2025-04-03



















Arhiva :
Obiect de muzeu, caut vizitator
(2012-09-30)
Ultima actualizare: 2012-10-05 11:51 EET
El Greco - Logodna fecioarei Pe 3 septembrie, într-un cotidian național de mare tiraj, a debutat campania "Sunt obiect de muzeu, caut vizitator", inițiată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). Este prima campanie națională de promovare a muzeelor care se realizează în România, marcând o premieră atât pentru presa românească, cât și pentru comunitatea muzeală. Dragoș Neamu, directorul RNMR ne povestește de unde i-a venit ideea pentru această campanie: „Ideea mi-a venit răsfoind o revistă în Irlanda. Un muzeu era pe prima pagină, era cea mai importantă informație – era o campanie de colectare de obiecte care aparținuseră veteranilor din al doilea război Mondial. Mi-am spus, uite, cultura poate apărea pe prima pagină și este un subiect sensibil și important, putem face acest lucru și în România, promovând colecțiile unor muzee importante și nu numai.”


În fiecare zi, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, pe prima pagină a ziarului le este prezentat cititorilor un obiect dintr-un muzeu din România. Astfel, timp de 58 de zile, câte un obiect reprezentativ pentru colecțiile celor 58 de muzee și galerii de artă membre ale RNMR “prinde viață” și își spune povestea, cu scopul de a stimula interesul cititorilor de a vizita muzeele deținătoare ale artefactelor care se prezintă. Fiecare obiect devine un personaj care își îmbie vizitatorul oferindu-i informații interesante, mai puțin cunoscute sau chiar amuzante, în încercarea de angajare a publicului în relația cu obiectele de patrimoniu și cu muzeele. Cum au fost alese aceste obiecte? Dragoș Neamu: „Aceste obiecte au fost alese de fiecare muzeu în parte. Am lăsat la latitudinea lor să selecteze un obiect dintre cele mai reprezentative care fac parte din colecția muzeului și să creeze un text.”


Dragoș Neamu spune că favoritul său este locomobilul, prezentat pe 6 septembrie: "Pe mine m-a atras în mod special locomobilul muzeului din Slobozia, stă foarte bine și povestește foarte interesant. Spune că este bătrân, că a trecut printr-o experiență dramatică și a fost cât pe-aci să fie aruncat la fiare vechi, dar a fost salvat și și-a demonstrat utilitatea, fiind folosit în timpul filmărilor la Moromeții, deci este vedetă. Este actor. Mai avem o crintă (copăiță în care se lasă brânza la scurs) drăguță care a povestit despre greutățile care o apasă, patul Doria de la Peleș, zeița mamă de la Muzeul Carpaților Răsăriteni, o doamnă venerabilă în vârstă de 6000 de ani. Nu se plânge de dureri, vă dați seama, în 6000 de ani a prins și vremuri bune. A avut o contribuție importantă în structurarea societății pe model matriarhal. Așa aș dori ca oamenii să discute și să privească aceste obiecte. Vă spun eu că le vor vedea cu alți ochi atunci când le vor vizita.”


E greu să reziști unei descrieri cum este cea care urmează: “L-am cunoscut bine pe primul rege al României, Carol I și am locuit împreună la castelul Peleș din Sinaia. Am aparținut amiralului Giovanni Andrea Doria, pe care l-am însoțit în bătăliile cele mai importante. Vă aștept la Castel să depănăm amintiri.”


Desigur, în cadrul aceluiași exercițiu de seducție, vizitatorii primesc și o intrare gratuită la muzeu: „Fiecare om care vine la muzeu cu numărul din ziar la muzeu, să zicem că este ieșean și a apărut un obiect din colecția Complexului Muzeal Iași, se va putea duce cu acest ziar la respectivul muzeu și va intra gratuit. Dacă în octombrie apare povestea obiectului muzeului din Iași, vom afla în ce măsură a crescut numărul de vizitatori datorită acestei apariții, raportândul la cel din anul precedent. Așa ne vom da seama dacă numărul de vizitatori a crescut. Avem reacții și de pe Facebook, acolo unde postăm zi de zi obiectul și vedem reacțiile, putem afla câți oameni au accesat respectivul obiect și ce comentarii au fost. Stăm destul de bine. Lumea este mulțumită și observăm o progresie... Dacă în prima zi de campanie, pe 3 septembrie au fost în jur de o sută și ceva de vizualizări, la o săptămână după, am cuantificat peste 9 mii de vizualizări. Nu am detectat până acum nici o reacție negativă, nici una! Și știți că oamenii sunt liberi și-și spun părerea, mai ales pe aceste rețele de socializare.”


În fiecare zi, fotografiile obiectelor din colecțiile celor 58 de muzee românești fac înconjurul internetului, încercând să atragă vizitatori cu povești înduioșătoare. L-am întrebat pe Dragoș Neamu dacă această supra-expunere nu poate avea exact efectul contrar. Atunci când comorile colecțiilor sunt disponibile la un simplu clic, când marile muzee oferă tururi virtuale gratuite, care nu presupun să stai la coadă sau să mai aștepți să cumperi un bilet, de ce ai mai merge la muzeul real? „Niciodată obiectul fizic nu poate fi substituit în spațiul virtual. Orice ai face, reacțiile pe care le ai în fața unui obiect, la nivel emoțional, atunci când ai un contact direct cu el, sunt de nesuplinit. Muzeele fac acele tururi virtuale tocmai ca să te atragă să vizitezi după aceea muzeul.”


În curând, Rețeaua Națională a Muzeelor din Romania va lansa pagina de facebook dedicată demarării primei etape din procesul de planificare a viitorului muzeu-laborator al comunismului din România.


Proiectul se numește INCUBAREA OMULUI NOU. Se lucrează la aranjamentele logisticile si strategia de sondare a publicului in Bucuresti, Sibiu, Cluj și Iași. Și toate aceste eforturi se fac pentru a păstra vie relația dintre contemporani și trecut, pentru a nu uita istoria, pentru a nu fi condamnați să o repetăm.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI