2025-04-03



















Arhiva :
Nomadul Digital
(2012-09-16)
Ultima actualizare: 2012-09-21 10:53 EET
Bogdan Surdu Bogdan Surdu are 31 de ani, este consultant IT, antreprenor și călător prin lume. Are cinci companii care se ocupă cu realizarea de software pentru parteneri străini, pe care le coordonează de la distanță. Tim – pentru că așa îi spun prietenii - este unul dintre mulții nomazi digitali, antreprenori care au renunțat la un program de birou în favoarea afacerilor derulate cu ajutorul internetului. Pentru că nu-s mulți români ca el, l-am invitat să ne povestească pe îndelete, pe unde a fost și cum îmbină utilul cu plăcutul, fără ca aceasta să-l coste afacerea pe care a lăsat-o acasă. Prima întrebare la care ne-a răspuns a fost cum i-a venit ideea să plece în jurul lumii: „Prin 2008 am văzut un grup de turiști americani în Barcelona, pensionari, aveau peste 70 de ani. Se plimbau în grup și vizitau diverse obiective. Atunci mi-am dat seama că nu vreau să aștept până la 70 de ani să vizitez lumea, când poate n-o să mai pot. Am zis că e timpul să fac ceva. Am cochetat cu ideea, am citit câteva cărți, am studiat puțin, dar efectiv decizia am luat-o în primăvara lui 2010 când am început să îmi fac vaccinurile. Acesta a fost primul pas. Unele vaccinuri durează și un an de zile până se activează, să fii imun... Sunt unele țări unde nu poți să intri dacă nu ai un carnet de vaccinare.”.


Pe 5 ianuarie 2011, Tim a pornit către prima sa destinație: Guyana Franceză. Timp de 18 luni, a vizitat peste 70 de țări, făcând practic înconjurul planetei. De ce a pornit din Guyana Franceză? „Asta era prima destinație din America de Sud unde puteam să călătoresc imediat după Revelion. Planul inițial al călătoriei era de 12 luni, când am început să pun pe hârtie locurile pe care vreau să le vizitez, deja depășiseră 50 și am făcut un calcul sumar, dacă petrec cel puțin o săptămână în fiecare loc îmi trebuie mai mult de un an de zile. Am extins planurile la un an și jumătate și apoi la doi. Într-un final a durat cam 16 luni toată călătoria. M-am întors acasă în mai anul acesta. Am văzut Guyana Franceză, Brazilia, Argentina, Antarctica, Chile, Peru, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Columbia, în America Centrală, Panama Guatemala, Belize. Mexic, Republica Dominicană, în America de Nord SUA, Alaska și Canada, apoi am trecut în Asia, unde am fost în Vietnam, Cambodgia, Malaezia, Tailanda, Singapore, apoi am coborât spre Bali, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, din nou Tailanda și apoi România.”


În vara lui 2012 a vizitat Europa de Nord. Călătorește cu bagaje foarte puține. Locuiește în hostel-uri și se ferește cât poate de avioane, pentru că, în special în afara Europei, spune el, biletele sunt foarte scumpe. Fuge de frig, peste tot pe unde a fost a urmărit să fie vară. Călătorește mai mult singur, dar singurătatea nu este o problemă, mi-a spus, își face ușor prieteni. Are un buget de 4000 de dolari pe lună, sumă care îi permite să guste, la propriu și la figurat, din toate plăcerile lumii. Dar în continuare, spune că trebuie să muncească. Din bagajul lui Tim nu lipsesc niciodată laptopul, telefonul mobil și token-urile bancare. E drept că doar câteva zile pe lună. În vremea asta, la București și în lume, afacerile lui Tim continuă să se deruleze: “Nu funcționează totul independent de mine. Am o asistentă care mă ajută foarte mult pe partea administrativă, am o firmă de contabilitate și de avocați, care se ocupă de relațiile cu terți și particip la conferințe, totul se întâmplă pe skype. Cât am internet particip la conferințe, vorbesc cu oamenii implicați în proiecte, mail-ul este totdeauna disponibil. Dacă are cineva o problemă cu mine sau are nevoie de mine, în maxim 24 de ore răspund. Firmele mele fac outsourcing în momentul de față, asta înseamnă că am programatori și oameni care lucrează pentru clienți străini, care automat fac și partea de control pentru că pe ei îi interesează direct rezultatul și atunci ei urmăresc ce se întâmplă, eu am un rol doar de supervizare. Clientul, în final, are ultimul cuvânt și e acolo tot timpul pentru că este interesul lui.”


Unii călătoresc în căutarea unor adevăruri, alții încearcă să-și găsească locul sau fericirea. Lui Tim i se pare important să vadă toată lumea pentru că trebuie să experimentezi și să înțelegi cât mai multe lucruri: „Sunt mai mult de 6 miliarde de oameni pe planeta asta. E foarte important pentru mine să văd cum trăiesc acești oameni. Fiecare cultură are ceva specific, tot timpul înveți ceva nou. Am și o fire dornică de explorare. Călătorind îmi satisfac nevoia de cunoaștere și de a învăța lucruri noi. În călătoriile mele am învățat că totul este relativ, poți fi fericit și cu bani puțini. Am văzut oameni care nu aveau nimic dar erau foarte fericiți. În America de Sud sunt țări destul de sărace, dar oamenii sunt fericiți cu ceea ce au. Nu-i vezi făcându-și griji pentru ziua de mâine. Trăiesc astăzi. Mâine, vom vedea ce se întâmplă. Îmi place sentimentul ăsta. Când văd oameni fericiți, sunt și eu fericit. Mi se pare extraordinar."


Din octombrie, planurile de călătorie se schimbă. Tim va locui câte trei luni într-un loc. Vrea să vadă cum e să fii localnic în mai multe țări din lume. Prima oprire: San Francisco - nu doar o călătorie de plăcere.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI