2025-04-03



















Arhiva :
Open Coffee
(2009-09-27)
Ultima actualizare: 2009-10-02 14:48 EET
Imaginați-vă că, o dată pe săptămână, dar în fiecare săptămână, ați avea acces liber la cafeneaua în care mai marii industriei IT își beau a doua cafea a zilei și discută relaxați cu geniile care încă n-au terminat facultatea, dar caută un bun proiect în care să-și investească timpul și cunoștințele.
Imaginați-vă și că în același loc se adună și oameni care se pricep la marketing, la monetizarea site-urilor, gură-cască, jurnaliști, entuziaști și reprezentanți ai agențiilor de publicitate.


Acest lucru se întâmplă, în fiecare joi, de la 9 până se încheie discuțiile și întâlnirile informale, în buricul târgului, într-o cafenea deschisă nu demult într-o casă boierească, numită – parcă anume – Cafepedia. Evenimentul intitulat Open Coffee a început în România în urmă cu un an. 58 de săptămâni mai târziu, discut cu unul dintre inițiatorii săi în România și cel ce acum organizează întâlnirile, Viorel Spînu:

“Open Coffee a început în urmă cu 5 sau 6 ani, la inițiativa lui Saul Klein, fostul director de marketing al companiei Skype. El a început în Londra, apoi s-a răspândit foarte repede în Europa. În România a început în februarie 2008, la inițiativa a doi români care în acest moment sunt la Londra. Am început cu puțini, cred că eram cinci oameni, Vladimir a anunțat pe Twitter că vrea să încerce Open Coffee în România. Am fost cinci oameni în prima zi. Apoi lucrurile au început să curgă foarte frumos.”


Cum curg lucrurile? Nimic mai simplu: Întâlnirile încep pe la 9, dar din pricina traficului, ușile rămân deschise până la zece. Se comandă cafeaua și sucurile, se mai verifică agenda, unii răspund la e-mail-uri ce nu suferă amânare, alții se contrazic liber într-un colț. Și puteți trage un scaun, puteți intra în discuție. Apoi, la zece fix pe ceas, se închid ușile, se face întuneric și începe să vorbească unul dintre cei ce dăduse târcoale proiectorului. Cel ce prezintă încearcă să afle dacă proiectul lui este bun. La ce mai are de lucrat. Sunt șanse mari ca, peste șase luni, același vorbitor să stea relaxat la birou și să urmărească pe internet alte demonstrații asemenea celei pe care o face el azi și să aibă ceva de spus, și să o facă pe ... twitter. Prezentările sunt scurte, urmează dezbaterile pentru cine are urechi de auzit și apoi se trece la proiectul următor. Viorel Spînu mi-a spus că repetitivitatea și previzibilitatea acestor întâlniri sunt ingrediente constante în succesul acestor întâlniri:

“Esențial este că, fiind de fiecare dată în același loc la aceeași oră, când vrei să te duci să discuți cu oameni din industrie, știi unde să te duci și poți să stai de vorbă cu ei la o cafea, lumea este foarte deschisă.”


Un alt aspect care face atractive aceste întâlniri, atât pentru cei ce aspiră la statutul de antreprenor cât și pentru cei ce deja și-au vândut afacerile către jucători importanți din Industrie, e că se descoperă reciproc, se studiază, se împrietenesc:

“A fost fantastic brusc să descopăr o altă lume, lângă mine, cu aceleași preocupări, activând în aceeași zonă ca și mine, cu care să am posibilitatea ca o dată pe săptămână să schimb impresii și păreri. Treptat a evoluat. A început efectiv ca o șezătoare la care mergeam, ne întâlneam, schimbam povești. Apoi ne-am gândit că i-am putea da o formă puțin mai organizată, care să dea valoare acestor întâlniri. Una dintre problemele majore în zona de antreprenoriat este lipsa de feed-back corect și cinstit: Asta se face așa, eu am mai multă experiență, tu ce părere ai? În România, antreprenorul a fost programator foarte bun, a lucrat la 2-3 firme sau a fost freelancer, apoi și-a spus că poate e momentul să înceapă să lucreze pentru el însuși. Pot să fac asta pentru că deja am lucrat pentru firma X și am produs atâta valoare, deci în mod cert dacă plec și lucrez pentru mine o să câștig și pentru mine. Dar asta este și una din marile probleme ale antreprenoriatului on-line din România: lipsa de instruire pe celelalte zone. Într-o afacere on-line, realizarea tehnică a produsului reprezintă doar 15% din rețeta de reușită a afacerii. Restul de 85% înseamnă să știi să-l promovezi, să ai viziune, să știi să-l vinzi, să-ți ții utilizatorii aproape. Antreprenorii din România, ca și mine de altfel, suntem programatori. Am făcut mult timp programare și acum învățăm ușor, ușor, ne adaptăm din mers la ce înseamnă să ai o afacere și nu un site."


Open Coffe oferă deci expertiză din partea celor mai buni prezenți la întâlniri. Și asta se întâmplă de un an de zile, cu o medie de două proiecte prezentate săptămânal. L-am întrebat pe Viorel Spînu, ce proiecte i-au atras atenția dintre cele prezentate la Open Coffee și de ce:

“Sport local.ro - cel care a început acest proiect nu era programator. El a început proiectul cu o echipă de programatori. Pentru el site-ul este cu totul separat de afacere și cred că va avea succes. Symbolia.com m-a impresionat pentru că inițiatorul lui s-a ocupat de promovare, a avut viziunea afacerii, s-a implicat foarte tare din punct de vedere financiar în afacere și, în momentul în care investești banii pe care i-ai strâns zece ani în acest proiect, înseamnă că acel proiect are toate șansele să aibă succes."


Dar Open Coffee este nu doar o ocazie să stai de vorbă cu greii internetului românesc, ori să primești feedback. Este și un incubator de afaceri, spune Viorel Spînu:

“Cei ce își prezintă proiectele la Open Coffee intră într-o zonă de atenție. Simplul fapt că ai acces la foarte multe resurse și la oameni care îți pot da informații pentru care altfel ar trebui să plătești bani grei, este un lucru extraordinar. Noi vom merge spre industrie, în sensul că vom avea cam în trei săptămâni o ediție la care vom invita oameni importanți din industria de IT, din industria de comunicare pentru a stabili niște colaborări.”


Cum arată tânărul antreprenor și cu ce idei vine în fața celor “îmbătrâniți” în “relele internetului românesc”? Veți afla chiar aici, la Radio România Internațional, luni seara, de la ora 21, la “România la ea acasă”.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI