2025-04-03



















Arhiva :
Proiecte inovative la InfoMatrix
(2012-07-08)
Ultima actualizare: 2012-07-13 10:40 EET
InfoMatrix 2012 La începutul lunii mai, s-au adunat la București, finaliștii concursului internațional de proiecte informatice Infomatrix. Anul acesta 120 de proiecte au fost premiate. Ruxandra Dincă, PR în cadrul complexului „Lumina. Instituții de învățământ”, organizatoarea evenimentului: “Anul acesta ne aflăm la cea de-a zecea ediție a concursului Infomatrix, concurs internațional de proiecte informatice, care are la bază patru categorii, programare, hardware control, short movie și computer art și o a cincea, mai specială, de robotică. La robotică, sunt două subcategorii, sumo robots, reprezentând niște bătăi între roboții aflați într-un ring, totul fiind programat, fără nicio telecomandă, doar cu buton de start. Totul se întâmplă pe ringul respectiv, creatorii roboților nu intervin în niciun fel. Mai există categoria de line-follower în trei runde, în care robotul care ajunge primul câștigă runda respectivă, roboții având de urmărit un traseu.”


Pentru concursul de programare, obiectivul este realizarea unei aplicații inovative, utilizabile și funcționale, în orice limbaj.


La categoria „Hardware Control” participă proiecte informatice care presupun crearea unui dispozitiv electronic sau măcar a unui prototip de lucru. Hardware-ul proiectului ar urma să fie controlat de un dispozitiv software, pentru preselecție fiind cerut și un videoclip demonstrativ.


La categoria „Scurt metraj”, elevii crează un film de scurt metraj abordând o problemă importantă a omenirii astăzi. Teme precum foametea, sărăcia, bolile, poluarea, accesul la educație, reducerea valorilor morale, abuzul copiilor etc. Sunt îmbunătățite cu efecte vizuale și audio, folosind instrumente de editare cunoscute. Echipele au libertatea de a opta pentru un film real cu personaje reale pe care să îl postediteze într-unul din programele de editare video.


Categoria Computer Art reunește proiecte de design, fotografie, videofotografie, ilustrare, arhitectură, animație, multimedia și webdesign. Această categorie explorează modul în care poate fi folosit un computer în forme generative. Poți transforma orice într-o piesă de artă folosind o varietate de software. Poți trasa câteva linii pe hârtie, le poți scana și apoi poți folosi un software pentru a le îmbina și a le da o formă finală. Poți schița o mașină și să-i dai o formă 3D pentru crearea unei scene de car crashing (ciocnire de mașini). Poți compune, edita sau mixa melodiile din computerul tău pentru a crea o coloană sonoră. Aceasta este invitația organizatorilor pentru cei interesați de domeniul computer art.


Fiind o competiție deja cu tradiție, Infomatrix reunește participanți din toate colțurile lumii, cu proiecte care mai de care mai inovatoare. Ruxandra Dincă: “Avem participanți din toată lumea, din Kazahstan, Afganistan, Turkmenistan, Tanzania, Mexic, Lituania, Ucraina, Moldova și bineînțeles România, care anul acesta are chiar destul de multe proiecte în competiție. Instituția noastră a încercat încă de la început, din 1994, să promoveze tinerele talente și cercetarea în primul rând. Asta facem și în cadrul școlii, ne bazăm mai mult pe practică, nu pe teorie. Ceea ce este un lucru destul de important și nou. Proiectele sunt realizate de către studenți, de către elevii de liceu și sunt proiecte inovative, care aduc ceva nou, poate chiar viabil, pe anumite teme care ar putea îmbunătăți traiul uman.”


Concursul Infomatrix are o fază locală, aceasta fiind organizată în America de Sud, în Tanzania, în România, Hong-Kong și Ucraina. La faza locală, fiecare student își încarcă proiectul pe site-ul competiției, se selectează proiectele, se jurizează, urmând să se trimită către București, la faza finală, internațională, cele mai bune proiecte. Aici sunt premiate proiectele cele mai bune. Am întrebat-o pe Ruxandra Dincă ce proiecte intrate în concurs anul acesta I-au atras atenția: “Dintre proiectele care m-au atras a fost unul numit “Hardware in service of Human” și m-a emoționat pentru că este vorba despre un puști, de 19 ani, care a cântat la chitară până la acea vârstă foarte bine și apoi a avut un accident la mână, ceea ce l-a împiedicat să mai cânte la fel. Acest lucru l-a determinat să găsească un sistem prin care să cânte corect la chitară. Eu abia aștept să văd acest mecanism, să văd ce a reușit să facă. Acest proiect se încadrează la categoria Hardware Control. În plus el s-a angajat să creeze imnul Infomatrix anul acesta și suntem foarte curioși să vedem ce iese. Mai avem un proiect: “Cum să-ți hrănești animalul de casă, de la distanță”, să nu mai fi nevoit să-I duci la adăposturi sau să-I dai în grija prietenilor de familie, totul făcându-se prin telefonia mobilă. Și acesta mă interesează în mod deosebit, eu având animal de casă.”


Proiectul “Hardware in Service of Human” din Georgia a obținut medalia de argint la categoria lui.


Proiectele românești au obținut medalii de aur, argint și bronz la toate categoriile, elevii români prezentându-se cu proiecte de la cunoscutele lupte summo cu roboței, până la, de exemplu “Come into my World” ( “Vino în lumea mea”,medaliat cu aur la categoria Computer Art) în care fotografii de familie devin pretextul unei creații artistice de tip graffitti cu componentă tridimensională. Au fost multe proiecte despre care recunosc că mi-ar fi greu să vă vorbesc în detaliu, fiind prea departe de nivelul meu de înțelegere…și poate și de al dumneavoastră. Cu siguranță însă, toate acestea s-au întâmplat și sunt rodul unor minți tinere deosebit de creative de a căror dezvoltare ne bucurăm cu toții.
(Ana Maria Cononovici)


Material editat de Elena Ștefan.
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI