2025-04-03



















Arhiva :
Casa Poporului, un sfârșit în marmură
(2009-11-22)
Ultima actualizare: 2009-11-27 14:54 EET
La 550 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului și la 20 de ani de la căderea comunismului, o recentă apariție editorială aduce o lumină nouă asupra simbolului neoficial al capitalei României: Casa Poporului, simbol al comunismului, menit să asigure intrarea în istorie a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Construirea Palatului Parlamentului a început în anul 1983. Ceremonia așezării pietrei de temelie a avut loc la data de 25 iunie 1984. Clădirea are o suprafață desfășurată de 330.000 de metri pătrați, înscriindu-se în "Cartea Recordurilor" la capitolul "Clădiri Administrative", pe locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Pentru comparație se poate menționa că această clădire depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt. Andrei Pandele, arhitect “pedepsit” să lucreze un an la Casa Poporului între 1987 și 1988, n-a putut ocoli monumentul nici în amintire, nici în prezentul său bucureștean. Pentru a înțelege mai bine de ce această minune arhitectonică, în sensul rău al cuvântului, e o povară pentru orașul în care există, Andrei Pandele ne oferă câteva cifre:

“Este o clădire publică total ieșită din scara orașului. Ca să folosim o cifră pe înțelesul oamenilor, volumul clădirii este de trei mii de ori mai mare decât cel al unei clădiri publice normale din România. Este de 13 ori mai lungă, de 13 ori mai lată, de 13 ori mai înaltă. Când a fost concepută, a fost concepută ca adunarea tuturor instituțiilor statului în jurul apartamentului Lor. Apartamentul Lor trebuia să aibă 4 hectare și jumătate, adică nițel mai mult decât 500 de apartamente de 4 camere mari, de bloc, pe o înălțime de 16 metri. Pentru ceilalți, condițiile erau inverse.”

Cartea vă oferă amănunte despre ce s-a ridicat și cum, imagini adunate în douăzeci de ani, fotografii ale vechii fețe a orașului, demolată pentru a face loc giganticei construcții, dar și povești despre cum a fost ridicată gigantica “Mastaba”() cum o denumește Andrei Pandele. Iată un fragment din text.

“Ceaușescu nu era capabil să înțeleagă planuri și machete la scară”, scrie Andrei Pandele în cartea intitulată “Casa Poporului, un sfârșit în marmură”. El cerea să i se prezinte propunerile în mărime naturală. Cîțiva arhitecți mi-au relatat reacția lui la macheta biroului prezidențial: a fost indignat de dimensiunile prea mici ale mobilei din birou. Mobila propusă era uriașă, de 3 x 6 m, dar se pierdea în spațiul nesfîrșit, de 17 x 29 m. Nenumărate spații din Casa Poporului nu au funcțiuni precise. Sînt rezultatul respectării toanelor lui Ceaușescu. Lucrările, gigantice, au urmat adesea o simetrie forțată. Coridoarele sunt prea largi și decorate excesiv. Distanțele dintre grupurile sanitare erau de sute de metri. Ceaușescu nu a permis instalarea WC-urilor în zona centrală – nu cumva să se spargă conductele de canalizare în spațiul Lui.”

Care era atmosfera “de lucru” pe șantierul Casei Poporului? Să-l ascultăm pe Andrei Pandele:

“În vremea aia tot ce făceai era la ordin. Eram obișnuiți ca orice ai fi făcut să ajungă la un for de avizare unde un activist de partid spunea nu-i bine așa, trebuia făcut invers. Și atunci, totdeauna aveam una “așa” și una “invers”. Pentru că făceai cum zicea activistul de partid nr. 1, ajungeai la nivelul 2 și evident că și acel activist avea un punct de vedere și trebuia să-și arate puterea… și iar trebuia făcut invers. Regula asta a funcționat la cub, în casa poporului, unde absolut nimic nu era destul de bun pentru cuplul Ceaușescu, totul trebuia să fie încărcat cu mai multe decorații, mai colorat, că doar unul ca el se năștea la 1000 de ani. Dintr-o greșeală de traducere i s-a spus lui Ceaușescu că o clădire similară (de fapt de zece ori mai mică) ar fi fost făcută în doi ani și ea de fapt fusese făcută în opt. Și atunci el a cerut să se facă această casă într-un an și jumătate. Lucru absolut imposibil. Casa nici acum nu e gata.“

Fotograf pasionat și profesionist, el nu scapă din obiectiv, de mai bine de douăzeci de ani, Casa și partea veche de oraș care a fost distrusă pentru a-i face loc. Grație imaginilor lui Andrei Pandele și dublei sale meserii, povestea clădirii e în același timp sinceră, dramatică și memorabilă. În ultimii ani, Andrei Pandele și-a întrebat și breasla despre Casă și despre viitorul ei într-un oraș pe care această construcție l-a afectat serios. Așa a apărut cartea “Casa Poporului, un sfârșit în marmură”:

“Cartea asta e o culegere de mărturii, este o carte de arhitectură scrisă pentru public, ca oamenii să știe ce au câștigat și ce au pierdut și ce ar trebui evitat în continuare. Pentru încadrarea clădirii în oraș există soluții, dar sunt prea complicate ca să le expunem. Cel mai important lucru ar fi ca această clădire să aibă administrație privată, nu publică, pentru că Palatul Parlamentului nu ocupă real poate nici 5% din clădire. Clădirea asta consumă niște sume fantastice, fie și numai pe întreținere… Ca să scoți o gaură neagră din economie trebuie să o muți într-o zonă unde să nu mai cheltuie bani publici.”


“Casa Poporului, un sfârșit în marmură” este și un altfel de ghid turistic pentru cunoscători. Pentru că, după ce veți fi citit această carte (ea are și o variantă în limba engleză), altfel veți privi clădirea ce domină peisajul capitalei României. Nu ratați ocazia de a afla lucruri pe care nimeni altcineva nu vi le poate spune.

(
) - O mastaba era o clădire rectangulară, cu acoperișul plat și cu pereții înclinați ce marca mormântul egiptenilor de rang înalt din antichitate. Erau de obicei construite din piatră sau cărămizi uscate la Soare.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI