2025-04-03



















Arhiva :
Îngerii și Trei Parale
(2012-12-16)
Ultima actualizare: 2012-12-21 10:53 EET
Trei parale Despre Beatrice și Florin Iordan am auzit mai întâi din poveștile cunoscuților care frecventau festivalurile de muzică veche ce se organizează cu precădere în Transilvania. Ei sunt membri ai unei formații intitulate Trei Parale, o formație ce cântă muzica ce putea fi auzită în orașe, în târguri, la curțile boierești sau în mahalalele mai răsărite în urmă cu 100-150 de ani. Văzând pe internet o fotografie cu îngerii pictați de Beatrice Iordan, ne-am hotărât să vă prezentăm povestea lor. Florin mi-a istorisit începuturile formației Trei Parale: "Pasionat de muzicile tradiționale, am început să cânt încet și fără prea multă pricepere la fluier și apoi, cântam împreună cu Beatrice cântece care ne plăceau. Încet, încet, a devenit o preocupare constantă și importantă în viața noastră. Treptat am trecut de la această formă de casă, domestică, la una semipublică. Mai întâi au fost conjuncturi care ne-au făcut să cântăm pentru prieteni, la mici festivaluri și așa am trecut de la hobby la o treabă mai serioasă. Din 2005, când am început să cântăm mai des, mi-am pus problema să fac un program coerent care să aibă un capăt și un miez, să aibă ceva care să-i dea sens. În programul nostru erau deja ceva cântece urbane și m-am gândit să facem acest proiect care să reconstituie muzicile orașelor, muzicile târgurilor, muzicile curților boierești sau ale mahalalelor de acum 100-150 de ani. Așa s-a născut proiectul pe care îl numim Bazar, am editat două CD-uri, primul în 2008, al doilea în primăvara acestui an. Munca nu e încheiată aici, continuăm să șlefuim acest proiect și poate că într-o zi va apărea și al treilea volum."


Florin și Beatrice Iordan sunt cercetători la Muzeul Țăranului Român din București. Așa se explică în primul rând pasiunea lor pentru ce e vechi și autentic, dar și resursele pe care le găsesc pentru a se informa. Florin a studiat fluierul și cobzele, a intrat în legătură cu meșteri care încă mai construiesc instrumente tradiționale, a învățat de la ei cum trebuie reparate și întreținute. A început să cumpere și să recondiționeze cobze vechi, uitate prin poduri de case din orașe mici. A reușit în cele din urmă să învețe să cânte la instrumentele pe care deja le iubea și a învățat-o și pe Beatrice. Așa a început să cânte formația Trei Parale. De ce Trei Parale, un nume de ... nimic pentru un grup care recuperează totuși valori ale muzicii tradiționale românești? Aflăm de la Florin Iordan: "Ne-am propus de la început ca ceea ce facem noi să fie o alternativă la modul în care în general sunt tratate muzicile tradiționale și mi-am dorit de la început un nume care să nu trimită direct la ansamblurile folclorice în forma lor de scenă, mi-am dorit un nume care să însemne cu totul altceva, m-am gândit și la Brecht cu a sa Operă de Trei Parale, taraful de trei parale, era și un pic de ironie la adresa a ceea ce se întâmpla în jurul nostru pentru că era și o componentă de răzvrătire în ceea ce voiam eu, să rupă cu ceea ce eram obișnuit să văd la tv. Mai târziu, când am început să devenim o formație de scenă, devenim publici, mi-am pus serios problema dacă să păstrez numele acesta sau să găsim altul. Dacă tot ne ocupăm de lucrurile părăsite, abandonate, care astăzi nu mai valorează nici trei parale, dacă tot căutăm prin poduri fluiere și cobze aruncate, încercăm să le reparăm pe cele nefolosite de ani de zile, mi-am zis că muzica de trei parale ne-o vom asuma noi. Ăsta este sensul pe care îl dau acum acestui nume."


Există numeroși oameni care urmăresc cu încântare formația Trei Parale. Poate și pentru că muzica lor, dincolo de exotism și erotismul neașteptat la prima auzire, stârnește nostalgii inexplicabile pentru vremuri despre care nu avem decât mărturii scrise, rareori fotografii. Chiar dacă formația de Trei Parale nu umple stadioane, Florin spune că participarea numeroasă la concertele lor îi dă puterea să meargă mai departe: „Cred, totuși, din semnalele pe care le primim, că ceea ce facem este important și pentru alții nu numai pentru noi și asta ne ajută. Ar fi imposibil să continuăm un proiect care pentru ceilalți să nu aibă sens. Ceea ce facem are sens pentru foarte multă lume. Rămâne de datoria noastră să răspândim această activitate.”


Beatrice provine dintr-o familie de artiști, s-a născut, cum se spune, cu pensula în mână. Tatăl și fratele ei sunt pictori specializați în pictura bizantină. Poate și de aceea, Beatrice a crescut înconjurată de îngeri și de icoane. Tot ce iese din mâna ei are un aer luminos, deși serios. Beatrice a început prin a face marionete, pentru că este actor păpușar și, spune ea, un artist complet trebuie să fie în stare să construiască totul, de la decor până la poveste: „Am început în 2003 să fac obiecte pe care să le vând și am început cu păpuși de teatru. Fiind actor păpușar de profesie am dezvoltat aceste abilități. Pe lângă joc, un actor păpușar trebuie să știe să-și construiască păpușile și decorul. Am început cu aceste păpuși de teatru în 2003, am participat la diverse târguri. Îmi place foarte mult să pictez, am pictat rame pentru oglinzi apoi am trecut la îngeri.”


Îngerii pictați de Beatrice pe lemn sunt parcă abia coborâți dintr-o icoană veche. Nu-s rubiconzi, n-au aripi pufoase, dimpotrivă, au o mină atentă, ca și cum ar privi cu atenție la tot ce se întâmplă în jur. Cu toate astea, florile pe care le țin în mână, culorile calde în care sunt înveștmântați, te fac să îți dorești să te privească unul de pe peretele camerei tale preferate: „Este o continuare a acelor păpuși de teatru. Nu sunt îngerii clasici. Îngerii mari au balamale și dau din aripi, am încercat să dau dinamism, să le dau mișcarea unei păpuși de teatru. Nu am niște modele, nu seamănă unii cu alții, dar se simte că-s făcuți de mine. Nu cred că un înger trebuie să fie neapărat zâmbitor, îi fac cum îi simt. Eu nu zic că-s triști, zic că sunt serioși.”


Ingerii lui Beatrice Iordan Înainte de sărbători, îngerii lui Beatrice Iordan sunt foarte căutați. „Din mâna mea au ieșit mulți îngeri”, spune ea. Și câți dintre noi pot spune asta, fie și la modul figurat? Prinși între muzica de trei parale și îngerii parcă acum coborâți din icoane, Florin și Beatrice trăiesc frumos. Ei fac parte dintr-o categorie de oameni despre care cu mândrie vă povestim aproape zi de zi la RRI: cei ce știu că viața poate fi trăită frumos și-i învață și pe alții cum să o facă. (Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI