2025-04-03



















Arhiva :
BOS – Antreprenorii viitorului
(2010-04-18)
Ultima actualizare: 2010-04-23 13:55 EET
În martie 2001, un grup de studenți și-a propus să intermedieze interacțiunea între studenți și mediul de afaceri, sperând că astfel vor contribui la dezvoltarea economiei românești. 9 ani mai târziu, Business Organization for Students (BOS) încă există și pregătește o nouă generație de antreprenori. Lunar, în locații selecte din București, cei 55 de membri ai organizației își invită colegii la întâlniri cu oameni de afaceri și profesioniști dispuși să își împărtășească experiența cu cei mai tineri. Miruna Leonte este purtătorul de cuvânt al acestei organizații. Am întrebat-o prin ce se diferențiază BOS de alte organizații similare existente în mediul academic românesc:

“Am avut de ales între mai multe organizații la care am fost acceptată după interviuri și am observat că BOS chiar se ocupă de oameni. Chiar mi-au plăcut că se ocupă de dezvoltarea mea personală și profesională și toate activitățile pe care le realizez sunt interesante. Avem departamente ca în orice organizație reală: marketing, resurse umane, relații publice, departamentul de vânzări finanțe și toate se ocupă de aceleași lucruri ca și departamentele unei companii. Vânzările ne aduc sponsori, relațiile publice se ocupă de imaginea noastră, marketing-ul de cercetări de piață de concurență și așa mai departe. Recent am intrat în Jade România, o organizație pan europeană pentru studenți, alături de alte organizații din Cluj și din Iași. Încercăm să atragem tinerii dornici să învețe și sperăm că în timp vom ajunge să fim la fel de importanți ca organizațiile mai mari.”


BOS își propune să realizeze o punte de legătură între studenți și mediul de afaceri, prin conferințe, seminarii, workshop-uri, programe de practică și târguri de joburi. Am întrebat-o pe Miruna Leonte cum îi convinge pe participanți să se prezinte la întâlnirile lunare:

“E foarte important să ai totuși o activitate pe lângă facultate. Facultatea te ajută, te învață, îți oferă multe deschideri, dar nu poți folosi tot ce înveți ca teorie în facultate dacă nu te duci și la un proiect și la un concurs, dacă nu intri într-o organizație și nu înveți să lucrezi în echipă, dacă nu vezi ce înseamnă un proiect cap-coadă, ce înseamnă să interacționezi cu oameni importanți, cu invitați… Studenții vin de multe ori pentru că vor să afle, vor să intre în contact cu lumea reală, cu specialiști, vor să afle exact cum stă treaba cu antreprenoriatul. Sunt motivați și vin la proiectele noastre și se înscriu și în organizație. Cât despre invitați, unii sunt foarte deschiși și foarte entuziasmați să comunice cu tinerii, cu studenții și să povestească din experiențele lor. Alții sunt mai reticenți."


“In centrul proiectelor noastre…” scrie pe site-ul organizației, stau standardele profesionale și alături de multă pasiune și un car de entuziasm, creăm în mediul nostru de lucru o atmosferă de prietenie, din care culegem acea poftă de viață care animă studentul să își dorească să realizeze fapte mărețe, sa fie tot mai aproape de propriile obiective. Curajul vine pe parcurs, în urma conștientizării că putem mai mult, că suntem capabili. Și cum deviza noastră este “Lucrăm și ne distrăm împreună”, la B.O.S se și râde mult, pentru ca la noi rigiditatea nu și-a găsit locul, iar energia pozitiva ne oferă acel imbold spre realizarea cu succes a proiectelor! Și da, ai voie sa greșești, căci la BOS înveți din greșeli, pentru că noi te ajutam sa crești, iar tu ajuți B.O.S să crească!”. Dincolo de entuziasmul specific anilor studenției, tinerii percep și realitățile sociale. Așa cum declara recent Dumitru Miron, rectorul Academiei de Studii Economice, într-un interviu acordat postului Radio România Internațional, criza economică se simte și în mediul academic:

“Îmi pare rău să constat că am putea avea niște generații pierdute. Absolvenții de anul trecut, cei de anul acesta și poate încă un an sau doi de acum încolo vor avea mari dificultăți în a se angaja după absolvire. În domeniul public sunt legi, ordonanțe de urgență care blochează concursurile, nu se scot posturi la concurs, mediul de afaceri disponibilizează. Criza indiscutabil va trimite 2-3 generații de absolvenți către nicăieri și aceasta chiar e o problemă.”


Miruna Leonte spune că pesimismul nu e o soluție pentru viitorul nimănui:

“Nu am un sentiment foarte bun, chiar observ schimbările din societate și de pe piața muncii și recunosc că nu mă simt foarte bine, mă tem că nu voi avea prea multe posibilități. Dar, pe de altă parte, fiecare trebuie să-și mai creeze și singur oportunitățile. Trebuie să înveți și să tragi cât mai mult de orice oportunitate. Când întâlnești pe cineva îți oferă o experiență, te învață anumite lucruri, trebuie să menții legătura, să te ajuți de orice întâlnești pe traseu în viața ta.”


“Proud to advertise”, “IT is business”, “Zilele asigurărilor” și Gala BOS sunt câteva dintre evenimentele ce se vor desfășura în lunile următoare, până la începutul vacanței de vară.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI