2025-04-03



















Arhiva :
Bucureștiul sub cota zero
(2012-06-24)
Ultima actualizare: 2012-06-29 13:58 EET
vestigii arheologice, str. Lipscani Modernizarea Bucureștiului prin parcări subterane sau extinderea liniei de metrou a dus la descoperiri fascinante în subteranul unui oraș ce părea bine cunoscut.


În martie 2007, au început săpături în centrul vechi al Bucureștiului, pentru construirea unei parcări. Gheorghe Mănucu-Adameșteanu, șeful secției arheologie de la Muzeul Municipiului București, ne-a spus pe scurt povestea descoperirilor surpriză ce au urmat: „Săpăturile au început pe strada Smârdan, în primăvara anului 2007, ultima stradă cercetată fiind strada Șelari în martie 2012. Dintre descoperirile deosebite putem menționa în primul rând fortificații din trunchiuri de copaci palisadă, din sec XVI, ridicată de domnitorul Mircea Ciobanu, pentru a apăra curtea domnească împotriva boierilor nemulțumiți de domnia sa. Cu ajutorul săpăturilor arheologice am putut constata că această fortificație se întindea pe toată lungimea străzii Gabroveni până în bulevardul I.C.Brătianu. Acesta e un detaliu deosebit de important deoarece ne indică limita curții domnești din sec. al XVI-lea. După aceea, această fortificație este dublată de un zid din cărămidă, construit în secolul următor de Matei Basarab și refăcut de Constantin Brâncoveanu. Aceste fortificații erau cunoscute din săpăturile anterioare, dar acum am putut stabili zona apărată a Curții domnești. De asemenea, cercetările din anul 2011, de pe strada Șelari ne-au arătat că zidul de incintă cobora pe strada Șelari până la Dâmbovița și indică zona până unde se întindea Curtea domnească până în secolul al XVIII-lea.”


Dintre clădirile descoperite în aceste fortificații cele mai importante sunt hanurile, care oferă o perspectivă mai clară asupra vieții în timpuri străvechi. Gheorghe Mănucu-Adameșteanu: „Unul din cele mai importante, este un han domnesc, Hanul lui Șerban Cantacuzino, descoperit pe strada Lipscani, în fața Băncii Naționale, singurul care a putut fi pus sub sticlă, după cum se spune, vizitatorii care trec pe strada Lipscani având posibilitatea să vadă niște pivnițe foarte bine păstrate, construite de Șerban Cantacuzino pe la 1680, care spre surpriza noastră a păstrat și urmă de frescă cu caracter civil, descoperire singulară pentru Țara Românească: un sf.Nicolae și o Maica Domnului pictați pe doi dintre acești pereți. Dintre celelalte hanuri mai putem menționa Hanul lui Constantin Brâncoveanu, în imediata vecinătate avem Hanul Grătari, hanul Greci. De ce sunt importante aceste hanuri? Istoria orașului București este marcată de numeroase cutremure, dar și de incendii. Era un oraș din lemn și pentru a se apăra de astfel de nenorociri au fost construite pivnițe din cărămidă. Și am avut norocul să găsim câteva din aceste pivnițe pline cu marfa negustorilor din perioada respectivă. Și am avut surpriza să găsim pe lângă ceramică românească, sticlă, piese de podoabă și multe importuri din Franța: faianță, porțelan din Germania, dar și diverse ustensile precum piese de farmacie.”


Și dacă în centrul vechi pot fi văzute parte din descoperirile arheologilor, trebuie să ne gândim și la planul de valorificare a unei alte descoperiri. În timpul săpăturilor pentru extinderea metroului Bucureștean în zona Academia Militară, zonă unde se pare că în urmă cu sute de ani, existau plantații de vie și unde, într-o perioadă, au poposit și pandurii lui Tudor Vladimirescu, au fost descoperite crame. Ca responsabil de construirea noului tronson de metrou, Gheorghe Udriște, Director General Metrorex, a fost la fața locului. Ce a văzut? „Am văzut o cavernă, una sau două bolte ale unei construcții în genul unui tunel, de construcție cilindrică. Mai mult am văzut când a fost filmată incinta și când au fost luate câteva cărămizi de acolo. Punctul de vedere primar al arheologului care a fost acolo e că, la o primă vedere, nu sunt de mare interes istoric deoarece forma și structura lor nu sunt foarte vechi. Nu am găsit nicio sticlă cu vin, dar o să lucrăm cu foarte mare grijă și o să vedem cum conservăm în viitor descoperirea. Am o idee deja, m-am gândit că putem recupera parte din materialele găsite, astfel încât, în incinta stației de metrou, măcar într-un colțișor, să redăm ceea ce am găsit. Și fiind vorba de crame, poate realizăm un punct muzeal, poate și cu degustare de vinuri. Îmi doresc așa ceva pentru că ar crește valoarea stației de metrou. Generațiile viitoare nu vor uita că acolo au fost potgorii, că au existat crame cu vin. Ele ar fi putut fi puse în valoare și mă mir că nu a existat acest interes.”


Pivnițe identice fuseseră descoperite la nici 500 de metri distanță, cu ceva timp în urmă. Au fost golite, iar proprietarul terenului le-a transformat în restaurant. Primele investigații arheologice făcute arată că este vorba de o pivniță pentru depozitarea vinului, din perioada lui Tudor Vladimirescu. Crama se afla chiar pe locul unde ar fi trebuit construita stația de metrou "Academia Militară", prima de la Eroilor către Drumul Taberei.


Sute de ani de istorie se ascund sub pașii noștri prin București. Valorificarea descoperirilor de acum este un demers recuperator pentru cunoașterea orașului, așa cum era el.
(Ana Maria Cononovici)


Material editat de Elena Ștefan.
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI