Am putea spune că sărbătorile încep la București cu Târgurile de la Muzeul Țăranului Român, MȚR . De Florii, înainte de Paște și de Sfântul Nicolae, înainte de Crăciun, aproximativ 200 de meșteri din toate zonele țării, vin în capitală cu obiecte tradiționale, pe care le oferă ca alternativă la modernismele ce se găsesc pe toate drumurile. În prima săptămână din decembrie, peste șase mii de vizitatori au intrat în curtea MȚR pentru a-și alege darurile din mulțimea de obiecte de ceramică și lemn sculptat, covoare artizanale, haine și jucării. N-au lipsit turta dulce și ciocolata de casă, pentru care târgul de la MȚR este deja faimos. Simona Hobincu, una dintre organizatoarele acestui târg a spus că bucureștenii sunt foarte interesați de târgul de Moș Nicolae, în special pentru jucăriile și dulciurile altfel pe care le pot dărui copiilor: “La târgul nostru în general vin cam 180 de meșteri, sunt din toate zonele țării, din Bucovina, din Maramureș, din Sud, sunt meșteri foarte cunoscuți care pictează, sculptează, fac diferite obiecte din ceramică. Sunt obiecte făcute de mână, fiecare obiect spune ceva, lucrătura, modul de efectuare a obiectului au ceva aparte. Nu sunt obiecte kitch pe care le văd în fiecare săptămână la alte târguri, sunt obiecte la care meșterii lucrează aproape un an întreg pentru a veni la târgul nostru. A fost un public destul de numeros la acest târg, cam șase mii de vizitatori am avut în trei zile, chiar nu ne așteptam la acest număr, fiind și zilele libere în perioada aceea”
Dacă un vas tradițional pentru sarmale sau o ulcică de lut decorată nu erau chiar pe gustul tuturor, au existat alternative. La Bursa mărfurilor, tot în București, a avut loc la jumătatea lunii decembrie a patra ediție a târgului de cadouri realizate de 35 de designeri români, intitulat Marche de Noel. Dan Pierșinaru este cel care a organizat acest târg încă de la prima sa ediție, în cadrul Institutului Francez din București, fapt datorită căruia a și păstrat acest nume franțuzesc: „Oamenii aleg să vină, poate nu neapărat să facă foarte multe cumpărături, dar e o bucurie să vezi laolaltă atâția designeri români creativi. Dincolo de asta, sentimentul că reușești să găsești un obiect special, unicat și că poți să faci o bucurie unei persoane foarte dragi îți creează acea senzație de mulțumire și de bucurie pe care toți o căutăm atunci când oferim un cadou cuiva. Noi ne diferențiem de alte târguri de Crăciun prin faptul că selecția pentru Marche De Noel este una bazată pe creativitate, inovație și calitate. În cadrul evenimentului nostru nu există lucruri aduse din import. Restul piețelor oferă poate obiecte mai accesibile, dar importate. Am avut un quartet de jazz care a cântat, am oferit vin, s-a creat atmosferă de sărbătoare și pentru mine asta a fost ca o încununare a muncii mele pentru această ediție.”
65 de căsuțe decorate de sărbătoare, un brad de 17 metri, împodobit cu 2.500 de becuri galbene și 600 de lucrări de artă ce formează un puzzle proiectat pe clădirile din jur – aceasta este rețeta pentru Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei, pentru prima oară în proaspăt renovata Piață a Universității. Claudia Popa, director la Centrul de Creație, Artă și Tradiție, povestește despre cum a apărut, pentru prima oară, Bucureștiul, în circuitul internațional al Târgurilor de Crăciun: „Suntem în primul an în această locație din piața Universității, locație pe care o vom folosi de acum în fiecare an. Pentru prima dată suntem Bucharest Christmas Market, un târg de Crăciun ca la carte și oficial intrăm în rândul târgurilor de Craciun Europene. Ne-am înscris în acest an pe un site european dedicat târgurilor de Crăciun unde Bucureștiul nu exista până acum. Acum există, avem acolo foarte multe fotografii frumoase și informații despre acest târg. Am intrat în legătură cu administratorii acestui site, au fost încântați să ne audă în sfârșit, să aibă vești de la București. Târgurile de Crăciun în Europa sunt și turistice, lumea se duce în mod special pentru aceste târguri de Crăciun. E important să fim și noi, iar cei din Europa să vină să ne vadă la noi acasă, în București. Sperăm ca, în anii viitori, să fim din ce în ce mai vizibili pe acest site. Sunt țări care au tradiție în organizarea târgurilor de Crăciun, tradiție de câteva sute de ani. Încercăm și noi să recuperăm și să îi ajungem din urmă și poate cine știe, și aceste târguri din România vor deveni obiective turistice demne de vizitat.”
Podoabe pentru brad, obiecte de artizanat dar și produse specifice mesei de Crăciun, mici daruri pentru copii, bijuterii și gadget-uri... Toate sunt de găsit la una dintre căsuțele de lemn din târg. În plus, vin fiert și plăcinte codrenești „ca la mama acasă”, și nelipsitul moș ce așteaptă copiii într-un loc special amenajat: căsuța lui Moș Crăciun. Târgul este colindat mai mult de mame și de copii, mamele în calitate de spiriduși neoficiali ai Moșului, copiii, admiratori ai luminițelor și, la rândul lor, în poziția de a face daruri pentru cei mai puțin norocoși. Claudia Popa: „Noi avem o campanie sub sloganul „Dăruiește, fii mai bun, și tu poți fi Moș Crăciun”, am început pe 5 și până pe 25 decembrie, vizitatorii sunt invitați să doneze jucării și cărți pentru copiii mai puțin norocoși. Deja s-au strâns destul de multe și le vom dona centrelor de plasament. De Crăciun putem să-i ajutăm și pe ceilalți.”
Am întrebat câteva mame ce părere au despre târgurile de anul acesta: „Sunt foarte faine. Am văzut niște poze pe facebook și am tot încercat să-mi fac timp și până la urmă am reușit și mi se pare foarte, foarte frumos.”
Un alt „spiriduș” al Moșului ne-a spus: „Îmi plac foarte mult, mi-am dorit foarte mult să vin cu cel mic să-i arăt și să petrecem puțin timp în atmosfera aceasta și sunt foarte fericită că am reușit. Am găsit o groază de lucruri, mici, drăguțe, el e foarte încântat, am tot luat diverse, că nu m-am putut abține.”
Cumpărăturile sunt cam pe ultima sută de metri, deși târgurile încă sunt deschise. Se apropie, cu pași mari, noaptea magică. Vă salutăm dintr-un București luminat de 2,7 milioane de beculețe! Crăciun fericit!
(Andreea Demirgian)
|