întâmplare foarte frumoasă că 53 de autori români au venit la ora 9 punct și au așteptat să primească temele despre care să scrie și în final să iasă un roman, sper, coerent. Am citit câteva fragmente pe internet, care sunau foarte bine, aveau ritm, aveau stil chiar, fără să aibă o amprentă extrem de personală. Nu știu cine le-a scris și probabil că nici n-o să aflu, numele autorilor apar doar pe copertă, nu vom putea identifica ce fragment a scris fiecare.”


Apariția rapidă a romanului a atras rapid un nou record în materie de reacție a criticilor. S-a spus că nu e nevoie de literatură pe repede înainte. “Nu puține sunt cazurile în care scriitorii – intelectualii, în genere – tind să se subestimeze colectiv și să se supraestimeze individual. Este un experiment care își propune să contrazică această tendință și să arate că originalitatea și creativitatea pot surveni și în urma unui efort colectiv, bazat pe solidaritate de grup, nu numai ca rezultat al unui eu singular și ireductibill” declara în avanpremiera evenimentului Laura Albulescu, director editorial al Editurii Art.


L-am rugat pe Marius Chivu să pună deoparte pălăria autorului omniscient și să și-o asume pe cea de critic. L-am întrebat ce valoare literară are cel mai rapid scris roman din lume: „Un roman care are această calitate de a fi fost scris foarte repede nu înseamnă foarte mare lucru în sine. Pe de altă parte, să ne gândim că, deși este cel mai rapid scris roman, implică un narator multiplicat de 53 de ori. Fiecare dintre scriitorii invitați la acest eveniment a avut patru ore la dispoziție să scrie un singur capitol, reprezentând doar câteva pagini. Ceea ce înseamnă un ritm absolut normal,în condițiile în care scriitorului i s-a dat un moment foarte clar conturat, niște personaje foarte bine descrise. Este cel mai rapid scris roman, dar asta nu-l face superficial. Noi ne-am pus foarte bine problema personajelor și acțiunii, ne-am dat toată silința să fie foarte atractiv. Vă garantez că este un roman în care se va râde cu lacrimi, cu momente emoționante, neașteptate, cu schimbări de situație și suntem foarte mulțumiți de ce a ieșit. Altfel nu ar fi avut sens, să nu-l gândim ca pe ceva ce merită să fie citit.”


Moș Crăciun&Co este deja în librării, mărturie inedită a epocii în care sfârșitul lumii programat periodic, întârzie în mod constant. Marius Chivu ne-a spus că în Guiness Book of Records nici măcar nu exista o categorie la care să se înscrie acest record, dar oficialii au fost fericiți să inventeze una. Singurul record literar românesc i-a aparținut până acum poetului Mihai Eminescu pentru “Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste. (Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI