2025-04-03



















Arhiva :
Noaptea muzeelor
(2010-05-23)
Ultima actualizare: 2010-05-28 14:34 EET
Noaptea muzeelor deschise Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și aflat deja la a șasea ediție. Evenimentul a fost patronat și anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei și, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopții Muzeelor în anul 2009. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, care a avut loc pe 18 mai. Peste treizeci de muzee din toată România și-au ținut porțile deschise la sfârșitul săptămânii trecute, în ciuda vremii neprietenoase.


Muzeul Național "George Enescu", Muzeul de Geologie și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București au estimat cei mai mulți vizitatori, peste 10.000 fiecare, care le-au trecut pragul sâmbătă spre duminică la Noaptea Muzeelor. Bucureștenii au preferat concertele de muzică veche și clasică de la Muzeul Enescu, spectacolele de teatru, dar și de folclor și coregrafie, prezentarea unor uniforme și manevre militare, găzduite de MNIR, dar și vizitarea Tezaurului pe care îl adăpostește și au fost atrași cu succes la Muzeul de Geologie de concertele susținute de Alina Sorescu și Andreea de la Amadeus, urmărite cu încântare de o mulțime strânsă pe peluza udă din fața clădirii.


La Muzeul Național de Artă a României (MNAR), care și-a primit vizitatorii după căderea serii, cu spectacolul "Statuile", prezentat de Teatrul Masca în curtea Palatului Regal, 9 mii de persoane au intrat pentru a viziona gratuit Galeria de Artă Europeană și Galeria de Artă Românească. Angelica Iacob, reprezentanta MNAR ne povestește cum s-a văzut Noaptea Muzeelor din curtea Palatului Regal de pe Calea Victoriei:

"La această ediție a Nopții Muzeelor ne-am bucurat foarte mult de faptul că, în ciuda vremii nefavorabile, vizitatorii au fost foarte deschiși și au venit în număr mare, am avut nouă mii de intrări în cele două galerii permanente, cea de artă europeană și cea de artă națională. Publicul a apreciat chiar expunerea, este o sărbătoare a muzeelor care oferă oportunitatea de a vizita, la ore mai ieșite din comun, muzeele și atmosfera este cu totul alta. De fiecare dată, încercăm să oferim și altceva publicului pentru această ediție statuile vivante ale Teatrului Masca au performat în curte printre statuile muzeului și vizitatorii care au fost de față le-au apreciat foarte mult, mai ales că se puteau plimba printre actori. De asemenea, de succes au fost și colțurile interactive. Vizitatorii au fost invitați să se imortalizeze artistic, dând viață unor personaje din două tablouri expuse în galerii. Au putut deveni astfel personaje din secolul al 19-lea din Moldova, ba chiar s-au putut îmbrăca într-un caftan de secol 16."


MNAR a fost unul dintre cele mai căutate muzee din București. Am întrebat-o pe Angelica Iacob ce anume îi atrage pe vizitatori în număr atât de mare într-un interval redus de timp:

"La un astfel de eveniment vin aproximativ 10 % din vizitatorii pe întreg anul. Chiar este un eveniment de mare impact și suntem convinși că publicul apreciază. Sunt foarte multe muzee care au program nocturn în întreaga Europă și numai acest lucru este cumva suficient să convingă vizitatorii să pornească la drum. Fiind și sâmbătă, evenimentul se adresează în special unei categorii de tineri între 18 și 35 de ani. Aceștia vin și vizitează în grup și atunci chiar și dacă se așteaptă - pentru că sunt momente în care se face coadă la intrare, așteptarea nu e percepută într-un mod neplăcut, pentru că pot schimba impresii. Am avut și muzică și se vede efectul. De aceea ne și străduim de fiecare dată să oferim și altceva pe lângă expunerea propriuzisă, să valorificăm cât mai mult curtea intrările să cerem părerea vizitatorilor care anul acesta au avut ocazia să lase un semn pe niște panouri de mai mari dimensiuni, au scris în cartea de impresii. Faptul că vizitatorii apreciază expunerea este foarte important pentru noi"


Același număr de vizitatori a fost estimat și de Muzeul Național de Artă Contemporană, care și-a invitat publicul la patru expoziții pe care le prezintă în această perioadă, dar și la obișnuita petrecere organizată cu ocazia Nopții Muzeelor pe terasa de la Palatul Parlamentului unde își are sediul. Reprezentanții Muzeului Municipiului au estimat că au avut 8 mii de vizitatori la noaptea albă, iar duminică dimineață au mai venit circa 1.000 de persoane să vadă automobilele de epocă expuse în curtea Palatului Șuțu.


La Muzeul Literaturii, care a găzduit concerte, un recital de poezie, dar și proiecția filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", în prezența echipei, au fost împărțite circa 3.000 de bilete. Muzeul Satului, care din motive de securitate a patrimoniului său, nu permite accesul în timpul nopții, și-a invitat publicul la un târg al olarilor și la spectacole de folclor, în timpul zilei de sâmbătă.


La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, ghizii i-au așteptat pe vizitatori îmbrăcați în haine speciale: costume de daci, uniforme romane sau medievale și personaje istorice, care au transformat noaptea în muzeu într-o adevărată călătorie prin istoria vie. De asemenea, nouă "muze" au dansat, sâmbătă seară, în jurul Turnului cu Ceas din Sighișoara, alături de poeți, comedianți, astrologi și dansatori. Dansuri, teatru, expoziții tematice, muzică și poezie i-au încântat pe cei strânși în piața din fața Turnului cu ceas, iluminat feeric special pentru a marca momentul. Fanfara orașului a mărșăluit pe străzi până în fața primăriei, unde alaiul a fost întâmpinat de primarul Sighișoarei.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI