2025-04-03



















Arhiva :
Iana Matei – Europeanul Anului
(2010-01-31)
Ultima actualizare: 2010-02-05 14:34 EET
În fiecare an, cei 19 redactori șefi ai edițiilor europene ale revistei Reader’s Digest acordă titlul de “Europeanul anului” unei persoane extraordinare, care, prin faptele sale, reușește să influențeze și să schimbe lumea. Anca Titorov, redactorul șef al ediției în limba română a revistei mai sus amintite, ne povestește pe ce criterii sunt aleși câștigătorii:

“În general, cei care au primit acest premiu nu erau persoane cunoscute, nu sunt VIP-uri, ci oameni care au reușit să schimbe lumea în care trăiesc, bucata aceea de lume cu care ei intră în contact, să o facă puțin mai bună. Fiecare redactor șef propune una, două sau chiar trei personalități despre care consideră că ar merita această distincție. Toate propunerile sunt prezentate la Amsterdam, apoi ne sfătuim cu toții, citim propunerile și, de comun acord, alegem personalitatea care considerăm noi că merită să câștige. Iana Matei a fost cu adevărat cea mai impresionantă.”


Deși la toate cele 15 ediții ale acestui eveniment au fost de fiecare dată propuși și compatrioți de-ai noștri, abia în 2010 titlul a fost câștigat de o româncă: Iana Matei, pentru lupta împotriva traficului de ființe umane. Iana Matei este unul dintre mulții români care reușesc cumva să capete notorietate mai întâi în străinătate și abia apoi în țara în care locuiesc și schimbă lumea. Anca Titorov povestește cum au descoperit-o pe Iana:

“Despre Iana Matei ne-au povestit colegii din Germania, ei sunt cei ce au văzut un reportaj la un post TV și ne-au spus: există o femeie absolut extraordinară în țara voastră, care ar merita această distincție. Deci nu noi am fost cei care am descoperit-o, ci colegii de la redacția din Germania. Iana mi-a confirmat că a fost mult mai mediatizată în ultimii ani în afara țării decât în România. Când am început să cercetăm, să căutăm pe Internet articole despre ea, să vedem cu ce se ocupă, am fost atât de impresionați, încât am fost aproape convinși că ea va fi câștigătoarea. Rar ni s-a întâmplat să întâlnim o asemenea personalitate. O persoană care să se dedice cu atâta energie și altruism celorlalți. E cu totul incredibilă.”


Iana a prezentat situația copiilor români traficați de rețelele internaționale în fața guvernului Statelor Unite, a cooperat cu organizații ca Biroul Națiunilor Unite Împotriva Drogurilor și Crimei Organizate și a făcut parte dintr-o comisie de experți care au consiliat NATO pe tema luptei împotriva traficului cu ființe umane. Pentru munca formidabilă pe care o depune pentru a salva victimele traficului de persoane, cât și pentru ajutorul pe care îl oferă Poliției Române și autorităților, Iana a fost declarată “Eroul Anului” de către Departamentul de Stat al SUA, în 2006. În anul următor, a primit Premiul pentru Abolirea Sclaviei, decernat de Camera Lorzilor din Marea Britanie. Cu toate acestea, în România, doar o revistă glossy i-a acordat atenție și a numit-o Femeia Anului, în 2008. În rest, pe Iana o caută mai rar ziariștii, mai des polițiștii:

“Sinceră să fiu, am primit mulțumiri din partea polițiștilor de la crimă organizată care încercau cu disperare să găsească soluții pentru victime și mă sunau în miez de noapte sau dimineața foarte devreme, când le aduceau. Ei întotdeauna mi-au apreciat munca. Am primit și aplauze, dar în ultimele două zile, când am fost felicitată de toată lumea.”


În 11 ani de când se ocupă de copiii ce cad victime ale traficanților de ființe umane, Iana Matei a salvat 420 de persoane. Dintre acestea, majoritatea au fost reabilitate, au acum o slujbă și propria lor familie, multe dintre fetele salvate de Iana sunt astăzi mame. Tinerele ajung la ea și trimise de organizații care le repatriază din alte țări. Iana se ocpuă de tot: le ia de la aeroport și le ajută să se reintegreze în societate. Cheltuielile anuale ale organizației Reaching Out, în valoare de 80.000 de dolari, sunt acoperite de Make Way Partners, o organizație americană care luptă împotriva traficului de ființe umane. Poate că suma vi se pare mare, dar Iana spune că rata de reintegrare a acestor fete e un real succes:

“Rata de reintegrare a programului e de 84%. Asta înseamnă că 84% din toate fetele cu care am lucrat țin legătura cu noi. În acest moment, eu știu unde este fiecare dintre ele, ce face, știu sigur că e bine. Cele 16% care nu sunt incluse în această statistică, despre unele știu sigur că sunt pe stradă, despre celelalte nu mai știu nimic. Tare mi-e teamă că o să ne plictisim discutând despre traficul de ființe umane, că la un moment dat va deveni o obișnuință și o să zicem ei și ce, ce mare filosofie, există și cu asta, basta. Eu fac ce fac din pasiune și pentru că așa mi se pare firesc. Continui să sper că lucrurile se vor rezolva.”


Titlul de “Europeanul Anului” este însoțit și de un cec, mi-a spus Anca Titorov:

“Dorim să-i sprijinim pe acești oameni în activitatea lor. De cele mai multe ori, cea mai mare problemă a acestor oameni e să facă rost de finanțări. Noi i-am oferit cinci mii de dolari, nu e o sumă mare, dar sperăm că am reușit cât de cât să o ajutăm să meargă mai departe pentru că noi credem că e foarte important. Cu siguranță, acum a căpătat mai multă notorietate, donații încă nu a primit după cum ne-a spus, dar sperăm că acești oameni care au cunscut-o și au văzut cât bine face vor reuși în timp să și doneze puțin din ceea ce au pentru a o ajuta.”


Printre ceilalți câștigători ai titlului “Europeanul anului” se numără Linus Torvalds, finlandezul care a inventat cunoscutul sistem de operare Linux (2001), dar și un olandez care a descoperit corupția și proasta administrare în cadrul Comisiei Europene (în 2000), un preot maghiar care îi ajută pe nevoiași, un doctor elvețian care îi îngrijește pe bolnavii de SIDA din Zimbabwe, și alții, care, ca și Iana, au ales să dăruiască mai mult decât primesc.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI