2025-04-03



















Arhiva :
Dansuri orientale
(2010-02-07)
Ultima actualizare: 2010-02-12 13:59 EET
În ediția de astăzi a emisiunii “România la ea acasă” vă invităm să aprindeți un bețigaș parfumat, să vă așezați comod pe o pernă cât mai moale, să închideți ochii și să ascultați povestea unei dansatoare care a renunțat la salsa și tango pentru dansurile orientale…

In Islamul tradițional, dansurile erau un mod de distracție între femei, în lipsa altor alternative pentru ocuparea timpului liber. Sunt în principiu dansuri de salon, în sensul că în public dansează doar dansatoarele profesioniste, care au un statut special în societate – ele nu sunt curtezane ci sunt apreciate pentru grația și talentul lor și dau strălucire petrecerilor de nuntă și nu numai, la care sunt invitate de onoare. Dincolo de ușile saloanelor de primire, dansurile orientale, executate în dormitor, sunt mai mult decât un mijloc de seducție. Încărcat de erotism și senzualitate, dansul oriental e o dovadă de dragoste față de soț. Văluri, eșarfe, evantaie, săbii, uneori chiar sfeșnice aprinse purtate pe cap, bănuți ce zornăie și bijuterii strălucitoare – acestea sunt accesoriile care ajută ritmurile rapide – sau dimpotrivă, lente, obsedante, să se transforme într-un veritabil spectacol.

În România anului 2010, din ce în ce mai multe femei de toate vârstele caută cursuri de dans oriental. Cerasela Hekman, pe numele de scenă Kamilla, este una dintre dansatoarele cu experiență în dansuri orientale, care de câțiva ani buni susține cursuri și ateliere pentru cele pasionate. Am întrebat-o ce a atras-o la dansurile orientale:

“Pentru mine personal era cea mai potrivită formă de a exprima feminitatea așa cum o simt eu. Are o paletă foarte largă de nunațe: pot să exprim și rafinament, pot să exprim și forță, și putere, se potrivește foarte bine corpului unei femei, nu există standarde, nu trebuie să fii foarte suplă sau înaltă, e pentru orice femeie, indiferent de cum arată sau ce vârstă are. Pentru mine e ca o mănușă. Implică toate părțile corpului, sunt mișcări diverse, ne ajută și la un anumit control în ceea ce privește propriul nostru corp. Ne ajută să ne familiarizăm cu el, să conștientizăm și să folosim grupe de mușchi pe care în mod obișnuit nici nu le știm. E foarte complex. “

Denumirea de „Dans Oriental” include diversitatea dansurilor din Orientul Apropiat – denumire pe care cultura europeană, plină de prejudecăți, a tradus-o „dans din buric”. Kamilla spune că e vorba de mult mai mult:

“Foarte multă lume consideră dansul oriental, sau dansul din buric, cum i se spune aici, un dans în care pur și simplu miști din fund, miști din sâni și totul se rezumă la asta. Sau îl limitează la un dans care se realizează pe muzică de manele. Îți trebuie o anumită educație, începând de la cum interpretăm muzica și până la finețe, rafinament și modul în care se prezintă o dansatoare, cultura ei în ceea ce privește dansul. Dansatoarea trebuie să fie conștientă de ea ca și femeie, de frumusețea ei, de faptul că are o bogăție interioară pe care poate să o exprime cu ajutorul corpului, cu ajutorul muzicii, trebuie să fie nu doar zâmbitoare și radioasă, pentru că dansul aduce bucurie, dar trebuie să aibă și o atitudine de demnitate.”


Să vorbim deci despre demnitate, atunci când dansatoarea dansează spre încântarea audienței pe jumătate dezbrăcată…

“Pentru a se vedea frumusețea acestui dans este nevoie să fie talia, abdomenul expuse. Însă ținuta dansatoarei și atitudinea ei atunci când dansează fac toată diferența. Nu mă duc pentru a provoca, sau pentru a incita, ci dansez pentru că eu mă bucur de muzică și pot să o fac într-un mod foarte finuț, nu este vulgar chiar dacă mai multe părți ale corpului îmi sunt expuse. Eu știu ce fac, știu care îmi este limita și o fac pentru a exprima frumusețea nu pentru a provoca.”

Există o nouă modă acum, printre femeile ce încă nu s-au descoperit pe sine, de a se căuta în tot felul de modalități de exprimare. Presate de societate să se încadreze în tipare din ce în ce mai mici, femeile ar face orice ca să slăbească, să fie mai feminine, mai seducătoare. Dansul oriental este doar una dintre metode, spune Kamilla:

“Sunt destul de multe persoane, fete, tinere, chiar doamne în vârstă care îmi spun că au căutat de nu știu cât timp un astfel de curs. Eu știu zeci, poate sute de persoane care și-au dorit și fac asta. E nevoie de răbdare pentru a învăța aceste mișcări, dar cel mai important este cum ne simțim atunci când dansăm, nu atât perfecțiunea mișcărilor, pentru că mare parte dintre ele vin să se relaxeze, să-și petreacă timpul frumos, nu pentru performanță. Cel mai important e să se simtă bine cu ele însele, să se placă, să facă tot ceea ce fac cu plăcere și cu bucurie? Ar trebui să le vedeți la sfârșitul cursurilor și după o perioadă cât de radioase și de zâmbitoare sunt. Îmi spun că se simt mai feminine, au mai multă încredere în ele sau le place mai mult de ele însele, de corpul lor, se acceptă mai mult, au o ținută mai elegantă, merg cu spatele mai drept. Este o senzualitate mai rafinată, cel puțin asta este părerea mea despre acest dans și felul în care eu vreau să-l fac și ceea ce eu cred că ar trebui să fie.”


Așa se face că, de două ori pe săptămână, la București, la Brașov și la Cluj, Kamilla susține cursuri de dans oriental, pentru toate acele femei care vor să-și bucure inima, sufletul și trupul. Câte dintre ele duc dansul acesta în intimitatea caselor lor, e greu de aflat. Putem spune doar că între elevele Kamillei s-a instaurat un soi de complicitate, care parcă spune: noi avem un secret, știm ceva ce tu nu știi, știm să ne bucurăm de noi înșine.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI