Alex Tache are 21 de ani și se face ușor remarcat în mulțime, în special la întâlnirile bicicliștilor, la care merge cu tricicleta. La prima vedere este doar un puști cool, căruia mama și tata i-au cumpărat un mijloc de locomoție fistichiu, în ton cu moda eco: nu scoate fum, nu consumă benzină. Alex însă nu se poate deplasa altfel. Pentru el, tricicleta nu e un accesoriu, e calea spre independență, spre recuperare după trei ani petrecuți la orizontală, cu capul lipit de pernă. Cum a ajuns Alex la pat, ne spune el însuși: “Totul a fost normal până în 2004. În 2004 am ajuns la spital cu tuse și două articulații inflamate, cu simptome de gripă care încet încet s-au transformat în altceva.. Am stat o lună și jumătate la Grigore Alexandrescu și au trecut diagnosticul cu creionul, nu prea au știut un diagnostic clar. L-au bănuit, dar nu au putut să-l confirme sută la sută: poliartrită reumatoidă. Simptomele nu se potriveau sută la sută și analizele erau haotice. După ce m-am externat a început degradarea în timp, care în 2005 m-a lăsat la pat. Am stat la pat până în 2008. Majoritatea afectărilor au apărut din cauza statului la pat în această perioadă.”
Cum stai la pat o zi întreagă fără să faci nimic? Dar trei ani? L-am întrebat pe Alex și mi-a spus că nu-și amintește exact cum au trecut cele peste o mie de zile: „În timp am început să mă adaptez din punct de vedere psihic. Mi-am petrecut mare parte din timp pe calculator ceea ce mi-a dezvoltat pasiunea pentru computere, IT, telefoane. În 2008 a început progresul meu. Am făcut rost de un pat de spital care se ridica, practic rămăsesem cu capul pe pernă din 2005 până în 2008. Am început apoi să ies cu scaunul cu rotile și în 2010 am început campania pentru Trike. Văzusem la știri la televizor un neamț care la o vârstă destul de onorabilă a venit din Germania până în România pe acea tricicletă. Am ținut minte tipul de tricicletă, m-am documentat să văd cât costă, dacă se găsește și în 2010 m-am gândit că poate mi-ar fi de ajutor să mai trag de mușchi, să pot face mai multe lucruri, să am un pic de independență. Cu ajutorul twitteriștilor și în special al unei prietene, Dianei Stoleru, am pornit o campanie de strângere de fonduri pentru trike. Am strâns cei 2000 de euro într-o lună și jumătate și am comandat trike-ul pe care l-am cumpărat din Budapesta. În România, abia după ce l-am cumpărat eu, cineva a decis să-l importe.”
Fericit că are acum o Rosinanta, ca un veritabil Don Quijote, Alex a pornit la plimbare prin București. El nu căuta aventuri, ci își dorea cu disperare să-și recapete independența. N-a reușit însă să se plimbe prea mult. Era toamnă când și-a cumpărat tricicleta și... „a venit iarna peste el”, după cum spune, zâmbind. În plus, trebuia să-l găsească pe.. Sancho Panza – un însoțitor cu bicicletă și suficient timp liber ca să îl poată însoți în plimbările prin oraș. Nu de alta, dar traficul din capitală este suficient de complicat și pentru cei aflați la volan sau în șa, darămite pentru conducătorul unei triciclete pe care, uneori, e greu s-o vezi de la înălțimea unui SUV.
Sancho Panza... de fapt Nicu Furtună, însoțitorul, prietenul și partenerul de discuții interminabile al lui Alex nu era foarte departe. Era chiar peste gard, lucra la o cafenea cum n-au fost multe în București, un loc boem cu grădină veche și hamace atârnate leneș între nuci. Boem și frecventat de destul de multă lume, Verde Cafe n-a supraviețuit însă economiei de piață. Artiștii, cum se știe, sunt mai mereu săraci. Așa se face că Furtună a rămas fără slujbă și cu mult timp liber la dispoziție. În plus, e biciclist convins, povestește Alex: „Știam că trebuie să găsesc pe cineva capabil din punct de vedere fizic și cu timpul necesar să pot ieși cât mai des. O dată, de două ori, de trei ori pe săptămână. Furtună e un om foarte relaxat, dar în același timp foarte mobil. L-am contactat și a fost dispus să începem aceste plimbări care, în timp, au adunat 3500 de kilometri în aproape doi ani.”
Nu, nu sunt 3500 de kilometri doar în oraș. Alex și Furtună pornesc câteodată în călătorii improbabile, cum ar fi până la Ploieștii, nu cu treabă, ci doar așa, ca să-și exerseze mușchii. Desigur, când trec prin comune ce se întind pe câte 10 kilometri și par să nu se mai termine, ideea de a pedala prin țară nu li se mai pare la fel de bună. Dar nu renunță niciodată. Alex însă a simțit nevoia să facă și drumuri cu sens, după cum le-a numit el însuși. Așa a apărut anul acesta Trike to The Rescue (sau Tricicleta salvatoare): „Am decis să ajutăm oamenii, dacă tot facem aceste plimbări. Deja mai făcusem pentru cunoștințe și familie diverse plimbări cu scop și am decis să facem cumva asta la o scară mai largă. A fost momentul în care oamenii m-au căutat pentru că au avut nevoie de mine. O altă perspectivă asupra lumii, practic. Mai veneau amici la mine cu probleme de IT, dar e altceva când îți spune cineva: „Vino la mine că am nevoie de tine!”. A fost o întărire a independenței.”
Chiar dacă clienții externi nu se prea înghesuie să-l trimită pe Alex după comisioane, cei doi pedalează în continuare prin oraș. Furtună spune că Alex e un tip cu totul special: „Are un potențial extraordinar și învață mult mai repede decât alți oameni. Își dorește independența și luptă pentru treaba asta, își face tot felul de sisteme să-i fie viața mai ușoară. Își ia tot felul de genți pentru trike, ca să-i fie la îndemână, are încălzitor de apă pentru ceai în cameră... mi se pare genial. Alex este un om foarte frumos și îmi place că este acolo. Când mă simt singur, sunt câțiva oameni despre care știu sigur că sunt acolo. El este unul dintre ei. Și îmi place sentimentul ăsta. Poți să apelezi oricând la el și e ok.”
În furnicarul din întinsul București, aproape mereu scufundat ba-n asfalt topit, ba-n mâzgă, Alex Tache și Nicu Furtună pedalează. Și asta e o lecție pentru toți cei ce trec de aparența puștiului cool cu o tricicletă șmecheră. (Andreea Demirgian)
|