2025-04-03



















Arhiva :
Ferma animalelor
(2009-09-18)
Ultima actualizare: 2009-09-25 15:07 EET
La marginea Bucureștiului, nu foarte departe de șoseaua de centură, pe ieșirea spre drumul vechi ce duce la mare, cum treci de lac și de mânăstire, pe partea stângă e o fermă de animale. Nu este o fermă obișnuită ci una dintre primele ferme turistice din România. Parcul cu animale domestice botezat simplu, sau orwellian, după cum vreți să interpretați, “Ferma Animalelor” este un loc special amenajat pentru cei mici.

Pe o pajiște uriașă, aproape de un mic lac, copiii se pot juca în aer liber, după ce inspectează cu atenție fiecare cușcă și țarc în care sunt crescute găini cu pene (nu ca acelea din reclame, care și fără aripi sunt în stare să zboare), porumbei rotați, rațe leșești, tot soiul de cocoși care mai de care mai țanțoși, iepuri, capre… Pe scurt, toate animalele pe care, altfel, actuala generație de copii crescuți pe balcon, fără bunici la țară, nu mai are unde să le vadă în carne, blană, pene și oase. Spre bucuria țâncilor, la anumite ore, vițeii sunt hrăniți cu biberoane uriașe de lapte.

Mereu lângă cușca iepurilor sunt morcovi numai buni de vârât printre gratii (cred sincer că acei iepuri sunt mereu în situația de a suferi de supradoze de caroten), lângă țarcul căprițelor sunt grămăjoare de iarbă. Despre padocul poneilor ce să vă spunem? Acolo este Raiul, pentru că știm doar, poneii sunt preferații copiilor.

Ferma s-a deschis în această vară și este rezultatul unui efort de familie. Sorin Petcu, unul dintre proprietarii fermei, povestește începuturile:

“Tatăl meu are o fermă de vaci în comuna Pantelimon, cu vreo 500 de animale. Situația fermei era destul de precară, cu toate că ferma rămânea la suprafață dpdv financiar. În decembrie anul trecut am hotărât să băgăm un dozator de lapte și în momentul în care am văzut că bucureștenii sunt dispuși să parcurgă drumul până în Pantelimon pentru a cumpăra lapte am discutat cu cumnatul meu, care avea ideea cu ferma animalelor de mai mult timp și am zis hai să o facem și pe aceasta.”

Dozatorul de lapte și ferma animalelor erau două afaceri care se puteau completa foarte bine. Chiar dacă mai există dozatoare de lapte, la Arad, la Oradea, au apărut destul de multe și în Brașov, și la Ploiești, la București nu exista niciunul. Așa că, ispita laptelui proaspăt în epoca UHT-urilor la PET a fost destul de mare. Cum se procedează? Ne spune Sorin Petcu:

“Se bagă banii în funcție de câți litri de lapte dorește fiecare client și dozatorul dă exact atât cât trebuie. Oamenii nu știu dacă avem sticle sau nu, de multe ori vin cu sticlele lor, dar noi avem și sticle acolo, în caz că nu are cineva la el. Acum am ajuns să vindem 4-500 de litri pe zi, în week-end aproape dublu. Cineva care vine să vadă animale domestice și ajunge la o fermă de vaci este curios să vadă și văcuțele și dozatorul unde totdeauna e coadă și atunci se hotărăște să ia și lapte. Calitatea laptelui își spune cuvântul: cei ce cumpără o dată, revin.”

Înainte de a deschide ferma turistică de lângă București, a avut loc o documentare intensivă:

“Ne-am dus în Anglia, am văzut 5-6 astfel de ferme în trei zile, în Anglia fiind foarte populare, există ferme care au chiar și 80.000 de vizitatori pe an. Le-am vizitat, am făcut peste 1300 de poze, am discutat cu patronii unora dintre ele, am cules informații despre modul de organizare, despre cum ar trebui să fie poziționate țarcurile și am căutat un loc să o putem face. Lacul pe care îl aveam e amenajat în proporție de mai puțin de 40 la sută dar am considerat că ar fi un loc bun pentru a amenaja ferma animalelor. Le-am pus pe hârtie, am schimbat câteva idei cu tata și am ajuns la ce este astăzi.”

Ferma Animalelor a fost un proiect ce ar putea fi înscris în cartea recordurilor de viteză în a deschide o afacere. Amenajarea ei a început în martie și în doar patru luni, porțile s-au deschis pentru vizitatori. Bucureștiul are o populație de peste 4 milioane de locuitori. Imaginați-vă, deci, afluxul de familii, dornice să își educe pruncii în ale fermelor de animale:

“Suntem foarte mulțumiți de fluxul de vizitatori pe care îl avem, chiar nu ne așteptam să avem atâta succes de la început, ne era puțin frică de faptul că bucureștenii au pierdut puțin legătura cu partea aceasta rustică a existenței. Dar, spre marea noastră plăcere, se pare că încă sunt atrași de ferme și de animale. E un loc pe care încercăm să-l menținem curat tot timpul, este verde, te simți ca la țară fără să ieși din centura Bucureștiului. E un spațiu larg, ai unde să bei un suc și pentru cei mici e ceva deosebit să poată să meargă să hrănească animalele, să dea lapte vițeilor și să călărească poneii, dar să poată să și joace fotbal dacă vor, pe o pajiște.”

Copiii nu se mai dau duși. Cunoaștem cazuri de vizite începute la 11 dimineața și terminate mult după apusul Soarelui de toamnă, abia când și animaluțele trebuie să se culce. În fond, sunt atâtea lucruri de făcut la o fermă, atât în timpul zilei cât și după ce ultimul vizitator a ieșit pe poartă. Nu e ușor să ții pe linia de plutire o fermă turistică, mi-a spus Sorin Petcu, însă, orice se poate face dacă ai pasiune:

“Mă întreba cineva dacă nu mi-e frică de concurență. Nu mi-e frică pentru că trebuie să fii pasionat ca să faci, să menții și să dezvolți în timp o astfel de fermă, nu e un business convențional: te duci, cumperi ceva și vinzi mai departe cu adaos comercial sau produci chibrituri și le vinzi mai departe. E o afacere în care ai de-a face cu copii, cu oameni, trebuie să fii tot timpul atent la siguranța copiilor, la bunăstarea animalelor, animalele trebuie să fie sănătoase, să vorbești cu ele, să-ți placă… e nevoie de foarte multă răbdare. N-aș zice că mi-e greu, pentru că îmi place ce fac.“

Aceasta a fost povestea unei vechi ferme de vaci de lapte, reconvertite în stil european, după norme, pentru bunul plac și bunul gust al orășenilor dezrădăcinați de pământ și de muncile lui. Un loc minunat, în care chiar puteți vedea un colț de “Românie, la ea acasă”. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI