2025-04-03



















Arhiva :
Apa vie
(2010-05-02)
Ultima actualizare: 2010-05-07 10:16 EET
Poluarea masivă din ultimele decenii a afectat și apa, atât pe cea de suprafață, cât și pe cea din subteran. Cum apa reprezintă 70 la sută din componența organismului uman, păstrarea purității apei, ba chiar îmbunătățirea apei obișnuite, a devenit o preocupare majoră în întreaga lume. Un nou tip de apă este produs la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice din România. Denumită “apa sărăcită în deuteriu”, aceasta le-a adus cercetătorilor români cinci medalii de aur și trei de argint la saloanele de inventică din Bruxelles, Geneva, Londra și Budapesta. Apa sărăcită în deuteriu este rezultatul cercetărilor în domeniul separării izotopilor, desfășurate de un colectiv de specialiști de la Râmnicu Vâlcea.


Deuteriul este un izotop natural stabil al hidrogenului, cu masa atomică 2 (un proton și un neutron). În natură există un raport de 1 parte deuteriu la 5.000 părți hidrogen. Deuteriul este uneori numit și hidrogen greu. Apa obișnuită se obține prin combinarea a doi atomi de hidrogen cu un atom de oxigen (H2O). Când  deuteriul este combinat cu oxigenul rezultă un compus cunoscut ca apă grea (D2O), utilizat mai ales pentru a modera reacțiile de fisiune în unele reactoare nucleare.  Apa sărăcită în deuteriu este microbiologic pură, cu o concentrație izotopică aflată sub concentrația apei naturale. Procedeul de obținere constă în distilarea continuă sub vid a apei naturale pe coloane de separare de înaltă performanță.


Prof. dr. fiz. Ioan Stefanescu, directorul Institutului de Criogenie, ne-a povestit cum le-a venit ideea cercetătorilor să creeze această apă sărăcită în deuteriu:

„Am plecat de la o cercetare populară. La începutul primăverii vița de vie are acea sevă care, pe vremuri, se folosea pentru tratarea ulcioarelor. Era un foarte bun antidot. Acea apă are jumătate din concentrația naturală în deuteriu a apei. De acolo ne-a venit ideea că, dacă o apă care are jumătate din concentrația de deuteriu face așa de mult bine, de ce nu am putea produce și noi o apă cu un conținut similar, poate chiar mai mic. Așa am ajuns la brevetarea acestei invenții care a fost foarte bine primită. În 1987 a fost înregistrat brevetul de invenție, care ulterior a căpătat consistență, prin îmbunătățiri ale tehnologiei. La ora actuală, brevetul de invenție acoperă Uniunea Europeană, Japonia, probabil că urmează Statele Unite ale Americii pentru a ne păstra cel puțin 20 de ani întâietatea asupra acestei invenții.”


Cercetările efectuate de institute specializate din țară și străinătate au evidențiat efectele bioactive de necontestat ale acestei ape: reactivitatea vasculară crește, imunitatea este stimulată, animalele rezistă la doze de radiații subletale și, ce este mai important, afecțiunile dermatologice și liniile celulare tumorale intră în remisie. Profesorul Ștefănescu spune că primele cercetări pe această temă au fost făcute în Ungaria:

„Cercetătorii din Ungaria au descoperit efectele apei sărăcite în deuteriu asupra bolilor grave ale organismului uman, cum ar fi cancerul și diabetul. Am studiat mai întâi partea de toxicitate a acestui produs și Institutul de toxicologie a constatat că este o apă super pură, perfect potabilă, fără nici o urmă de toxicitate asupra organismului. Am experimentat pe cobai, pe șobolani, și am descoperit că are efecte împotriva îmbătrânirii, este și un bun antioxidant, dă o stare de bine. Acum patru ani, profitând de un plan național foarte bine lansat de către Agenția Națională de Cercetare, am luat un partener cu care am dezvoltat producerea apei sărăcite în deuteriu. Dânșii au preluat prin concesiune, brevetul de invenții.”


Marca sub care a fost scoasă pe piață această apă are o concentrația în deuteriu de aproximativ șase ori mai mică față de cea din apa obișnuită. Ea este recomandată pentru toate vârstele, mi-a spus profesorul Ștefănescu:

“Fiind o apă extrem de gustoasă, e recomandată la toate vârstele, începând de la copii până la oamenii în vârstă, îți dă o stare de prospețime, ai poftă de muncă, devii mai rezistent la gripă. Are multe proprietăți legate în special de echilibrul de care are nevoie metabolismul uman în viața de zi cu zi. La ora actuală, prețul unei sticle de o jumătate de litru este de 15 lei. Nu pot să spun că e ieftină, dar nici scumpă, pentru că o apă plată de marcă se vinde la restaurant tot cu 15 lei. Ea nu trebuie băută decât la o cantitate de jumătate de litru pe zi, timp de minim 3 luni.”


Produsul este de noutate absolută pe piața mondială și corespunde tuturor cerințelor de calitate europene, se găsește în farmacii și în magazine, dar poate fi comandată și pe internet. Livrările se fac la domiciliu printr-o rețea de distribuție a firmelor consacrate de transport.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI