2025-04-03



















Arhiva :
Festival de zmee la malul mării
(2012-07-01)
Ultima actualizare: 2012-07-06 10:32 EET
Era odată un tigru pe cer! Și mai era și un pinguin mare. Erau și șerpi colorați, dragoni, pești, un pește pisică, o rață, o sticlă, o roată de foc... Era cald și soare. Bătea un vânt liniștit și era la malul mării. Chiar dacă pare o atmosferă desprinsă dintr-o poveste, totul s-a petrecut chiar așa. La început de mai, pe plaja din Mamaia, zmee de toate culorile și de toate dimensiunile au fost lansate de creatori pasionați, spre deliciul vizitatorilor mai mari sau mai mici. A fost prima ediție a Festivalului internațional de Zmee, Black Sea Kite Festival.


Claudia Iorga, director proiecte Asociația pentru managementul artelor, despre această premieră: “Festivalul a fost un succes din toate punctele de vedere, atât din punctul de vedere al participării internaționale, cât și a publicului din România, care a venit special pentru festival. Au fost și persoane care se aflau în Constanța sau Mamaia și au văzut zmeele pe plajă și au venit să vadă ce se întâmplă. Am avut 16 participanți internaționali zburători profesioniști din 6 țări, cel mai exotic cuplu a fost un cuplu princiar din Bali, prinț și prințesă de Bali, în rest am avut participanți din Austria, Danemarca, Germania, Anglia și Olanda. Au putut fi văzute cam toate zmeele posibile, de la cele mici construite în cadrul atelierelor de lucru de către copiii din public, cât și zmee de până la 15-20 de metri lungime, zmee care în lumea zburătorilor se numesc inflatable, zmee 3D, care se umflă în bătaia vântului. Am avut cerul colorat timp de 4 zile, am avut toate formele și culorile de zmee, am avut caracatițe, ursuleți, urși polari, sirene, scafandri, cam tot ce vă puteți imagina a fost pe cerul din Mamaia. Am avut și premii de-a lungul festivalului, premii atât pentru copii, cât și pentru adulții care au venit și și-au construit zmee. Și a fost și un premiu mare oferit la tombola de 1 Mai.“


Zmeul, exprimând dorința primară cea mai inocentă a omului de a zbura alături de păsările cerului, a apărut în China, în jurul anului 800 I.Hr. și a rămas neschimbat după secole și, la fel de popular, în întreaga lume. Una din sutele de legende despre originea lui spune că primul zmeu a fost, de fapt, o pălărie de pai de orez a unui țăran chinez, carei sătul să tot alerge după ea atunci când i-o zbura vântul, a legat-o cu o sfoară. În tradiția populară românească zmeul apare sub forme diferite și este o încercare grea pentru etnologi să le găsească pe toate. Cel mai celebru zmeu autohton rămâne însă steagul dacic „șarpele cu cap de lup” – o provocare pentru oricare “kite maker” (constructor de zmee). De ce un Festival de zmee la malul mării? Claudia Iorga: „Ideea a venit acum aproximativ un an dintr-o simplă căutare pe internet despre ce înseamnă un zmeu și cum se constuiește. Am dat peste o întregă lume a zmeelor și a festivalurilor de zmee. Din acel moment ne-am gândit că și România ar putea organiza un astfel de eveniment, am văzut că în țările din jur, în sud-estul Europei nu a existat un Festival internațional de zmee și ne-am gândit că ar fi o idee foarte frumoasă ca și publicul de la Marea Neagră să beneficieze de un astfel de Festival.”


Ca orice festival internațional de zmee care se respectă, și acesta de la țărmul Mării Negre a reunit pasionați de zmee din întreaga lume, dornici să–și pună imaginația și priceperea la încercare. Am întrebat-o pe Claudia Iorga când va fi următorul festival de zmee: „Următoarea ediție va fi pe 1 iunie la București, va dura o singură zi, în Parcul Carol, iar următoarea ediție a Black Sea Kite Festival, organizat ca cel de anul acesta, va fi anul viitor, tot în jurul datei de 1 mai, tot la Mamaia, în aceeași locație. Pentru publicul care dorește să vină pe plajă să-și construiască un zmeu, intrarea este liberă. Oamenii pot să ne urmărească pe pagina de internet blackseakitefestival.ro, pe facebook și vor vedea când se desfășoară festivalul, iar în timpul orelor de lucru, anul acesta au fost între 11 –20, pot veni oricând să se bucure de ceea ce se întâmplă pe cer. Festivalul de la București se va desfășura pe 1 iunie de la ora 11 la ora 18. Se poate participa la workshopuri, vom avea un număr mai mic de participanți internaționali, iar festivalul va fi mai mult orientat către construirea, pictarea și înălțarea de zmee pentru public. Vă așteptăm pe 1 iunie și apoi la anul la Black Sea Kite Festival!”


Dacă visați să zburați, dacă visați să cuceriți înaltul cerului, dacă visați să vă împrieteniți cu vântul și să vă jucați cu el provocându-l cu creaturi nemaivăzute, căutați următorul festival de zmee, mergeți la atelierele de creație de zmee și apoi înalțați-le. Între pete de culoare, lumea va putea fi mai luminoasă și mai veselă!
(Ana-Maria Cononovici)


Material editat de Elena Ștefan.
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI