2025-04-03



















Arhiva :
Terapii neconvenționale
(2012-12-09)
Ultima actualizare: 2012-12-14 12:10 EET
Dr. Stefan Tiron Terapia cu ozon reprezintă un tratament revoluționar, cu efecte pe termen lung și acțiuni vindecătoare remarcabile. Și-a dovedit eficiența în numeroase domenii medicale, dar este utilizată cu succes și în tratamentele împotriva îmbătrânirii. Pornind de la faptul că la originea oricărei afecțiuni se află oxigenarea insuficientă la nivel celular, tratamentul bazat pe un amestec de oxigen și ozon face reparația din interior, reducând zona afectată. Terapia cu ozon ameliorează durerile, are efect asupra infecțiior, asupra unor probleme de diabet și asupra efectelor sale secundare, asupra circulației sanghine, asupra imunității. Rezultatele sunt spectaculoase, spune medicul primar ortoped Ștefan Tiron, cel ce a introdus această terapie în România. Cum se procedează? Aflăm de la dr Tiron: „Pur și simplu se scoate puțin din sângele pacientului, în sistem închis, într-un borcan etanș închis. Acolo se introduce ozonul, se amestecă sângele cu ozon și inversându-se circuitul de presiune, sângele reintră în corp. Ori îl duci pe pacient o săptămâna la Piatra Arsă ori îi faci o ședință de ozonoterapie, este cam același lucru. Se poate face și intrarectal cu un supozitor, se fac saune cu ozon, injecții cu ozon, subcutanate, foarte fine, intramuscular și chiar și intraarticulară. Rezultatele sunt spectaculoase. Nu am avut pacienți care au mers mai rău. Procentul de pacienți cărora nu li s-a îmbunătățit starea este de până în 5 la sută. Rezultate spectaculoase sunt 30% restul de 65% sunt rezultate bune. Vin pacienți mai în vârstă cu dureri, acestora nu trebuie să le promiți cai verzi pe pereți, că-ți faci păcat. Pacientul de acest tip vine că nu mai poate merge, nu mai poate urca scara, sunt drame uneori. Îi poți promite o ameliorare a calității vieții, cu dureri mai mici.”


L-am întrebat pe doctorul Tiron dacă această terapie este costisitoare: „În România, terapia cu ozon nu costă nici măcar o cincime din cât costă în Italia. Încercăm să ajutăm pensionarii, profesorii, categoriile defavorizate. Celor foarte necăjiți le oferim și gratuități. Nu cred că este o terapie scumpă, orice medic poate să-și cumpere o astfel de aparatură. Facem o diplomă post-universitară pentru medici. Suntem în al șaselea an, ne vin medici celebri în ozonoterapie din Germania, din Italia, din Elveția, din Egipt. Am avut onoarea să avem medici înscriși nu doar din România, ci și din alte 9 țări până acum la cele cinci ediții. Am creat în România societatea științifică de Ozonoterapie care este membră a asociației medicale române și a forului mondial, acolo am onoarea să fiu și eu unul dintre vicepreședinții bordului mondial deci dezvoltarea în România mi se pare promițătoare, în momentul ăsta sunt în jur de 100 de medici care practică ozonoterapia. Se face în spitale mari din București, dar sunt medici și în Constanța, în Iași, în Craiova, în Cluj, Timișoara... sunt și în spitale mari nu numai în clinici sau în spitale private."


Doctorul Tiron a introdus în România și posturologia - știința posturii umane. El spune că uneori durerile de spate pot fi nu doar semnul unei afecțiuni lombare cât simptomul unei posturi defectuoase pe care o avem multă vreme. Durerile dispar prin simpla corectare a poziției corpului. De asemenea, durerile de spate pot fi simptomul sindromului oboselii cronice, despre care nu se vorbește mult în România: „În România e un fel de glumă, dar s-a dovedit că se și moare din așa ceva. Sindromul de oboseală cronică este legat de reacția organismului la stres. Noi avem posibilitatea să rezistăm la agresiuni dinspre exterior care tind să ne destabilizeze. Agresiune e și microbiană, și virală și frig și căldură, și o veste rea, și claxonul din spate... toate astea sunt stresuri. Și problemele de la bancă și cele cu copiii. Organismul duce până la un moment dat, dar motorașul prevăzut de natură pentru așa ceva și rezervoarele sunt mici. Organismul nostru cade în cazul stresului major.”


Pentru a diagnostica exact afecțiunile de care suferă de fapt pacienții săi, doctorul Tiron apelează la un tip revoluționar de analiză: cea a firului de păr. De ce aceasta și nu analiza sângelui, atât de des recomandată de medicii din toată lumea? „Noi utilizăm analiza sanguină, care este extraordinar de bună, nimeni nu o contestă, dar are niște limite. Ea se face prin puncționarea unei vene. O venă este o stradă din organismul uman. E ca și cum am analiza Bucureștiul uitându-ne trei minute pe strada Stirbey Vodă. Poți să tragi niște concluzii, dar oare ce vedem pe strada respectivă este reprezentativ pentru București? În unele cazuri poate fi reprezentativ, dar alteori te poți înșela foarte tare. O analiză sanguină mai are o problemă. Puteți face o fotografie la Universitate la cinci dimineața când sunt acolo 50 de mașini sau la 5 după amiază când sunt 10 mii de mașini. Care e adevărul? La fel și o venă, la cinci dimineața arată ceva, la cinci după amiaza cu totul și cu totul altceva. Tăind după rădăcină un fir de păr ai posibilitatea să vezi ce s-a întâmplat într-o celulă timp de trei luni de zile. Noi luăm cam trei-patru centimetri dintr-un fir de păr, care cresc în trei luni de zile. Atunci nu mai vorbim de o fotografie, de un instantaneu într-o secundă, cum e analiza sanghină, asta e un mare avantaj, ai o medie, e o analiză care aduce informații bune și interesante.”


Doctorul Ștefan Tiron spune că nu are cazuri simple, dar tocmai complexitatea stării pacienților săi face lucrurile mai interesante: „Eu trebuie să dezleg un rebus care nu a fost dezlegat de alții și să știți că nu e ușor. Dar e de zece ori mai plăcut când ai de dezlegat un rebus foarte greu, decât când ai rezolvat ceva foarte simplu. Nu cred că există medicină clasică și medicină alternativă. Eu cred că există un singur fel de medicină. Cea bună. Nu pot să nu înțeleg că lucruri care mi-au fost predate și pe care le-am făcut acum 30 de ani în facultate astăzi sunt interzise. Cum medicina noastră alopată a schimbat unele lucruri cu 180 de grade și mi se spune nu, asta e medicina bună? Hai să punem mici rezerve, să lăsăm o ureche deschisă, cu filtre și pentru alte lucruri.” (Andreea Demirgian)

 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI